MUSIC XFRESH του Γιώργου Μπίλιου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014

email: info@citycodemag.com

Pop Eye

Οι Pop Eye δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2005 από τους αδερφούς Μάρκο και Γιάννη Καλατή και τον Δημήτρη Καμπούρη, ενώ, στην πορεία, στην παρέα τους προστέθηκαν ο Μάνος Αναγνωστάκης και η Έφη Θεολόγου. Όπως λένε οι ίδιοι «ο Ποπάι δεν ήταν ο αγαπημένος μας ήρωας. Η ποπ όμως ήταν η αγαπημένη μας μουσική, οπότε είπαμε να ρίξουμε μια ματιά…».

Και το γεγονός είναι ότι έχουν προκαλέσει κι εμάς να ρίξουμε μια ματιά στη μουσική τους. Η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά πιστοί στις φόρμες της καλής pop μουσικής. Στηρίζονται πολύ στις μελωδίες, όχι τόσο στην «τεχνολογία» της pop, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που τους δίνει πολλά credits. Είναι από τις μακροβιότερες ελληνικές μπάντες που, χωρίς τυμπανοκρουσίες και «περιβλήματα εναλλακτισμού», έχουν πάντα μία πρόταση.

Την περίοδο αυτή συνεχίζουν τις live εμφανίσεις τους και δουλεύουν τα τραγούδια για το 3ο τους άλμπουμ, ενώ το 1ο singleWhat is true” έχει κερδίσει τα ραδιοφωνικά airplays και συμπεριλήφθηκε στη συλλογή “The bright side of the Road Vol.II”που κυκλοφόρησε ο Pepper το 2014. Το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το EPHave some fun”.

 Pop Eye - Have Some Fun EP

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος της μουσικής;

Πειραματιζόμαστε κάτω από το ευρύ φάσμα της pop μουσικής. (electro, indie, soul, guitar, disco pop). Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν κάποια συνειδητή απόφαση. Προκύπτει φυσικά όταν τζαμάρουμε ή ηχογραφούμε ιδέες στο στούντιο.

Γενικότερα, δεν αυτοπεριοριζόμαστε στο να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος στα κομμάτια που δημιουργούμε και αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να το συνειδητοποιήσει, ακούγοντας τους δίσκους μας, οι οποίοι θα λέγαμε ότι είναι πολυσυλλεκτικοί από άποψη γραφής. Ο καθένας από εμάς φέρει επιρροές και ακούσματα από διάφορα μουσικά είδη και προσπαθούμε να ενσωματώνουμε ποικίλα στοιχεία στα κομμάτια μας.

Κοινός παρονομαστής των συνθέσεών μας θα λέγαμε ότι είναι η αγάπη μας για τις μελωδίες. Ακόμα, πιστεύουμε πολύ στη δύναμη της απλότητας και της καθαρότητας του στίχου και της ενορχήστρωσης ενός κομματιού. Μια σύνθεση δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη ή δύσκολη για να είναι αξιόλογη. Πρόκληση είναι να μπορείς να κεντρίσεις το ενδιαφέρον, να δώσεις το στίγμα σου και με το εύληπτο, χωρίς να γίνεις απλοϊκός ή τετριμμένος. Μας αρέσει να δημιουργούμε μουσική που μας «ηλεκτρίζει», μας ταξιδεύει, μας γεμίζει αισιοδοξία και κρύβει ίσως ένα συναισθηματισμό.

Αν δεν ήσαστε αυτοί που είστε, ποιοι θα θέλατε να είστε και γιατί;

Θα λέγαμε οι kraftwerk τη δεκαετία του ‘70. Για την πρωτοπορία που έφεραν στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, δίνοντας τη σπίθα για τη μουσική δημιουργία που ακολούθησε τη δεκαετία του ‘80, που αποτελεί για εμάς σημαντική μουσική αναφορά. Και για να μπορούμε να λέμε πως επηρεάσαμε εμβληματικά συγκροτήματα όπως οι Depeche mode. Ζητάμε πολλά;

Πώς φαντάζεστε τη μουσική σας πορεία σε βάθος 5 χρόνων;

Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε το υλικό για τον τρίτο σε σειρά δίσκο μας, ο οποίος σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσει αρχές του επόμενου χρόνου. Στα βραχυπρόθεσμα σχέδιά μας είναι η παρουσίαση του υλικού στο κοινό, μέσω συναυλιών.

Σε βάθος 5ετίας, θα θέλαμε να παραμείνουμε παραγωγικοί και δημιουργικοί. Έχουμε δέσει ως μουσική παρέα και ευελπιστούμε να μπορούμε να μιλάμε και για επόμενους δίσκους. Γενικά δε θέτουμε αυστηρά deadlines. Για μας σημαντικό είναι να κυκλοφορήσουμε κάτι μόνο αν είμαστε εμείς οι ίδιοι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι έχει αξία να το μοιραστούμε με άλλους. Αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για γενικότερους στόχους, μας ενδιαφέρει να δουλέψουμε την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης οπτικοακουστικής πρότασης στα lives, όπου ο ήχος θα συνδυάζεται με εικαστικές προβολές. Υπάρχει και η σκέψη για guest συνεργασίες με περισσότερα φυσικά όργανα. Επίσης, πάντα θα μας ενδιαφέρει συμμετοχή μας σε φεστιβάλ εντός και εκτός Αττικής, αλλά και η εμφάνισή μας στα μεγάλα gig spaces της πόλης.

Σχετικά με την πορεία του ήχου των Pop Eye, ψαχνόμαστε και θα ψαχνόμαστε. Υπάρχει ενδιαφέρον για εξερεύνηση της λίγο πιο σκοτεινής ηλεκτρονικής μουσικής, χωρίς όμως να έχουμε θέσει περιορισμούς στη δημιουργική διαδικασία.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτογραφία κι Εξώφυλλο Βασίλης Γρίβας

Links

https://www.facebook.com/pages/POP-EYE/23103301263?ref=hl

https://www.youtube.com/watch?v=fXelhA4TtuA&list=PLpLuXHmaAXOGvTVedWu4uev8KJZiK_ieg

https://www.youtube.com/watch?v=UTmMTRiJZQA