Μετάφραση:Μαρία Παντούλα (City Code Team)

Στις 15 Απριλίου είναι η 102η θλιβερή επέτειος από τότε που το διάσημο «αβύθιστο πλοίο» χτύπησε σε ένα παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό και βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στην Αμερική. Το ξέρατε, όμως, ότι στον Τιτανικό επέβαιναν τουλάχιστον 12 σκυλιά; Υπάρχει βέβαια και η υποψία ότι επέβαιναν πολύ περισσότερα σκυλιά, αλλά, επειδή ήταν καταγεγραμμένα ως εμπόρευμα στα αρχεία του πλοίου, οι περισσότερες λεπτομέρειες έχουν χαθεί.

Λέγεται ότι ο Τιτανικός διέθετε εξαιρετικές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία ζώων και ότι, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένη μία επίδειξη σκύλων για την 15η Απριλίου, την ίδια μέρα που το πλοίο βυθίστηκε.

Καθώς όλος ο κόσμος θυμάται τα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας, εμείς θα θέλαμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τα σκυλιά του Τιτανικού.

Όπως αναφέρεται στο Yahoo! news από τα 12 σκυλιά που επέβαιναν στον Τιτανικό μόνον 3 επιβίωσαν του ναυαγίου και ήταν όλα μικρού μεγέθους, 2 Πομεράνιαν και 1 Πεκινουά, τα οποία μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν στον περιορισμένο χώρο των σωστικών λέμβων, κρυμμένα μέσα σε κάποια κουβέρτα ή κάτω από το παλτό.

«Ένα Πομεράνιαν που ονομαζόταν Lady και είχε αγοραστεί από τη δεσποινίδα MargaretHayes, κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο Παρίσι, και έμενε στην καμπίνα μαζί της, τυλίχθηκε σε κουβέρτα αμέσως μόλις δόθηκε η εντολή για εκκένωση του πλοίου. Το άλλο Πομεράνιαν ανήκε στους Rothschilds και το Πεκινουά, που ονομαζόταν SunYatSen, ανήκε στους Harpers ( της εκδοτικής εταιρείας Harper&Raw στη Νέα Υόρκη).

Ο καπετάνιος του πλοίου Smith είχε φωτογραφηθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, στο κατάστρωμα του πλοίου με τον σκύλο του, ένα τεράστιο ρωσικό Wolfhound, που ονομαζόταν Ben. Βέβαια, ο Ben έμεινε μόνο ένα βράδυ στο πλοίο, πριν αυτό αποπλεύσει από το λιμάνι, και μετά επέστρεψε στην κόρη του καπετάνιου.

Μία επιβάτης, η 50χρονη AnnElizabethIsham, λέγεται ότι επισκεπτόταν καθημερινά στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας το σκυλί της, έναν Γερμανικό Μολοσσό. Κάποια στιγμή καθόταν σε μία από τις σωστικές λέμβους, αλλά, μόλις της είπαν ότι δεν μπορούσαν να επιβιβάσουν και το σκυλί της, επειδή ήταν μεγαλόσωμο, έφυγε χωρίς δισταγμό. Το σώμα της βρέθηκε αρκετές ημέρες μετά στα παγωμένα νερά, προσκολλημένο στον αγαπημένο της σκύλο.

Μόνο στους επιβάτες της πρώτης θέσης επιτρεπόταν να φέρουν τα σκυλιά τους στο κατάστρωμα. Κάποιοι από αυτούς τους επιβάτες ήταν η HelenBishop με τον FrouFrou, ένα toypoodle, ο εκατομυριούχος JohnJacobAstor και το Airedale τεριέ του, Kitty, ο RobertDaniel με το γαλλικό BulldogGamindePycombe, ο WilliamCarter και η οικογένειά του είχαν 2 σκυλιά, ένα KingCharlesSpaniel και ένα Airedale τεριέ, ο HarryAnderson συνοδευόταν από ένα ChowChow (που και το όνομά του ήταν ChowChow) και πολλοί ακόμη τετράποδοι επιβάτες που παραμένουν άγνωστοι, συμπεριλαμβανομένου και ενός FoxTerrier, που ονομαζόταν απλά Dog).

Η HelenBishop, η οποία επιβίωσε του ναυαγίου, ανέφερε αργότερα ότι ο FrouFrou άρπαξε το φόρεμά της με τα δόντια του, όταν ετοιμάστηκε να τον αφήσει στην καμπίνα. Συγκεκριμένα είπε: «Η απώλεια του μικρού μου σκύλου με πληγώνει βαθύτατα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς τραβούσε τα ρούχα μου. Ήθελε τόσο πολύ να φύγει μαζί μου.».

Από καθαρή τύχη, ο CharlesMoore από τη Washington, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει περίπου 100 αγγλικά Foxhounds με τον Τιτανικό, τελευταία στιγμή έκανε συμφωνία με άλλο πλοίο.

Δύο ακόμη σκυλιά απέφυγαν την τραγωδία, καθώς αποβιβάστηκαν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους στο Cherbourg, το πρώτο λιμάνι στο οποίο έκανε στάση ο Τιτανικός μετά το Southampton.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να είναι μέρος αυτής της φρικτής τραγωδίας κι ακόμη πιο δύσκολο να πρέπει να πάρεις την απόφαση να εγκαταλείψεις τον σκύλο σου, όταν το πλοίο άρχισε να βουλιάζει. Εσείς τι θα κάνατε;

πηγή: http://dogingtonpost.com (μετάφραση στα Ελληνικά Μαρία Παντούλα (citycodemag.com) )

Απαγορεύεται μερική ή ολική αναδημοσίευση του κειμένου χωρίς αναφορά στην πηγή Ξένη & Ελληνική και στο Credit του Μεταφραστή.