Θεόδωρος Ξάνθος

MD, PgDip (Ed), MSc, PhD

Συντονιστής Προγράμματος Σπουδών «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση»

Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης

CC: Πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να γνωρίζει  Πρώτες Βοήθειες;

Η παροχή πρώτων βοηθειών και, κυρίως, η εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, δηλαδή σε έναν άνθρωπο που δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό, είναι εξαιρετικά σημαντική. Υπάρχουν καταστάσεις που, αν ο παρευρισκόμενος δεν παρέμβει άμεσα, η κατάληξη του θύματος θα είναι ο θάνατος. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η εκπαίδευση των πολιτών σε απλές δεξιότητες που μπορεί να εξοικονομήσουν χρόνο μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.

CC: Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα σχετικά με τους ανθρώπους που παρέχουν τις Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση που ο (παθών) άνθρωπος καταλήξει; Πρέπει η πρώτες βοήθειες να γίνονται μόνο από γνώστες του αντικειμένου;

Στην Ελλάδα, νομικό πλαίσιο υπάρχει μόνο για την εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, όπου ρητά αναφέρεται ότι οποιοσδήποτε εφαρμόζει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε θύμα καρδιακής ανακοπής, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για το όποιο αποτέλεσμα.

CC: Έχει συμβεί περιστατικό που κάποιος έχασε την ζωή του,  ενώ θα μπορούσε να σωθεί, επειδή οι γύρω του, λόγω άγνοιας, δεν γνώριζαν πώς να βοηθήσουν;

Δυστυχώς, αυτή είναι και η πλειοψηφία των περιστατικών που συμβαίνουν σε περιβάλλον εκτός νοσοκομείου. Θα επιμείνω για ακόμα μια φορά στην εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, γιατί ο χρόνος για παρεμβάσεις είναι ελάχιστος, μόλις 4 λεπτά. Αν κάποιος παρευρισκόμενος δεν εφαρμόσει τις δεξιότητες της αναζωογόνησης, το θύμα θα καταλήξει.

CC: Έχει συμβεί κάποιο περιστατικό που άνθρωπος κατέληξε από ανθρώπους που βοήθησαν άλλα δεν γνώριζαν Πρώτες Βοήθειες;

Δεν έχει σημασία τι ξέρει ο άλλος. Σημασία έχει να μπορεί να εφαρμόσει με ακρίβεια και ταχύτητα τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διατηρηθεί ένας άνθρωπος στη ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που Διεθνείς Οργανισμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία και άλλοι, δημοσιεύουν κοινές οδηγίες αναζωογόνησης που αφορούν όχι μόνο υγειονομικούς, αλλά και απλούς πολίτες.

CC: Κάθε ηλικία έχει άλλη μέθοδο Πρώτων Βοηθειών;

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε μια επείγουσα κατάσταση είναι διαφορετικά σε κάθε ηλικία και, κατά συνέπεια, ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρει ελαφρώς. Παρόλα αυτά, σημασία έχει ο μη υγειονομικός πληθυσμός να γνωρίζει τις καταστάσεις που μπορεί να παρέμβει και να παρεμβαίνει. Ιδανικά όλοι μας θα πρέπει να είμαστε εκπαιδευμένοι στη βασική υποστήριξη της ζωής, όπως συμβαίνει στις Σκανδιναβικές χώρες.

 CC: Ποιο είναι το ποσοστό στην Ελλάδα που γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες.

Δυστυχώς δεν είναι γνωστό. Δεν υπάρχει καμιά βάση δεδομένων που να έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία πανελλαδικά.

www.eekaa.com ,