Συνέντευξη: Γιώργος Μπίλιος

Ο Sailor & I ή κατά κόσμο Alexander Sjödin είναι ένας Σουηδός μουσικός με ιδιαίτερη έκφραση και με εκπληκτικό ταλέντο να δημιουργεί συναισθηματικά φορτισμένη μουσική, συνδυάζοντας electronica, pop, ατμόσφαιρες και βοκαλισμούς. Λίγο πριν εμφανιστεί στο Reworks Festival στη Θεσσαλονίκη, είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του.

Τι σημαίνει Sailor & I? Ποιος βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο project?

Sailor & I είναι το άθροισμα των πολλών διαφορετικών πτυχών της προσωπικότητάς μου. Το όλο project αφορά στο δικό μου ταξίδι, την προσπάθειά μου να καταλάβω τη ζωή που πέρασε και γιατί κάποια πράγματα έγιναν με τον τρόπο που έγιναν. Είναι μια βουτιά στα πιο βαθιά μου συναισθήματα. Παράλληλα, όμως, είναι και μια απόδραση από όσα φοβάμαι, γιατί, πολλές φορές, όταν δημιουργείς αισθάνεσαι ατρόμητος και, ξαφνικά, όλοι οι φόβοι σου εκμηδενίζονται. Αυτό λοιπόν το project εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από μουσικό και αναδείχθηκε σε έργο ζωής, όπου τα κενά συμπληρώθηκαν από ήχους και οι ήχοι δημιούργησαν συναισθήματα.

Electronica, pop, βοκαλισμοί, σε ποια κατηγορία τοποθετείς τη μουσική σου;

Μάλλον indie, με ηλεκτρονικά και ορχηστρικά στοιχεία. Το κύριο στοιχείο στη μουσική είναι να υπάρχει κάποια ιστορία. Δεν λειτουργώ απλά βάζοντας ένα beat με κάποια ακόρντα, για μένα ένα τραγούδι πρέπει να λέει μια ιστορία με τη μουσική, σαν το μέσο για να ειπωθεί αυτή.

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική σου ήταν μέσω του βίντεο κλιπ του «Tough Love». Μετά είδα το «Turn around». Εντυπωσιάστηκα από τις ατμόσφαιρες, τη φωτογραφία και τις καθαρές φόρμες που χρησιμοποιείς, πέραν της μουσικής σου. Είναι η εικόνα το ίδιο σημαντική με τη μουσική;

Δεν μπορώ να πω αν είναι το ίδιο σημαντικό. Εξαρτάται από το περιεχόμενο. Για μένα οι εικόνες σε ένα κλιπ θα πρέπει είτε να αντανακλούν την ιστορία ή να προσθέτουν ένα καινούριο στοιχείο, να προσδίδουν μια άλλη διάσταση. Πάντως, το κλιπ είναι δύσκολο να το πετύχεις ακριβώς όπως το φαντάζεσαι. Ποτέ δεν ξέρεις που θα οδηγηθείς, παρόλο που μπορείς να έχεις μια εξαιρετική ιδέα. Αλλά αισθάνομαι ευτυχής που είχα τη δυνατότητα να δουλέψω με ικανούς ανθρώπους με ενδιαφέρουσες ιδέες.

Μετά το Sweat τι θα περιμένουμε;

Μόλις κυκλοφόρησα ένα single, στη δική μου εταιρεία, με επωνυμία The Invention Of Loneliness με 2 νέα τραγούδια  (“Leave The Light  On” και “A Tiger In My Hands”). Για την κυκλοφορία αυτή κάναμε κάποια εξαιρετικά remixes με τους Joris Voorm, Junior Sanchez, Kidnap Kid και Park Hi-Hat, οπότε και τα έβαλα σε ξεχωριστό CD για να μην μπερδέψω τους ακροατές μου. Αυτήν την περίοδο τελείωσα με το album και ετοίμασα το set up για τα live μου, οπότε βρίσκομαι στη φάση του να γίνουν όλα όπως τα έχω στο μυαλό μου.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις και να τραγουδάς; Συνέβη ταυτόχρονα;

Παίζω μουσική όλη μου τη ζωή. Ξεκίνησα με βιολί εκεί στα 7-8, αλλά ανακάλυψα άμεσα ότι η κιθάρα ήταν αυτό που ήθελα εξαρχής. Μετά δοκίμασα διάφορα άλλα όργανα, περισσότερο από περιέργεια και ανάγκη να εκφραστώ διαφορετικά μέσα από τη μουσική. Το τραγούδι προέκυψε όχι από κάποια εσωτερική ανάγκη, αλλά, κυρίως, γιατί δεν άκουγα αυτό που ήθελα να ακούσω από τους τραγουδιστές που έτυχε να συνεργαστώ, σε σχέση με τα δικά μου τραγούδια. Έτσι, αποφάσισα να το κάνω εγώ. Είμαι ένας καλλιτέχνης με ανάγκη προσωπικής έκφρασης, οπότε και το τελικό αποτέλεσμα του δίσκου με απασχολεί προσωπικά.

Πρόκειται να εμφανιστείς στο Reworks στην Θεσσαλονίκη (17-20/09). Πώς αισθάνεσαι που θα παίξεις σε μια χώρα της Νότιας Ευρώπης;

Έχω παίξει σε διάφορες χώρες τελευταία και αισθάνομαι το ίδιο παντού. Το ΑΓΑΠΩ! Μ’ αρέσει να εκτίθεμαι σε διαφορετικά κοινά, που όμως έχουν κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για τη μουσική. Αισθάνομαι μια ιδιαίτερη σύνδεση με όλους όσοι έρχονται στις συναυλίες μου. Είναι υπέροχο συναίσθημα.

Από πού εμπνέεσαι;

Από ανθρώπους και ιστορίες. Και πάνω από όλα από τα συναισθήματα της ζωής.

Facebook Page Sailor & I