• Της Πηνελόπης Κολοβού

penelope.kolovou@gmail.com

Επιβεβαιώνεται κατ’ επανάληψη πως ο πολιτισμός δεν κρίνεται από καμία κρίση. Το μήνυμα αυτή τη φορά εκπέμπεται από την καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου στις 17 & 18 Μαΐου πρόκειται να λάβει χώρα το SAY_IT.GR, μια καλλιτεχνική διοργάνωση, κοινωνικοπολιτικής υφής, που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο καλλιτεχνικών δρώμενων. Στο διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την επιμέλεια της καλλιτέχνιδας Ανθίας Λοΐζου, πρόκειται να συμμετάσχουν καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, με κοινό στόχο να περιγράψουν και να καταγγείλουν την (οικονομική) κρίση στην Ελλάδα.

say it views 1

Το SAY_IT αποτελεί ένα είδος καλλιτεχνικού ακτιβισμού, έναν χώρο δημιουργικής έκφρασης, εικαστικής συνομιλίας με και για την εν εξελίξει ρεαλιστική πραγματικότητα. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον εκθεσιακό χώρο της πρώην «Knoll Galerie», στον 6ο δημοτικό τομέα της Βιέννης, περιλαμβάνουν ποικίλα εικαστικά δρώμενα, ενημερωτικές ομιλίες, συζητήσεις και προβολές ντοκιμαντέρ.

say it views 2

Αφορμή για τη διοργάνωση της δράσης υπήρξε η ανάγκη για ανταπόκριση στη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Έτσι, με πρωτοβουλία των καλλιτεχνών Anna Khodorkovskaya και Anastasiya Yarovenko, σε συνεργασία με τον Hans Knoll, δημιουργήθηκε το SAY_IT. Ωστόσο, η δυναμική της κίνησης αυτής οδήγησε σταδιακά στη διαμόρφωση μιας σειράς μη κερδοσκοπικών εκδηλώσεων που αφορούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες επίσης πλήττονται από έντονες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, με σκοπό να προβληθούν τα τρέχοντα ζητήματά τους και να δοθεί η δυνατότητα μιας βαθύτερης κατανόησης της κοινωνίας μέσω του συνδυασμού της καλλιτεχνικής προσέγγισης και του ενημερωτικού διαλόγου.

fb: https://www.facebook.com/sayitevents?fref=ts

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων SAY_IT.GR

17-18 Μαΐου 2014

Esterházygasse 29, 1060, Βιέννη

Επιμέλεια εκδήλωσης: Ανθία Λοΐζου

Καλλιτέχνες:

Stefanie De Vos

Nanooka Jo

Anna Khodorkovskaya

ΑλέκοςΚυραρίνης

ΈφηΛογγίνου

Ανθιά Λοΐζου

Νίκος Μόσχος

Χαράλαμπος Μοσχοβίτης

Χαρά Πιπερίδου

Κώστας Σιαφάκας

MarioStrk

Πρόγραμμα

  • Σάββατο 17 Μαΐου 2014

18:00 – “HonoraryWalk”, performance, διάρκεια 60’, συνοδεία της μεταφοράς του γλυπτού “fallen” της Ανθίας Λοΐζου, αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων πολιτών που αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα της κρίσης, από το εργαστήριο της εικαστικού, Payergasse 4, 1160 → στο SAYIT.GREECE, Esterházygasse 29, 1060,Βιέννη.

  • Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

12:00 ανοίγει ο εκθεσιακός χώρος

13:00 ξεκινούν οι εκδηλώσεις:

-Η Δρ. Κατερίνα Σαρικάκη, καθηγήτρια Δημοσιογραφίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, θα μιλήσει για την ποικιλόμορφη κρατική παρέμβαση στα ΜΜΕ – τη σημασία και τις επιπτώσεις του αυθαίρετου κλεισίματος της ΕΡΤ.

-Η Βάλα Μήλια και ο Μιχαήλ Λάβδας, ειδικοί Ψυχικής Υγείας, έρχονται από την Αθήνα, για να παρουσιάσουν την ομιλία τους με θέμα: «Ξεδιπλώνοντας το ζήτημα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη ψυχική υγεία».

-Η Πηνελόπη Κολοβού, Κλασική Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός, «διαβάζει…»

15:00 – προβολή του ντοκιμαντέρ: «fascisminc» (83 λεπτά) του Άρη Χατζηστεφάνου

SAY IT LOGO