Το σπουδαιότερο Φεστιβάλ Ιταλικού τραγουδιού στον κόσμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1951 στο Σαν Ρέμο (ή Σανρέμο), παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Ιταλίας, στην περιφέρεια της Λιγουρίας.

Πολλοί ερμηνευτές έχουν κάνει διεθνώς καριέρα μετά τη βράβευσή τους στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, αν και τα τελευταία χρόνια έχει χάση την αίγλη του καθώς αφενός το θέαμα συχνά προηγείται των ερμηνειών, αφετέρου η ύπαρξη πολλών talent (ή μόνο) shows έχει αλλάξει τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε ο φετινός διαγωνισμός και νικητής του SanRemo 2017 αναδείχθηκε ο Francesco Gabbani  με το τραγούδι «Occidentali’s Karma», ο οποίος -ως είθισται- θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision.

Μερικοί από τους βραβευθέντες στο Σαν Ρέμο έχουν γράψει ιστορία στη μουσική σκηνή της Ιταλίας και έχουν αποκτήσει διεθνή αναγνώριση:

Για δύο συνεχόμενες χρονιές οι Domenico Modugno ντουέτο με τον Johnny Dorelli κερδίζουν το βραβείο για το τραγούδι τους «Nel blu dipinto di blu», γνωστό και ως Volare, για το 1958 και το τραγούδι «Piove» (Ciao ciao bambina) για το 1959. Το τραγούδι «Nel blu dipinto di blu» κερδίζει το βραβείο Grammy το 1959 ως το τραγούδι της χρονιάς.

Οι Domenico Modugno, Johnny Dorelli, Nilla Pizzi και Nicola Di Bari είναι οι μόνοι ερμηνευτές που έχουν κερδίσει για δύο συνεχόμενες χρονιές το βραβείο του Φεστιβάλ.

Οι Domenico Modugno και Claudio Villa κέρδισαν 4 φορές το βραβείο. Και οι δύο έχουν συμμετάσχει στη Eurovision, με τον πρώτο να κατακτάει την τρίτη θέση με το νικητήριο τραγούδι του Φεστιβάλ «Nel blu dipinto di blu».

Το 1970 ο αγαπημένος ερμηνευτής των Ιταλών –και όχι μόνο- Adriano Celentano με τη σύζυγό του Claudia Mori κερδίζουν το πρώτο βραβείο για το τραγούδι «Chi non lavora non fa l’amore». Στην Ελλάδα έγιναν γνωστές οι επιτυχίες του «24.000 Baci», «Susana» κ.ά.

To 1986 o γνωστός σε όλους μας Eros Ramazzotti κερδίζει το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Adesso tu». Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1984, πρώτη χρονιά καθιέρωσης της κατηγορίας «Νέες προτάσεις» του Φεστιβάλ, λαμβάνει το βραβείο με το τραγούδι «Terra promessa».

Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε το 1993 στην αγαπημένη ερμηνεύτρια Laura Pausini  για το «La solitudine». Από τότε μέχρι και σήμερα η Laura έχει προσθέσει στο βιογραφικό της σπουδαίες συνεργασίες με παγκόσμιους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Lara Fabian, Michael Buble Giorgia, Andrea Bocelli. Από τα πιο σπουδαία τραγούδια της, το «Strani Amori».

To 1994 o Andrea Bocelli κερδίζει το πρώτο βραβείο επίσης στην κατηγορία «Νέες προτάσεις». Ένας σημαντικός εκπρόσωπος της ιταλικής μουσικής στο εξωτερικό, από τους κορυφαίους παγκοσμίως.

Ένα χρόνο αργότερα η Giorgia κερδίζει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ με το «Come Saprei», από τα πιο διαχρονικά τραγούδια της. Η ίδια έχει αγαπηθεί και αναγνωριστεί παγκοσμίως, ενώ τα τραγούδια της στο youtube έχουν ξεπεράσει τις 116.000.000 προβολές. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της κυκλοφόρησε την περίοδο 2016-2017.

To 2015 το συγκρότημα Il Volo, που αποτελείται από δύο τενόρους και έναν βαρύτονο, κερδίζουν το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ «Grande Amore» και τερματίζουν τρίτοι στη Eurovision.