Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα πρόσωπα μπορεί να έχεις; Πόσα πρόσωπα παρουσιάζουν οι γύρω σου -συγγενείς και φίλοι- προς τρίτους; Ποια από αυτά εσύ γνωρίζεις; Ποια από αυτά δεν θα ήθελες να είχες γνωρίσει και να είχες παρουσιάσει; Θέλεις δεν θέλεις είναι πολλά. Το τι θα δείξεις και το πώς θα τα διαχειριστείς είναι δική σου υπόθεση.

Φίλοι και συγγενείς στην ιδανική περίπτωση σου δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Στους φίλους δείχνεις κι εσύ το πραγματικό σου πρόσωπο. Την καλή και την κακή αντανάκλαση της ψυχής σου και σε αποδέχονται γι’αυτό που είσαι. Σε ιδανικές ξανά περιπτώσεις ο ένας βελτιώνει τον άλλον, όχι αναγκαστικά, αλλά ως αναπόφευκτη διαδικασία κι εξέλιξη. Οι φίλοι είναι η οικογένεια που εσύ επέλεξες να έχεις για δικούς σου λόγους. Μην ξεχνάς πως είναι δική σου επιλογή και οφείλεις να τη σέβεσαι.

Κάτι ανάλογο συνηθίζεται (άσχημη λέξη) και με τους συγγενείς σου. Εκεί βεβαίως μπαίνουν στη μέση και τα «προσωπεία». Όλοι, λίγο πολύ, έχουμε φορέσει, έστω και μία φορά στη ζωή μας, την περίφημη μάσκα του χαρούμενου και καθίσαμε στο οικογενειακό τραπέζι σε κάποια γιορτή. Τυπικές κι επαγγελματικές σχέσεις είναι αυτές που σε οδηγούν στο να παρουσιάσεις μία άλλη πτυχή του εαυτού σου.

Αυτή που φοράς ένα ενθουσιώδες και συνάμα σοβαρό και τυπικό χαμόγελο, προκειμένου να κάνεις εντύπωση και να δείξεις έναν εαυτό, ο οποίος, τις περισσότερες των περιπτώσεων, ενδεχομένως να μην υπάρχει. Καταπιέζεσαι για λίγο με σκοπό να κερδίσεις τα βλέμματα. Επιστρέφεις σπίτι σου, αρχίζεις την γκρίνια, βρίζεις, βάζεις τα κλάματα.

Την επόμενη το πρωί, ως δια μαγείας, είσαι ξανά χαρούμενος και καθόλου απογοητευμένος. Διπρόσωπους ανθρώπους (από αυτούς που γνωρίζεις και εύχεσαι να μην τους είχες γνωρίσει) νομίζω, λίγο πολύ, όλοι έχουμε συναντήσει σε κάποια φάση της ζωής μας. Ανθρώπους που κοιτάνε το συμφέρον τους, περνάνε καλά μαζί σου με περιορισμούς και υπό συνθήκες, ενώ, στο τέλος, σε πετάνε σαν στημένη λεμονόκουπα, γιατί αποφάσισαν ότι οι νέες τους παρέες έχουν περισσότερα να τους προσφέρουν. Εντυπωσιακό και πανέξυπνη κίνηση!

Τουλάχιστον, με τους επόμενους θα είσαι λιγάκι προϊδεασμένος. Όπως και να ‘χει, η ζωή είναι τέτοια, ώστε να μη χωράνε υποκρισίες και καταναγκαστικές σχέσεις! Στο χέρι μας είναι να ελέγχουμε τη συμπεριφορά μας και ως γνωστόν ό,τι δίνεις παίρνεις…