Ο Χρήστος Κορτσέλης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και ένας από τους δημιουργούς του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού toradiofono.gr. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που το CityCode φιλοξενεί μια από τις ελάχιστες “καθαρές” φωνές του ραδιοφώνου και, ειδικά, έναν παραγωγό του “Ραδιοφώνου”.

Ένας σταθμός που στήθηκε με αγάπη και μεράκι και εκπέμπει και συνεχίζει δυναμικά.

Το πιο σημαντικό από όλα δεν είναι το πλούσιο βιογραφικό του Χρήστου ή το ταλέντο που αδιαμφισβήτητα έχει, αλλά η ικανότητά του να κρατήσει κοντά τον ακροατή.

2

CC: Τι κάνει ένας ραδιοφωνικός παραγωγός; Ποια είναι η διαφορά του με τον παρουσιαστή μιας εκπομπής;

Ένας ραδιοφωνικός παραγωγός έχει την ευθύνη για τον λόγο, την επιλογή της μουσικής και όλα όσα αφορούν μια ραδιοφωνική εκπομπή. Αφιερώνει όλη του την ημέρα δημιουργώντας από την αρχή την εκπομπή, σύμφωνα με τη δική του αισθητική και θέση. Δεν παρουσιάζει ένα μουσικό playlist που δεν έχει επιλέξει ο ίδιος, ούτε επικοινωνεί συγκεκριμένες πληροφορίες που απλώς εξυπηρετούν τη «γραμμή» του μέσου στο οποίο εργάζεται.

CC: Ποια ανάγκη γεννάει την ύπαρξη τόσων διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών;

Η βασική ανάγκη προκύπτει λόγω έλλειψης πολυφωνίας και πολυσυλλεκτικότητας στα FM. Ως επί το πλείστον -σημειώνω ότι υπάρχουν εξαιρέσεις- έχει δημιουργηθεί ένα προκάτ ραδιοφωνικό περιβάλλον, το οποίο δεν καλύπτει τη δημιουργική ανάγκη ενός παραγωγού, αλλά ούτε το βασικό δικαίωμά του στην εργασία. Το ίντερνετ, προς το παρόν τουλάχιστον, προσφέρει ελευθερία και τη σχετική ευκολία να δημιουργήσεις τις επιθυμητές συνθήκες.

CC: Γιατί οι νέες φωνές δεν αγκαλιάζονται με ευκολία από τους «μεγάλους» σταθμούς;

Οι περισσότεροι σταθμοί, κυρίως λόγω έλλειψης παραγωγών και φαντασίας, δεν συστήνουν πια νέους καλλιτέχνες. Αρχίζουν να τους φιλοξενούν όταν ήδη, με κάποιον τρόπο, μέσω διαδικτύου και ζωντανών εμφανίσεων, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον και την αποδοχή του κοινού.

CC: Από την προετοιμασία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής μέχρι το τελικό αποτέλεσμα τι μεσολαβεί;

Μεσολαβεί η ζωή. Και εξηγούμαι. Ένας παραγωγός είναι σε μια συνεχή εγρήγορση, έχει συνεχώς τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά. Τα ερεθίσματα και οι αφορμές για να παίξεις ένα τραγούδι ή να πεις κάτι είναι παντού.

CC: Θυμάσαι την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή ή και το πρώτο τραγούδι που έπαιξες;

Στην πρώτη μου εκπομπή στον 9,84 ήμουν πολύ αγχωμένος και δε συγκράτησα σχεδόν τίποτα. Θυμάμαι όμως το πρώτο τραγούδι που έπαιξα στον αέρα πια του Μελωδία το 2003. Ήταν το τραγούδι «Η σειρά σου» των ΜΙΚΡΟ. «Άσε το φόβο σου και γίνε ό,τι θες…αυτό που θέλεις θα το πάρεις, ήρθε η σειρά σου».

CC: Γιατί να ακούσουμε toradiofono.gr; Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

Το Ραδιόφωνο είναι συγκερασμός αναγκών, επιθυμιών, ελεύθερης έκφρασης, δημιουργικότητας, ομαδικής προσπάθειας και κοινής αισθητικής των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτό. Τόσο στον αέρα όσο και εκτός, ο καθένας από εμάς δημιουργεί το ιδανικό του ραδιοφωνικό περιβάλλον.

CC: Πώς ξεκίνησε η ιδέα για toradiofono.gr; Πραγματοποιήθηκαν όσα είχατε σκεφτεί αρχικά;

Ξεκίνησε από την ανάγκη μας να κάνουμε το ραδιόφωνο που πάντα ονειρευόμασταν. Το καταφέρνουμε μέρα με τη μέρα…

CC: Ποιες οι δυσκολίες ή ευκολίες μιας ομαδικής δουλειάς, όπως είναι και toradiofono.gr;

Δεν είναι εύκολο να είσαι το ίδιο αποτελεσματικός και στο επιχειρηματικό και στο δημιουργικό κομμάτι. Η ομάδα εξυπηρετεί τον καταμερισμό ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Όσες δυσκολίες ή διαφωνίες κι αν προκύπτουν, ο κοινός στόχος και το όραμα είναι αυτά που τελικά μας ενώνουν.

CC: Ο κόσμος αγκαλιάζει τις νέες προσπάθειες ή γενικά είναι δύσπιστος; Τι διαπίστωσες τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας για toradiofono.gr;

Οι συγκυρίες είναι τέτοιες που ο κόσμος είναι θετικά προσκείμενος σε κάθε νέα ανεξάρτητη πρωτοβουλία και προσπάθεια. Έτσι και ΤοΡαδιόφωνο αγκαλιάστηκε πριν καν ξεκινήσει στον αέρα. Το κοινό και οι καλλιτέχνες μας στήριξαν και μας στηρίζουν με συγκινητική θέρμη.

CC: Πόσο σας βοήθησε η εμπειρία ως πρώην ραδιοφωνικοί παραγωγοί στα FM ή ήταν ένα εντελώς νέο project για εσάς;

Στο δημιουργικό κομμάτι ήταν πολύ χρήσιμη γιατί ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε και να παρουσιάσουμε στον κόσμο. Το πρακτικό και επιχειρηματικό μέρος ήταν ένας νέος κόσμος που συνεχίζουμε να μαθαίνουμε μέχρι σήμερα.

CC: Αν ξεκινούσε σήμερα toradiofono.gr θα ήταν διαφορετικά;

Δεν νομίζω. Όλες οι δυσκολίες και τα ενδεχόμενα λάθη και εμπόδια είναι απαραίτητα για να προχωρήσεις και να αποκτήσεις εμπειρία.

CC: Ποια είναι η άποψή σου για τα Social Media;

Συμμετέχω, αλλά προτιμώ το «από μακριά και αγαπημένοι».

CC: Αν έκανες εκπομπή αφιερωμένη στο City Code ποιο θα ήταν το Playlist;

Θα είχε μια ατμόσφαιρα σύγχρονου αστικού μπλουζ με soulful αισθητική μέχρι indie folk. Ενδεικτικά θα επέλεγα από τους τελευταίους δίσκους των Bobby Womack, Gil Scott – Heron, Nick Mulvey, Civil Wars, Angus & Julia Stone και αρκετών ακόμα που ταιριάζουν, κατά τη γνώμη μου, στο City Code.

CC: Εκτός από το ραδιόφωνο που μπορούμε να απολαύσουμε μουσική σου;

Παίζω συχνά μουσική σε ένα από τα πιο ωραία μαγαζιά της Αθήνας, τον «Μπλε Παπαγάλο».

Ακούμε toradiofono.gr

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Κορτσέλη για την εξαιρετική φιλοξενία στο σπίτι του, όπου πραγματοποιήθηκε και η φωτογράφιση. Οικοδεσπότης από τους λίγους!