Τον Ιούνιο του 2014, μετά από πρόσκληση του Cult Transit Foundation, ταξίδεψα με τον Αυστριακό καλλιτέχνη Mario Strk, στo Yekaterinburg της Ρωσίας, για να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από art projects που προτείναμε –στα πλαίσια του διεθνούς project ‘hello’- με κύριο στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικής διάδρασης και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών της πόλης.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ατομική έκθεση της πρόσφατης δουλειάς μου με τίτλο: Anthia Loizou – Paper Room στο Greenwich Center Ekaterinbourg. Με λευκό χαρτί σχημάτισα ‘τοίχους’ σε έναν άδειο, ενιαίο χώρο τον οποίο διαίρεσα σε μικρότερα δωμάτια και διαδρόμους. Κάποια έργα τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να είναι ορατά μέσα από ανοίγματα στους χάρτινους τοίχους, ενώ άλλα συνδέθηκαν με το χαρτί και σχημάτισαν νέες επιφάνειες.

 Τις επόμενες ημέρες, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εργαστηριακό χώρο, ανοιχτό στο κοινό, δουλέψαμε με τους συμμετέχοντες καθημερινά επί τρείς εβδομάδες και ολοκληρώσαμε τρία διαφορετικά project:

-εγκατάσταση ‘cosm o garden’

σύλληψη Ανθία Λοΐζου

συμμετέχοντες: Anthia Loizou, Mario Strk, Sergey Lashing, Sergey Rozhin, Maria Plaksina, Stanislava Vetrova, Kirill Borodin, Ivan Snegirev, Alexander Yushin, Regina Kovaleva, Michail Pulnikov, Julia Malkova, Yana Malkova, Natalia Gladyreva, Denis Trushin, Ivan Kopylov, Lelya Sobenina & Co, Vera Nikolaeva.

 xώρος: Greenwich Center Yekaterinburg

 υλικά: ξύλο-μέταλλο-ακρυλικά χρώματα

 Με βάση μεθόδους και σχήματα που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου, κάλεσα τους συμμετέχοντες να επέμβουν και να διαμορφώσουν κομμάτια της εγκατάστασης σύμφωνα με την προσωπική τους γραφή.

 Κατόπιν, συνέθεσα τα στοιχεία που προέκυψαν σε ένα ενιαίο έργο/εγκατάσταση έκτασης περίπου 40 τμ.

 -Yekaterinburg Parade© και Performance στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Yekaterinburg (Ural NCCA) σύλληψη Mario Strk

 Κατά τη διάρκεια των δυο εβδομάδων του workshop οι συμμετέχοντες δημιούργησαν περίτεχνα καπέλα και άλλα αντικείμενα από σκληρό χαρτόνι, με σκοπό να φορεθούν από τους ίδιους αλλά και από το κοινό στην Yekaterinburg Parade©.

 Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πρόβες για τη μουσική επένδυση της παρέλασης και της performance από την εκπληκτική ορχήστρα ντραμς του πολιτιστικού συλλόγου ατόμων με σύνδρομο down, ‘children of sun’.

 Την τελευταία μέρα του project ‘hello’, παρουσιάστηκε η εγκατάσταση ‘cosm o garden’. Από το Greenwich Center ξεκίνησε  η παρέλαση συμμετεχόντων και κοινού με τελικό προορισμό το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Yekaterinburg, Ural NCCA.

 Αμέσως μετά την άφιξη στον κήπο του Μουσείου έγινε η παρουσίαση της performance στην οποία συμμετείχαν οι:

 Mario Strk, Fedor Shamparov, Stanislava Vetrova, Evgenia Nikitina, Anthia Loizou, Sergey Rozhin, Sergey Poteryaev, Alexander Yushin, Maria Plaksina, ‘Children of sun’ band, Regina Kovaleva, Michail Pulnikov και Julia Malkova.

 Η performance ήταν ένα tableau vivant, δηλαδή μια κινούμενη εικόνα. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, επάνω στη σκηνή, διαδραματίζονταν παράλληλα πολλές μικρές ιστορίες: ένας νεαρός παίζει ανατολίτικους ρυθμούς στη φυσαρμόνικα, δυο κορίτσια καθαρίζουν πατάτες, ένας κουκουλοφόρος κουρεύει το σκηνοθέτη…κ.α.

Η εξαιρετική συνεργασία μας με τη διευθύντρια του Cult Transit, Evgenia Nikitina και την curator Elena Mironova, η μεγάλη συμμέτοχη στα εργαστήρια και τις εκδηλώσεις, η υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας περισσότερων από 40 ατόμων, το ενδιαφέρον από πλευράς των ρωσικών media και του κοινού και η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος μας ικανοποίησαν απόλυτα.