Από τα αμφιθέατρα της Αρχιτεκτονικής στο «Αμφιθέατρο» της τέχνης

Φωτογραφίες: George Alexandrakis Photography

Η ενασχόληση της Φαίης Παπανίκου με το κόσμημα ξεκινάει παράλληλα με τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική. Με την αποφοίτησή της αφοσιώνεται στον σχεδιασμό κοσμημάτων, ιδιαίτερων σχεδίων που φέρουν επιρροές από τις σπουδές της, την Ελλάδα, το θέατρο, τη μουσική και γενικότερα τις τέχνες. Εκείνο που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες της είναι οι γεωμετρικές, λιτές και άλλοτε αυστηρές γραμμές και φόρμες.

Το «Αμφιθέατρο», από τα πιο χαρακτηριστικά της σχέδια, κλασσικό ως προς την επιρροή αλλά σύγχρονο ως προς τον σχεδιασμό του, ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μαζί με έναν μακρύ κατάλογο με ολοκληρωμένες συλλογές, όλες με πρωτότυπα σχέδια: είτε κλασικά είτε σύγχρονα.

Τι είναι το κόσμημα για σένα;

Το κόσμημα είναι δημιουργία και τρόπος έκφρασης, όπως κάθε μορφή τέχνης. Κόσμημα μπορεί να είναι μια κατασκευή που κοσμεί το σώμα και συνδιαλέγεται με αυτό. Θα έλεγα πως είναι εφαρμοσμένη τέχνη καθώς έχει δημιουργηθεί εξαρχής με σκοπό να φορεθεί.

Πώς ξεκίνησε η… σχέση σας και πότε πήρες την απόφαση να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Η σχέση αυτή άρχισε το 2008, παράλληλα με τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική και αφού είχα παρακολουθήσει σεμινάρια για το κόσμημα. Αλλά πάντα μαγευόμουν από τη μικρή κλίμακα, τις  κατασκευές με τα χέρια και από το να βλέπω το τελικό έργο σε πραγματικό χρόνο μπροστά μου

Ύστερα από την αποφοίτησή μου αποφάσισα να εφαρμόσω όλες μου τις γνώσεις και την εμπειρία σε αυτό που κατάλαβα ότι με κάνει να ξυπνώ χαρούμενη το πρωί και με κρατά σε επαγγελματική εγρήγορση.

Υπήρξε κάποιος σχεδιαστής ή σχεδιάστρια κοσμημάτων που ενδεχομένως σε ενέπνευσε και για ποιον λόγο;

Ο Βραζιλιάνος Antonio Bernardo είναι ένας σχεδιαστής που θαυμάζω πολύ. Οι σχεδιαστικές του αρχές έχουν συνέπεια και το συνολικό αποτέλεσμα έχει ταυτότητα και χαρακτήρα. Με συνεπαίρνει ο τρόπος με τον οποίο παίζει με τους όγκους και τις τρισδιάστατες μορφές. Είναι ευρηματικός, τολμηρός και ταυτόχρονα εύστοχος και λιτός.

Έπειτα από τόσα χρόνια πορείας τι είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς;

Ύστερα από 10 χρόνια πορείας με κάνει να χαμογελώ όλος αυτός ο κόσμος που γνώρισα μέσα από αυτό το εγχείρημα, που αγάπησε τη δουλειά μου και σταθερά αναμένει κάθε νέο σχέδιο και δημιουργία.

Κάτι που τον τελευταίο ένα χρόνο με κάνει πιο δυνατή και χαρούμενη είναι η αύξηση του δυναμικού του εργαστηρίου που σιγά σιγά μεγαλώνει και απαρτίζεται από υπέροχα πλάσματα που απολαμβάνουν όλο αυτό που συμβαίνει όσο και εγώ . Όταν σκέφτεσαι από πού ξεκίνησες και αναλογίζεσαι όλες τις δυσκολίες που είχες και έχεις, δεν μπορείς παρά να νιώθεις τυχερός και ευτυχισμένος.

Ποιες οι πηγές έμπνευσης σου;

Οι άνθρωποι που συναντώ στον δρόμο, άνθρωποι που εκτιμώ καθώς και οι φίλοι μου είναι η κύρια πηγή έμπνευσης μου. Απολαμβάνω να παρατηρώ κάθε ηλικία και τη γοητεία που κάθε γυναίκα εκπέμπει δημιουργώντας κοσμήματα που θα είναι διαχρονικά.

Αντλώ εικόνες από την Αρχιτεκτονική, τα ταξίδια, το φυσικό ή αστικό τοπίο, την ελληνική ιστορία, την παράδοση και στη συνέχεια φιλτράρω τα ερεθίσματα και κάπου εκεί ξεκινά η δημιουργία.

Ποια η διαδικασία από την έμπνευση, στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην τελική παρουσίαση του κοσμήματος στον εκθεσιακό σου χώρο;

Η διαδικασία από τη σύλληψη της ιδέας έως την υλοποίηση έχει μακρύ δρόμο. Ξεκινά με σκέψεις, σκίτσα και έρευνα. Στη συνέχεια με εύκαμπτα υλικά που λειτουργούν σαν πειραματικά εργαλεία και αναπαράγουν πτυχώσεις και όγκους, γίνονται μακέτες από χαρτί ή ό,τι μπορεί να αποδώσει τη μορφή στο αρχικό πρόπλασμα. Ακολουθεί ο άρτιος σχεδιασμός κάθε κομματιού ξεχωριστά και τέλος η υλοποίησή του με τα υλικά που χρησιμοποιώ κυρίως σε όλες τις συλλογές, όπως ο μπρούντζος, το ασήμι και ο χρυσός.

«Αμφιθέατρο» photo courtesy by fey Papanikou

 

Πόσος χρόνος απαιτείται για κάθε νέα συλλογή;

Συνήθως χρειάζεται ένα εξάμηνο, πολλές φορές όμως μια ιδέα μπορεί να τριγυρίζει στο μυαλό μου για πολύ καιρό μέχρι να υλοποιηθεί.  Όταν φτάνει η στιγμή, το καταλαβαίνεις και πλέον βγαίνει αβίαστα όλη η διαδικασία. Η Συλλογή «Λαβύρινθος» ήρθε σαν σκέψη κάποια στιγμή στη ζωή μου στις αρχές του 2016, αλλά πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να πάρει σάρκα και οστά.

 

Διαπιστώνω ότι οι συλλογές σου είναι δομημένες έτσι ώστε να απευθύνεσαι σε διαφορετικά γούστα, δηλαδή από ένα casual μέχρι ένα πιο κλασικό αλλά και πιο ροκ στυλ… Δημιουργείς συνειδητά έτσι τις συλλογές σου, παρατηρείς τους ανθρώπους στην πόλη ή ακολουθείς τα trends για το τι θα πουληθεί ευκολότερα;

Με εντυπωσιάζει κάθε φορά πώς το ίδιο κομμάτι από κάποια συλλογή, φορώντας το με διαφορετικό τρόπο και στυλ, το κάνουν δικό τους και το προσαρμόζουν στη δική τους αισθητική.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι στη συλλογή σου που δεν θα ήθελες να το διαθέσεις προς πώληση, ποιο είναι αυτό και για ποιους λόγους δεν θα το έδινες;

Κατά καιρούς υπάρχουν μεμονωμένα κομμάτια τα οποία έχουν δημιουργηθεί καθαρά από την ανάγκη για δική μου έκφραση, τα οποία βρίσκονται σε μια συνεχή εξέλιξη, οπότε είναι δύσκολο να ορίσεις αν θα είναι ποτέ έτοιμα να τα αποχωριστείς.

Σκουλαρίκια από τη συλλογή Λαβύρινθος photo courtesy by fey Papanikou

Δημιουργείς και custom made σχέδια, ωστόσο αναρωτιέμαι τι δεν θα έφτιαχνες ποτέ και τι σε κάνει να μην προχωρήσεις σε μια custom made παραγγελία;

Οι custom made κατασκευές μπορεί να είναι συναρπαστικές καθώς σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο μπορεί να βγει ένα αποτέλεσμα που θα μας εκπλήξει και δεν είχε κανείς μας στο μυαλό του εξαρχής. Συνήθως δεν αναλαμβάνω παραγγελίες που αποκλίνουν πολύ από τον σχεδιασμό και το ύφος μου, ούτε την υλοποίηση ενός κοσμήματος που κάποιος έχει δει αλλού.

Δαχτυλίδι από τη συλλογή «Πιέτες» photo courtesy by fey Papanikou

Ποια είναι η γνώμη σου για τις αντιγραφές που γίνονται από ανθρώπους που παρουσιάζονται ως δημιουργοί. Πώς εισπράττεις την κατά κόρον αντιγραφή του σχεδίου σου «Αμφιθέατρο»;

Είναι κάτι που μάλλον συνέβαινε και θα συμβαίνει. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι με έμπνευση και έντονη την ανάγκη για δημιουργία έχουν πρωτότυπα σχέδια και έτσι ο δρόμος τους επαγγελματικά είναι σταθερός και μακρύς. Αν λείπει αυτή η πηγαία ανάγκη, πάντα θα ακολουθείς τις εξελίξεις μιμούμενος τη δουλειά κάποιου άλλου. Στις περιπτώσεις που αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει σε βάρος σου, παίρνεις βαθιά ανάσα και προχωράς μπροστά πιο δυναμικά. Μάλλον τελικά το «Αμφιθέατρο» άρεσε πολύ!

Τι συμβολίζει το γούρι σου για το 2019;

Η Άρπα είναι αρχαίο μουσικό έγχορδο όργανο συνυφασμένο με την αρμονία, τη ζωή και τον έρωτα. Με τον καθαρό, κρυστάλλινο και αέρινο ήχο της έχει την ικανότητα να επιδρά στον ψυχισμό του ανθρώπου και να τον εξευγενίζει. Ας αφήσουμε τους ήχους της να μας προσφέρουν ισορροπία, συναισθηματική ανάταση και αρμονία. Το 2019 ας ανακαλύψουμε την αρμονία στη μουσική της. Feel the positive vibes!

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα