«Παίζω με τα όνειρά μου»

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Λήμνιου

Φωτογραφίες: George Alexandrakis Photography

Μια ώριμη καλλιτέχνις που γνωρίζει τα θέλω της, τις ανάγκες της και κάνει συνεχώς συνειδητές επιλογές. Εναρμονισμένη με τους προοδευτικούς καιρούς, δεν διστάζει να κάνει αλλαγές, πειραματίζεται εύκολα και καταπιάνεται με νέα πράγματα.

Το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στις διαχρονικές Ελληνίδες ερμηνεύτριες θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για την ίδια και να την πεισμώσει ώστε να βαδίσει σε νέα μονοπάτια.

Η Δήμητρα Παπίου είναι ξανά στο προσκήνιο, έτοιμη για νέες περιπέτειες σε έναν χωροχρόνο που μόνο η ίδια μπορεί να ορίσει ότι είναι κατάλληλος για την επάνοδό της. Ο παρορμητισμός στα λεγόμενά της και η γεμάτη αγάπη καρδιά της, τόσο για την οικογένεια όσο και για τους συναδέλφους της, είναι δύο στοιχεία που θα τη συντροφεύουν πάντα

©CITY CODE MAGAZINE

Πέντε χρόνια από την τελευταία δισκογραφική δουλειά σας. Πώς ήταν αυτή η περίοδος για σας;

Πολλές φορές συμβαίνει να ξεπερνάς τον εαυτό σου μέσα από γεγονότα που σε καλεί η ζωή να αντιμετωπίσεις και τα οποία πρέπει να βρεις τη δύναμη και την αντοχή να τα ξεπεράσεις με ειρήνη στην ψυχή σου. Υπάρχει πάντα λόγος να ανεβαίνεις ανηφοριές.

Είναι πολλά αυτά για τα οποία πάλεψα τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλείο όμως σ’ αυτό το διάστημα ήταν το «αντίο» της μητέρας μου. Ο τρόπος που το έκανε, αλλά και η δύναμη που μου έδωσε στο τέλος της. Αυτό είναι ξεχωριστό και πολύτιμο για μένα.

Συχνά απομακρύνεστε από το μουσικό στερέωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι είναι αυτό που σας ωθεί σε αυτή την αποχή;

Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία μου, θα δει πως έχω μεγάλα διαστήματα απουσίας. Αυτό γίνεται γιατί, όπως πάντα λέω, προτεραιότητα για μένα έχει η προσωπική μου ζωή και η χαρά να χαϊδεύω κάθε στιγμή της.

Ποια ήταν η ανάγκη που σας έκανε να επιστρέψετε και πάλι στην ενεργό δράση;

Αυτό το κάνω όταν ωριμάζει κάτι μέσα μου και είμαι έτοιμη γι’ αυτό. Αν το κάνω συνέχεια, νομίζω πως θα βαρεθώ.

Θέλω να γεμίζω με όλα αυτά τα συναισθήματα που μου δίνει ο χρόνος, η ημέρα, η στιγμή. Έτσι, λοιπόν, τα καταθέτω, και εκφράζομαι μέσα από τις εικόνες και τις ιστορίες που μου δίνουν τα τραγούδια.

©CITY CODE MAGAZINE

Επιστρέφετε, λοιπόν, δισκογραφικά. Πείτε μας λίγα λόγια για το εγχείρημα αυτό.

Το κίνητρο για να ξεκινήσω μια σειρά από καινούργια τραγούδια ήταν ο Λαυρέντης. Αυτός με παρότρυνε σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι.

Σημαντικά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας συμβάλλουν συχνά στη δημιουργία των τραγουδιών αλλά και των δίσκων σας εν γένει. Ποιοι είναι οι συντελεστές της νέας δουλειάς σας;

Σε αυτό το εγχείρημα είχα κοντά μου σπουδαίους δημιουργούς, που με αγάπη και τρυφερότητα θέλησαν να μου χαρίσουν τα στολίδια τους. Είναι οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μάνος Ελευθερίου, Ισαάκ Σούσης, Γιάννης (Μπαχ) Σπυρόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ), Λίνα Δημοπούλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Τζιουβάρας (Opera Chaotique), Γιώργος Καλογερόπουλος, Μίνως Μάτσας και Αναστασία Μουτσάτσου.

Δεδομένου ότι έχετε υπάρξει τραγουδίστρια του λαϊκού και του έντεχνου ρεπερτορίου, ποια πλευρά της Δήμητρας Παπίου θα δούμε αυτή τη φορά;

Δεν υπάρχει πλευρά. Υπάρχει μόνο διάθεση που δημιουργείται μέσα από τη μουσική και τον λόγο και έχει αποτέλεσμα να επικοινωνείς με το συναίσθημά σου.

Ξανά στο πλευρό σας βρίσκεται ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος έχει αναλάβει τόσο την παραγωγή του δίσκου όσο και τη σύνθεση των τραγουδιών. Πέρα από την εμπιστοσύνη, που είναι προφανής λόγος συνεργασίας, τι άλλο σας δένει με τον Λαυρέντη;

Τον Λαυρέντη τον θαυμάζω, τον τιμώ, τον σέβομαι, αλλά και τον αγαπώ. Ναι, είναι φίλος μας. Μπήκε στη ζωή μας (οικογενειακώς) σαν ένα μεγάλο δώρο. Και είμαστε πολύ στενά δεμένοι.

Είναι αυθεντικός, αυθόρμητος, πηγαίος, σαφής, ειλικρινής και δοτικός. Αγκαλιάζει με πολλή τρυφερότητα όσους έχει κοντά του. Αυτός είναι ο άνθρωπος Λαυρέντης. Γιατί ως καλλιτέχνης έχει ήδη κριθεί, δεν θα μιλήσω εγώ γι’ αυτό. Αλλά και στην τέχνη του είναι αυτό που φαίνεται. Δεν ξεπουλιέται και δεν συμβιβάζεται. Απέχει πολύ από τη σαχλαμάρα αρκετών. Και λυπάμαι που το λέω αυτό.

Ακόμα ένα όνομα-σταθμός στην καριέρα σας είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης. Το 2000 ανεβάσατε μαζί τη μουσική παράσταση «Νέα γυναίκα μόνη τραγουδά» στο House of Art, ενώ είναι ο δημιουργός μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σας («Αυτή η νύχτα μένει»). Δεκαεπτά χρόνια μετά, τι επίγευση σας έχει αφήσει αυτή η συνεργασία;

Τι; Δεκαεπτά χρόνια πέρασαν; Νομίζω πως ήταν χθες. Τι να πω… Το μεγαλείο αυτού του τραγουδιού δεν θα το ξεπεράσω ποτέ. Κάθε φορά νιώθω την ίδια συγκίνηση όταν το ερμηνεύω.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ήταν σταθμός για μένα. Δώδεκα χρόνια συνεργασίας. Έμαθα πολλά και σπουδαία πράγματα κοντά του. Είναι σημαντικός δάσκαλος και μεγάλος καλλιτέχνης. Του χρωστάω πολλά.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα συστατικά εκείνα που οδηγούν στο να χαρακτηριστεί ένα τραγούδι διαχρονικό, όπως τα δικά σας «Με σβησμένα φώτα» και «Αυτή η νύχτα μένει»;

Δεν γνωρίζω τα συστατικά ενός τραγουδιού. Αυτό που ξέρω είναι ότι διαχρονικά είναι τα τραγούδια που μένουν στη μνήμη μας.

Οι εποχές αλλάζουν και προοδεύουν. Ως πεπειραμένη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού θεωρείτε πως υπάρχουν νέοι, αξιόλογοι λαϊκοί τραγουδιστές, δεδομένης και της υπερπληθώρας -αν μου επιτρέπετε- καλλιτεχνών; Ποιους ξεχωρίζετε εσείς;

Πιστεύω πως υπάρχουν αξιόλογοι νέοι καλλιτέχνες αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία και το βήμα για να ανθήσουν. Μέσα στην αγριάδα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, δημιουργούνται και εξελίσσονται καινούργιες προτάσεις στον χώρο της τέχνης.

Μια μορφή τέχνης μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη, όπως το θέατρο με τη μουσική, ίσως είναι και αλληλένδετα. Από τον Ιανουάριο θα είστε μέρος της ομάδας So7, της Φρόσως Κορρού και του Δημήτρη Κουρούμπαλη. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Είναι ωραίο να σχηματίζονται και εικαστικές εικόνες μέσα από την ιστορία κάθε τραγουδιού. Ανεπιτήδευτα και λιτά. Είναι όμως ένα πάντρεμα δύσκολο. Αλλά έχω την τύχη να έχω κοντά μου σε αυτό το όνειρο τη φίλη και συνεργάτιδά μου Φρόσω Κορρού, μαζί με τον αγαπημένο Δημήτρη Κουρούμπαλη, που με αγάπη και έμπνευση σκηνοθετούν αυτή την παράσταση.

Ποιες είναι οι άμεσες φιλοδοξίες της Δήμητρας Παπίου και ποιο το πιο μακρινό της όνειρο;

Φιλοδοξίες δεν έχω. Τα όνειρα είναι όνειρα και παίζω με αυτά.

Official Page: Δήμητρα Παπίου / Dimitra Papiou