Ο Συνειδητοποιημένος street artist Spent1 μίλησε στο City Code για την τέχνη, τη διαδικασία δημιουργίας ενός γκράφιτι αλλά και τα όσα η τέχνη του πρεσβεύει.
Ποια είναι η πραγματική ανταμοιβή για έναν καλλιτέχνη της Street art;
Σίγουρα το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος καλλιτέχνης της Street Art την «ανταμοιβή» διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για μένα η ιδέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας δημόσιας τοιχογραφίας αποτελεί πρόκληση. Η «ανταμοιβή» μου είναι η ικανοποίηση της δημιουργίας ενός ποιοτικού έργου, το οποίο δίνει ερεθίσματα, εμπνέει και αλληλεπιδρά με τον κόσμο.
Τι θα ζωγράφιζες στην Αθήνα του 2017;
Σε μια πόλη που έχει πληγεί από 8 χρόνια οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης αυτό που θα έφτιαχνα θα ήταν μια σύνθεση χαρακτήρων μέσα από τους οποίους θα αναδεικνυόταν η ελπίδα και η αισιοδοξία. Στοιχεία απαραίτητα κατά την γνώμη μου όχι μόνο για ένα στιγμιαίο χαμόγελο, αλλά και για να επάγει κουράγιο στον παρατηρητή να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο.
Η τέχνη χρησιμοποιείται ως πειστική δύναμη;
Η τέχνη εξ’ ορισμού, σε οποιαδήποτε έκφανση της, επενδύει στην κριτική σκέψη, δίνει ερεθίσματα, εκφράζει αναπόφευκτα πεποιθήσεις του δημιουργού και ως εκ τούτου έχει και πειστική δύναμη. Το περίεργο κατά τη γνώμη μου είναι ότι όταν προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις την πειστική δύναμη της τέχνης για να ελέγξεις στοχευμένα πεποιθήσεις, χάνεται αυτόματα η μαγεία της και παύει να είναι τέχνη. Η χρήση της τέχνης και ιδιαίτερα του street art πρέπει να αφήνεται στην αλληλεπίδραση έργου και υποκειμένου (παρατηρητή). Ο δημιουργός καθορίζει το κατάλληλο πλαίσιο στο υπάρχον κοινωνικό γίγνεσθαι και αφήνει εξ ολοκλήρου στον παρατηρητή τη χρήση του.
Με ποια κριτήρια επιλέγεις τον δημόσιο καμβά που θα δημιουργήσεις; Ποια η συνήθη διαδικασία που ακολουθείς;
Για μένα το μόνο κριτήριο όσον αφορά την επιλογή της επιφάνειας είναι να είναι ορατή για να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση με το κοινό. Ως εκ τούτου επιδιώκω να δουλεύω με επιφάνειες σε σημεία που βλέπει πολύς κόσμος. Στη συνέχεια είναι η εύρεση της κατάλληλης «ιδέας», η επιλογή του κατάλληλου σχεδίου, η εύρεση των κατάλληλων υλικών και τεχνοτροπίας για τον συγκεκριμένο χώρο, η τεχνική προσαρμογή του σχεδίου στη μορφή και στις ιδιαιτερότητες της επιφάνειας και τέλος η υλοποίηση της τοιχογραφίας.
Υπάρχουν κανόνες στην επιλογή ενός δημόσιου καμβά; Πώς νιώθεις όταν νεοκλασικά κτίρια, που αποτελούν και αυτά μέρος ενός άλλου πολιτισμού, χρησιμοποιούνται ως καμβάδες ή αποτυπώνουν tags, με πλήθος κόσμου να εκμηδενίζει το έργο των street artists; Είναι ασύδοτη η τέχνη του street art;
Θεωρώ πως τα νεοκλασικά κτήρια αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας, αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού μας και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δημόσιος καμβάς οποιουδήποτε. Δεν γίνεται να κάνουμε λόγο για τέχνη και πολιτισμό επιβάλλοντας τα δικά μας «πολιτιστικά πιστεύω» καταπατώντας δημιουργήματα παρελθόντων ετών.
Η διαφορά μεταξύ τέχνης και βανδαλισμού βρίσκετε σε μια λεπτή γραμμή που υπόκειται στην προσωπικότητα και την υποκειμενικότητα του κάθε δημιουργού. Επειδή όμως η τέχνη (σε οποιαδήποτε της έκφανση) δεν έχει όρια ο βανδαλισμός για πολλούς μπορεί να είναι τέχνη και για άλλους η τέχνη να είναι βανδαλισμός. Οπότε το ερώτημα που μου θέτετε δεν αφορά ουσιαστικά το street art ή την τέχνη γενικά, αλλά είναι θέμα μόρφωσης του καθένα μας και της κοινωνίας μας.
Πιστεύεις ότι τα γκράφιτι είναι πιο αγνό μέσο για να περάσει ένα μήνυμα, αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο Τύπος πλέον; Η καθημερινή επαφή με ένα μήνυμα γίνεται συνήθεια;
Το graffiti και το street art γεννήθηκαν στον δρόμο για τον δρόμο, επομένως καταργούν κάθε είδους εμπόδια ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση (κάποιες φορές ακούσια) στην τέχνη. Αυτή η βασική αρχή καθιστά το street art μορφή τέχνης επαναστατική. Ο Τύπος καταγράφει και σχολιάζει γεγονότα για να περάσει στοχευμένα το μήνυμα του σχολιαστή ή της εφημερίδας. Το street art, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιο μήνυμα, απλώς ανοίγει μία πόρτα σε κάτι διαφορετικό και αφήνει τον παρατηρητή να το επεξεργαστεί με το δικό του τρόπο. Με αυτό τον τρόπο καθιστούμε όλο τον κόσμο κοινωνούς της τέχνης.
Facebook Page: Spent1