Ερεύνα & Μετάφραση Κειμένου Φωτεινή Φώτου

ΑΦΡΙΚΗ

Στην Γκάνα οι περισσότερες εκκλησίες προαναγγέλλουν τον ερχομό των Χριστουγέννων στολίζοντας εορταστικά τις εκκλησίες και τα σπίτια τέσσερις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Αυτή η περίοδος συμπίπτει με την συγκομιδή του κακάο, οπότε είναι μια περίοδος ευμάρειας για τους κατοίκους. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά τρέχουν πάνω κάτω στους δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα και φωνάζοντας «Ο Χριστός έρχεται ! Είναι κοντά». Το βράδυ οι άνθρωποι συρρέουν στις εκκλησίες, όπου τραγουδούν χριστουγεννιάτικους ύμνους και παρουσιάζονται έργα με θέμα την Γέννηση. Ανήμερα των Χριστουγέννων παιδιά και ηλικιωμένοι υποδυόμενοι τους αγγέλους της Βηθλεέμ, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας. Το μεσημέρι κάνουν την γιορτή ρυζιού και πάστας γιαμ που την ονομάζουν “fufu”. Στην γιορτή αυτή σερβίρονται επίσης στιφάδο ή σούπα με μπάμιες, χυλός και διάφορα κρέατα. Οι οικογένειες τρώνε μαζί ή παρέα με τους γείτονές τους και ανταλλάσσουν δώρα.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

Στο Μπαγκλαντές οι άντρες των χριστιανικών χωριών κόβουν δεκάδες μπανανιές και τις μεταφυτεύουν ανά ζεύγη κατά μήκος των μονοπατιών προς τις εκκλησίες, αλλά κι έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους. Στη συνέχεια λυγίζουν τα τεράστια φύλλα τους σα να σχηματίζουν ασπίδες και παίρνουν πόλους μπαμπού στους οποίους έχουν κάνει μικρές τρύπες κι έχουν γεμίσει με πετρέλαιο και τους κρεμάνε στις αψίδες που έχουν σχηματιστεί από τις μπανανιές. Το βράδυ βάζουν φωτιά στα μπαμπού κι ο δρόμος προς τις εκκλησίες φωτίζεται τόσο πολύ ώστε να είναι ορατός από όλους.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Στην Κόστα Ρίκα οι φιγούρες της φάτνης είναι τόσο μεγάλες που πιάνουν ένα ολόκληρο δωμάτιο.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στην Αιθιοπία στις 7 Ιανουαρίου, ενώ την παραμονή η πόλη είναι γεμάτη με προσκυνητές απ’ όλη την χώρα. Μένουν έξω όλη την νύχτα ψέλνοντας και κάνοντας προσευχές. Το πρωί μια πολύχρωμη πομπή οδηγείται σε έναν κοντινό λόφο όπου πραγματοποιούν άλλη μια λειτουργία. Τρεις νεαροί άνδρες που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας χτυπάνε τα μαστίγιά τους δεξιά και αριστερά για να κρατήσουν τον κόσμο σε μια γραμμή. Οι πιστοί τρέφονται με ψωμί και κρασί που έχουν ευλογηθεί από τους ιερείς. Αφού τελειώσει η τελετή περνούν το υπόλοιπο της ημέρας χορεύοντας, παίζοντας διάφορα αθλήματα και γλεντώντας.

ΙΝΔΙΑ

Οι χριστιανοί της Ινδίας στολίζουν μπανανιές και δέντρα μάνγκο. Ανάβουν επίσης μικρές λάμπες πετρελαίου ως στολίδια και γεμίζουν τις εκκλησίες με αλεξανδριανά. Τα μέλη των οικογενειών ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους ή δίνουν ελεημοσύνη σε φτωχούς ανθρώπους.

ΙΡΑΝ

Τα Χριστούγεννα στο Ιράν είναι γνωστά ως Μικρή Γιορτή. Τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη τηρούν αυστηρή νηστεία, κατά την οποία δεν τρώνε κρέας, αυγά, γάλα ή τυρί. Αυτή είναι μια περίοδος περισυλλογής, κατά την οποία παρακολουθούν συνέχεια τις λειτουργίες της εκκλησίας. Μετά το τέλος της νηστείας ακολουθεί μεγάλο γλέντι και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος. Τα παιδιά του Ιράν δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Άγιο Βασίλη, οπότε δεν ανταλλάσουν δώρα τα Χριστούγεννα. Το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας των Χριστουγέννων είναι κοτόπουλο στιφάδο.

ΙΡΑΚ

Στα χριστιανικά σπίτια πραγματοποιείται μια ασυνήθιστη τελετή στις αυλές των σπιτιών την παραμονή των Χριστουγέννων. Ένα από τα παιδιά της οικογένεια διαβάζει την ιστορία της Γέννησης από την αραβική Βίβλο ενώ τα υπόλοιπα μέλη κρατούν αναμμένα κεριά. Στο τέλος της ανάγνωσης ανάβουν μια μεγάλη φωτιά από αποξηραμένα αγκάθια σε μια γωνιά της αυλής. Αν τα αγκάθια καούν τελείως, αυτό σημαίνει ότι η οικογένεια θα έχει καλή τύχη για την επόμενη χρονιά. Όταν μείνουν μόνο στάχτες όλοι πηδούν τρεις φορές από πάνω κάνοντας μια ευχή. Ανήμερα Χριστουγέννων μια παρόμοια φωτιά καίει στην αυλή της εκκλησίας. Η λειτουργία τελειώνει με την ευλογία του λαού, ο επίσκοπος πηγαίνει μπροστά απ’ όλους και αγγίζει ένα μέλος του εκκλησιάσματος δίνοντάς του την ευλογία του, το άτομο αυτό αγγίζει στην συνέχεια το διπλανό του άτομο και ούτω καθεξής κι έτσι λαμβάνουν όλοι « το Άγγιγμα της Ειρήνης».

ΛΙΒΑΝΟ

Στο Λίβανο συνηθίζεται να φυτεύουν σπόρους σιταριού, ρεβύθια, φασόλια και φακές σε βαμβάκι, δυο περίπου βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και τα ποτίζουν καθημερινά μέχρι να φτάσουν περίπου τα 15cm ύψος. Στη συνέχεια τα κόβουν κ με αυτά στολίζουν τις αυτοσχέδιες φάτνες που φτιάχνουν. Παραδοσιακά σε όλη τη Μέση Ανατολή το πρωί των Χριστουγέννων κάνουν επισκέψεις σε φίλους και τους προσφέρεται καφές, λικέρ και καραμελωμένα αμύγδαλα. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι το πιο σημαντικό γι’ αυτούς και συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο σπίτι των παππούδων ή στο σπίτι του μεγαλύτερου γιου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Η 25η Δεκεμβρίου είναι επίσημη αργία στο Πακιστάν, καθώς είναι και ημέρα μνήμης του Jinnah, του επίσημη ιδρυτή της χώρας. Στα χριστιανικά σπίτια γιορτάζουν ανταλλάσσοντας δώρα, κάρτες, φοράνε καινούρια ρούχα και επισκέπτονται φιλικά σπίτια. Η λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων είναι κατάμεστη από κόσμο και την ονομάζουν η «Μεγάλη Μέρα».

Πηγή: Santa.net για το αγγλικό κείμενο

Πήγή: Μετάφραση απο την Φωτεινή Φώτου / City Code

*Απαγορεύται η αναδημοσίευση χωρις ενεργό λινκ του City Code