Με αφορμή τα 4α γενέθλιά τους, οι Moka band καταλαμβάνουν το Passport, μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους (τους Βαλερία Κουρούπη / Νίκο Ξύδη/ MCD / Altribe / Dreamy Whispers / Αλέξανδρο Κοντοπίδη) παρουσιάζοντας νέο ακυκλοφόρητο υλικό στις 09/04 και μοιράζονται τις σκέψεις τους στο City Code.

Συνέντευξη: Γιώργος Μπίλιος

Γιατί Moka? Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη γεύση;

Και όμως, ΜΟΚΑ δεν είναι ο καφές.
Το ΜΟΚΑ είχε πρωτοδημιουργηθεί ως αρχικά, Μ.Ο.Κ.Α.- Μουσικής Ομάδας Καλλιτεχνείου Αχαρνών, ενώ από τότε που το σχήμα κινήθηκε μόνο του, το παρουσιάζουμε ως MOKA BAND.

Πως συστάθηκε το σχήμα; Πείτε μας λίγο για το τι υπήρχε στο μυαλό σας όταν δημιουργηθήκατε;

Ξεκινήσαμε αρχικά ως μια μουσική ομάδα που θα δημιουργούσε projects παρουσίασης όλης της ατμόσφαιρας ενός μουσικού είδους, όπως η soul. Μετέπειτα δέσαμε, και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με αυτό και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες του πρώτου μας δίσκου.

Blues, soul, funk, ambient, που παντρεύονται όλα αυτά; Τι ακούτε περισσότερο; Από τι επηρεάζεστε;

Δύσκολο, αλλά μάλλον καταφέραμε να τα παντρέψουμε.
Αυτή η πολυμορφία οφείλετε στο γεγονός πως είμαστε μία ομάδα που ο καθένας έχει άλλα μουσικά ακούσματα, δεν είπαμε οτι θα μαζευτούμε 10 άτομα να παίξουμε πχ ροκ. Επομένως ο καθένας ακούει αυτό που τον γεμίζει περισσότερο, στο παίξιμο όμως και τη σύνθεση υπάρχει μια συνοχή.
Παρότι ο πρώτος δίσκος επιβεβαιώνει αυτή την πολυμουσικότητα, στον δεύτερο η κατεύθυνση θα είναι λίγο πιο συγκεκριμένη.
Ακόμα το δουλεύουμε αυτό.

Πως συνδέονται οι Monophonics με τον Μίκη Θεοδωράκη;

Αγαπάμε πολύ τον ρετρό ήχο, αλλά μας αρέσει να το παρουσιάζουμε με δικό μας τρόπο, και οι Monophonics πιστεύουμε πως είναι ένα σχήμα που μας ταιριάζει.
Η Όμορφη Πόλη ήταν μια διασκευή που μας ζητήθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών για ένα αφιέρωμα προς τον Μίκυ Θεοδωράκη. Και σε αυτή την περίπτωση θέλαμε να δώσουμε μια δική μας προσέγγιση πάνω στο κομμάτι και να μην ακολουθήσουμε μια τετριμμένη οδό.

Θα πειραματιστείτε ξανά με ελληνικό στίχο;

Ναι, παρότι έχουμε αγγλόφωνο στίχο, δεν απορρίπτουμε σε καμία περίπτωση τον ελληνικό, θα χρησιμοποιήσουμε ότι πιστεύουμε κάθε φορά πως μας εκφράζει καλύτερα.
Στον δεύτερο δίσκο το πιο πιθανό είναι πως θα υπάρχει το ελληνικό στοιχείο.

Live ή studio? Οι Moka τι αρέσκονται περισσότερο να κάνουν; (με δεδομένο ότι δεν εμφανίζεστε συχνά αλλά έχετε κάνει σημαντικές συνεργασίες επί σκηνής)

Ξεκάθαρα, τα Live.
Τα vibes από τον κόσμο και η ..χαρά που έχουμε όταν παίζουμε σε σκηνές, δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Η αλήθεια είναι πως δεν κάνουμε συχνά εμφανίσεις γιατί δίνουμε μεγάλη προσοχή σε κάθε Live.
Δεν μας αρέσει η προχειροδουλειά, κάθε εμφάνιση μας σχεδιάζεται πολύ προσεκτικά γιατί εκτιμούμε τον κόπο που κάνουμε και τον κόσμο που έρχεται.
Οι σημαντικές συνεργασίες ήταν επακόλουθο της προσπάθειας που κάνουμε αυτά τα χρόνια, αλλά πάντοτε προσπαθούμε για το καλύτερο και πάντοτε φροντίζουμε να εκτιμούμε αυτό που έχουμε.

Τα μεγάλα σχήματα (τύπου big band) όπως το δικό σας πόσο ευέλικτα είναι στο να μαζεύονται μαζί και να δημιουργούν; Πως δουλεύετε το υλικό σας;

Είναι όπως είναι εύκολα κατανοητό να μπορέσεις να μαζέψεις τόσα άτομα ταυτόχρονα για δουλέψεις είτε σε πρόβες είτε πάνω σε καινούριο υλικό.
Δημιουργούμε αυθόρμητα, κυρίως με ιδέες που προκύπτουν στην πρόβα είτε από κάποιον οδηγό που θα έχει φέρει κάποιος.

Ο νέος δίσκος, τον οποίο και θα παρουσιάσετε στο επερχόμενο live σε τι ύφος κινείται; Τι να περιμένουμε εμείς που θα έρθουμε εκεί; Και Αλέξανδρος Κοντοπίδης; Πείτε μας λίγο για το event

Ο νέος δίσκος θέλουμε να κινηθεί σε αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο, σε αυτό που μας βγαίνει φυσικά, γιατί έτσι θα είναι πιο αληθινό.Δε θέλουμε να πιέσουμε καταστάσεις πάνω στη δημιουργία.
Θεωρούμε πως θα κινηθούμε σε Neosoul, Neoprog, DownTempo, Ambient μονοπάτια, γιατί μας βγαίνουν ευκολότερα από μέσα μας.

Ο Αλέξανδρος είναι παλιός και καλός μας φίλος, μας έχει ήδη στηρίξει από την αρχή, και στα γενέθλια πάντα καλείς ανθρώπους αγαπημένους , όπως είναι και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.

Ελπίζουμε να μας «χαλάσει» τη βραδιά. Να ξέρετε ότι θα έχει το απόλυτο ελεύθερο.