TAKIM
Οι Takim παρουσίασαν τη νέα δισκογραφική τους δουλειά με τον ομώνυμο τίτλο στις 19 Οκτωβρίου στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο “Athenaeum” στο Θησείο. Ήταν μια πραγματική μυσταγωγία από ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν, γιατί έχουν τη στόφα του παλιού παραδοσιακού οργανοπαίχτη, που αβίαστα, παρεΐστικα, παίζει για να περάσει καλά ο κόσμος. Χωρίς φτιασίδια, χωρίς υπερβολές και κανένα ίχνος αυταρέσκειας. Όπως είπε και ο πατριάρχης της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, οι παλιοί περήφανα παραδίδουν τα σκήπτρα στους Takim ως άξιους συνεχιστές. Πολλοί και εκλεκτοί καλεσμένοι ανέβηκαν επί σκηνής και μίλησαν ή τραγούδησαν μαζί με τους Takim. Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, η Χαρούλα Αλεξίου, η Γιασεμή Σαραγούδα (ψάξτε να ακούσετε, αληθινά αξίζει τον κόπο), ο Λάμπρος Λιάβας (σε έναν εξαιρετικό πρόλογο για την αξία του –συν και της ομαδικής προσπάθειας), ο Γιάννης Κωνσταντίνου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δημήτρης Καρασαββίδης και ο Ευξείνιος Πολιτιστικός Σύλλογος (τραγούδι και χορός).
«Στρώσαμε το τραπέζι , καλέσαμε τις μανάδες , τους πατεράδες , τ’αδέρφια και τους φίλους μας. Παίξαμε , τραγουδήσαμε και μοιραστήκαμε τις μνήμες και τις εικόνες που κουβαλάει ο καθένας μας. Παρέα με αυτούς που αγαπάμε και σεβόμαστε. Με αυτούς που πάντοτε έχουμε ανάγκη, να μας συμβουλεύουν και να μας προτρέπουν να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Με αυτούς που έμαθαν πριν από εμάς τα μυστικά της ζωής και της μουσικής».
Με αφορμή λοιπόν την παρουσίαση του δίσκου, οι ΤΑΚΙΜ μίλησαν στο City Code.
Ποιος είναι ο κύριος λόγος που αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με την παραδοσιακή μουσική; Ποια άλλα είδη είναι κοινές αναφορές σας;
Ασχοληθήκαμε με την παραδοσιακή μουσική όχι μόνο από επιλογή αλλά σαν συνέχεια της οικογενειακής μας παράδοσης. Όλοι μας προερχόμαστε από οικογένειες οπού η παραδοσιακή μουσική ήταν είτε ο βασικός τρόπος βιοπορισμού είτε απλώς μια ερασιτεχνική ενασχόληση.
Κοινές αναφορές θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως έχουμε με τους μουσικούς της jazz της εποχής του μεσοπολέμου και μέχρι τη δεκαετία του 60’. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που αισθανθήκαμε τις ομοιότητες κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.
Η ανάγκη για αποδοχή και σεβασμό από τις εκάστοτε κοινωνίες ήταν ίδια είτε για τους παραδοσιακούς μουσικούς της Ελλάδας είτε για τους τζαζίστες.
Κύρια έκφραση αυτής της ανάγκης-πέρα από την μουσική-ήταν το ντύσιμο , με το οποίο οι μουσικοί αυτοί έδειχναν πως Τιμούν τους ακροατές τους και ταυτόχρονα αποζητούσαν και οι ίδιοι τον σεβασμό που τους αξίζει.
Αν δεν ήσασταν αυτοί που είστε ποιοι θα’ θέλατε να είστε και γιατί.
Παρόλο που δεν θα αλλάζαμε με τίποτε αυτό που είμαστε , αν είχαμε επιλογή , θα θέλαμε να είμαστε μάγειρες σε μια κατασκήνωση με παιδάκια. Θα κάναμε κατά κάποιο τρόπο το ίδιο με αυτό που κάνουμε τώρα , μόνο που θα βλέπαμε το αποτέλεσμα πιο γρήγορα. Θα χορταίναμε πιο άμεσα τους ανθρώπους.
Πως προέκυψε η συνεργασία με τους Calexico; Τι νιώσατε σ’ αυτό το ιδιαίτερο μουσικό «μπλέξιμο»;
Προέκυψε εντελώς τυχαία , μέσω του Δημήτρη Καρπούζα , της lizard sound studios , για τον οποίο είχαμε κάνει ένα video session. Οι Calexico είδαν το βίντεο και ενθουσιασμένοι ζήτησαν να συμμετέχουν μερικοί από εμάς στις ηχογραφήσεις τους στην Αθήνα. Αυτό που νοιώσαμε ήταν οικειότητα και ευκολία στην επικοινωνία γεγονός που φάνηκε από το πόσο γρήγορα βγήκαν οι ιδέες την ώρα της ηχογράφησης.
Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να εκπροσωπήσεις την μουσική της χώρας σου , δίχως να αναγκάζεσαι να το κάνεις με «τουριστικούς» όρους , τότε μόνο υπερηφάνεια και ικανοποίηση μπορείς να αισθανθείς.
Νέος δίσκος μετά από 10 χρόνια. Από ανάγκη πέρασε τόσος καιρός ή από επιλογή;
Και ανάγκη και επιλογή.
Θεωρούμε πως πρέπει να «μιλάμε» μόνο όταν έχουμε κάτι να πούμε και ειδικά στον δικό μας τομέα , της παράδοσης , αυτό πρέπει να γίνεται προσεκτικά και στον χρόνο του. Όσο ωριμάζει κανείς , συνειδητοποιεί τις βαθύτερες ανάγκες του και ειδικά στη μουσική , όσο περνούν τα χρόνια , εκτιμάς περισσότερο την αφαίρεση.
Για εμάς αυτός ο δίσκος είναι μια αναμνηστική φωτογραφία με καλλιτέχνες που θεωρούμε πως συνέχισαν και συνεχίζουν την παράδοση. Ήταν αν θέλετε μια απαραίτητη στάση για καφέ , λουκούμι και συμβουλές λίγο πριν πάμε παρακάτω .
Πως φαντάζεστε τη μουσική σας πορεία/εξέλιξη σε βάθος 5 χρόνων;
Αυτό που θέλουμε και έχουμε ανάγκη είναι να παίζουμε μαζί μέχρι να γεράσουμε. Η παραδοσιακή μουσική είναι βιωματική σχέση ζωής. Δεν είναι ούτε ανταγωνισμός ούτε προσωπική φιλοδοξία. Είναι λειτούργημα και προσφορά στην κοινωνία και ειδικότερα στους νέους.
Εμείς είμαστε απλώς οι φορείς μέσω των οποίων η παράδοση περνάει,αγγίζει και αν είμαστε τυχεροί μένει πάνω στους ανθρώπους σαν χρυσόσκονη.
Είναι οι ιδέες και οι αξίες που κάνουν τους ανθρώπους αξιοπρεπείς και λιγότερο ευάλωτους σε δημαγωγίες και αυταπάτες και αν θέλουμε κάτι να πρεσβεύουμε σαν μπάντα , αυτό είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία , κρατώντας πάντα αυτό που κάνει τον καθένα μας μοναδικό.
Πληροφορίες
ΤΑΚΙΜ: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος-κλαρίνο Θωμάς Κωνσταντίνου-ούτι. Πάνος Δημητρακόπουλος-κανονάκι Γιώργος Μαρίνακης-βιολί Μάνος Κουτσαγγελίδης-τραγούδι Κώστας Μερετάκης-κρουστά Γιάννης Πλαγιαννάκος-όρθιο μπασο
Facebook Page: Τακίμ TAKIM
Youtube Channel: ΤΑΚΙΜ ΤΑΚΙΜ