Music X-Fresh του Γιώργου Μπίλιου

Νοέμβριος 2014

Verbal Delirium

 Αν και ονομάζονται «Λεκτικό ντελίριο», η μουσική τους μιλάει από μόνη της. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια… Μια μπάντα που υπηρετεί με συνέπεια τον ήχο του progressive rock (και όχι μόνο) από το 1999 με διεθνείς διακρίσεις, αλλά και νέες μουσικές αναζητήσεις σε πιο κλασικές αναφορές και ελληνικά στοιχεία, είναι αναφορά στους μουσικούς κύκλους. Ένα project που αποτυπώνει την ιδιαίτερα πολυσχιδή προσωπικότητα του Jargon (aka Γιάννης Κοσμίδης).

VERBAL DELIRIUM

ΒΙΟ

Η ιστορία των Verbal Delirium ξεκινά το καλοκαίρι του 1999 , όταν ο Jargon (φωνή , πλήκτρα , σύνθεση) αποφασίζει να δημιουργήσει το προσωπικό του μουσικό project .Τα πρώτα χρόνια κύλησαν με την μπάντα να πειραματίζεται στο studio, ψάχνοντας τη μουσική της ταυτότητα με μια εμφανή κλήση αρχικά στον ήχο του progressive και psychedelic rock των 70’s. Περνώντας μέσα απο διαρκείς εναλλαγές μελών, καθώς και διαστήματα παύσης λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων το πρώτο σταθερό line up πήρε μορφή το 2005 με τους Jargon (Φωνή , Πλήκτρα) Νικο Μιχαηλίδη (Μπάσσο) Γιώργο Μανιάτη (Κιθάρες) Λάζαρο Παπαναστασίου (Τύμπανα)

Καρπός αυτού υπήρξε η ηχογράφηση και διανομή σε περιορισμένες κόπιες από την ίδια την μπάντα ενός demo άλμπουμ με τίτλο “The imprisoned words of fear”, το 2007. Το εν λόγω άλμπουμ εξακολουθούσε να αποτυπώνει τη συμπάθεια για τον progressive και psychedelic ήχο των 70’ς , συνδυάζοντας όμως παράλληλα αρκετά Metal και Jazz στοιχεία. Αν και έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια στους underground κύκλους, το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε τον Jargon, κυρίως λόγω κακής παραγωγής, θεωρώντας ότι αδικεί τη μουσική του album , αποφασίζοντας έτσι ότι κάποια στιγμή μελλοντικά θα επαναηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει κανονικά το συγκεκριμένο υλικό.

Αλλαγή μελών αμέσως μετά την ηχογράφηση με τον Νικήτα Κίσσονα να παίρνει θέση στις κιθάρες και τον Τόλη Λιάπη στα τύμπανα. Ταυτόχρονα, η μπάντα αρχίζει να κινείται σε ένα στιλ το οποίο προσεγγίζει περισσότερο έναν alternative rock στυλ, διατηρώντας όμως παράλληλα αρκετά progressive στοιχεία στον ήχο της.

Το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι η ηχογράφηση και κυκλοφορία του πρώτου επίσημου άλμπουμ με τίτλο “So close and yet so far away”. Η ηχογράφηση διαρκεί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2009 και, έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων, επιτυγχάνεται και η κυκλοφορία αυτού από τη Γαλλική Musea records , εταιρία από την οποία και διανέμεται από το Νοέμβριο του 2010, αποκομίζοντας εξαιρετικές κριτικές από εγχώριο και διεθνές μουσικό τύπο, sites και blogs. Το εν λόγω άλμπουμ έδειξε, εκτός των άλλων, και την πρόθεση της μπάντας να εντρυφήσει σε στοιχεία κλασικών ορχηστρικών ακουσμάτων, χρησιμοποιώντας όργανα όπως το τσέλο, και την προσπάθειά της να ξεφύγει πλέον από συγκεκριμένες μουσικές ταμπέλες.

Με τη λήξη της ηχογράφησης αυτής, ο ντράμερ Τόλης Λιάπης εγκαταλείπει τη θέση του και αναπληρώνεται από τον Enthralling Kernel G (Γρηγόρης Παυλάκος). Το καλοκαίρι του 2011 τη θέση του Ν. Μιχαηλίδη στο μπάσο παίρνει ο La trappe (Γιώργος Παγίδας).

To Noέμβρη του 2012 εμφανίστηκαν με επιτυχία στο Βερολίνο στον διαγωνισμό του EurockMarathon, όπου πήραν την 4η θέση και πολλά θετικά σχόλια.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2013 κυκλοφορεί ηλεκτρονικά το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο “From the small hours of weakness” και λίγο αργότερα γίνεται μια περιορισμένη κοπή cd/self release, πράγμα που ήταν επιλογή του συγκροτήματος.

Ακολούθησαν περιορισμένες, όμως ιδιαιτέρως επιτυχημένες, live εμφανίσεις της μπάντας, καθώς και η επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο κατάμεστο Stage 25, παράλληλα με μια σειρά από πολύ καλές κριτικές για το νέο δίσκο.

Στις 5 Οκτώβρη του 2013 οι Verbal Delirium επιλέγονται να εμφανισθούν στο PROG POWER EUROPE που έγινε στην Ολλανδία. Η υποδοχή του κοινού ήταν ενθουσιώδης και κάτι περισσότερο από θερμή. Τα σχόλια εξαιρετικά, καθώς και οι κριτικές. Στην ίδια σκηνή εμφανίστηκαν οι Shadow Gallery, οι Fates Warning, οι Ocean, Haken και πολλά άλλα συγκροτήματα.

Η μπάντα αυτόν τον καιρό βρίσκεται στο studio, ετοιμάζοντας το τρίτο της album.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή των Verbal Delirium στο Summer’s End Festival στην Αγγλία στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014, ενώ στις 8 Νοέμβρη θα εμφανιστούν στο Gagarin ως special guest στη συναυλία των God Is An Astronaut .

Line up

2013

  • Jargon (keys –vocals)

  • G. Pagidas (bass)

  • G. Kiriakidis (guitars)

  • S. Pavlou (drums)

  • N. Terzis (keys)

  • N. Nikolopoulos (saxophone, flute)

Links

http://verbaldelirium.bandcamp.com/

http://www.reverbnation.com/verbaldelirium

http://www.myspace.com/verbaldelirium

http://www.facebook.com/ VerbalDelirium

http://twitter.com/#!/verbaldelirium

http://www.youtube.com/#/user/VerbalDelirium