Συνέντευξη: Γιώργος Αλεξανδράκης

Ροή, μια Eλληνίδα που ραπάρει α λα γαλλικά και αποτελεί the next best thing της Χιπ Χοπ σκηνής της Ελλάδας.

Ακόμα και αν αυτό το είδος μουσικής το έχεις… κάπως, αρκεί να την ακούσεις για να αλλάξεις γνώμη, πόσω μάλλον όταν γνωρίσεις και την ολοκληρωμένη προσωπικότητά της.

Produced by Neoplasma
Mixed and Mastered By JKOne
Lyrics and Vocals by POH

Καλλιτεχνικό όνομα Ροή, όπως Flow στη ραπ ή συνεχόμενη πορεία για κάτι; Ήταν τυχαία η επιλογή του καλλιτεχνικού σου ψευδώνυμου ή απλώς αναγραμματισμός του πραγματικού σου ονόματος; Τι σημαίνει για σένα;

Το Ροή γεννήθηκε στο Βόλο όταν σπούδαζα από έναν πολύ καλό φίλο που με φώναζε έτσι. Ήταν ένα όνομα που μου άρεσε πολύ για την έννοια της κίνησης και της εξέλιξης και το κράτησα όταν έφυγα και στη Γαλλία. Ξεκίνησε σαν αναγραμματισμός του ονόματός μου αλλά εν τέλει σημαίνει πολλά παραπάνω καθώς κι εγώ η ίδια ακολουθώ μια συνεχόμενη πορεία εξέλιξης στα πάντα στη ζωή μου.

Φωτογραφίες Δημητριος Καπάνταης, Make up artist: Coreinna , Styling/hair: ΡΟΗ

Πότε ξεκίνησε η επαφή σου με τη ραπ;

Χιπ χοπ άκουγα από πολύ μικρή και από την πρώτη γυμνασίου έγραφα ποίηση. Η ρίμα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μέτρο σε σχέση με την ποίηση αλλά επειδή έγραφα από πάντα ήρθε κι έδεσε. Το 2015 έγραψα το πρώτο μου κομμάτι και από τότε γράφω διαρκώς.

Από ποιους ράπερ έχεις επηρεαστεί;

Μπορώ να πω, πως από τους παλιότερους, ήταν ξεκάθαρα η Bahamadia που είναι κι αγαπημένη μου αλλά και οι Atmoshpere, ο Guru και ο Oxmo puccino.

Ποιο είναι το μουσικό σου background;

Είχα σπουδάσει 7 χρόνια κλασσικό πιάνο και 1 χρόνο κλασσική κιθάρα, επίσης εδώ και δύο χρόνια κάνω μαθήματα φωνητικής.

Υπήρξαν άνθρωποι από τον κοινωνικό σου περίγυρο που σε παρότρυναν ή σε αποθάρρυναν να ασχοληθείς με τη ραπ;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μου οι φίλοι ήταν ενθουσιασμένοι και με στηρίζουν και με παροτρύνουν να συνεχίσω κάθε στιγμή, ακόμα και η μητέρα μου που στην αρχή ήταν διστακτική.

Στην Ελλάδα τού σήμερα οι καλλιτέχνες -εκτός από κάποια «μεγάλα ονόματα» της μουσικής σκηνής- με δυσκολία αντεπεξέρχονται και πολλές φορές κάνουν και άλλες δουλειές προκειμένου να τα βγάλουν πέρα και να μπορέσουν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν, την τέχνη τους. Πώς είναι όταν οι καλλιτέχνες προέρχονται από τη χιπ χοπ σκηνή; Ασχολείσαι και με κάτι άλλο εκτός από τη μουσική;

Ειδικά στη χιπ χοπ σκηνή το βιοποριστικό ζήτημα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Με τη σημερινή δυσκολία, δεν υπάρχει καλλιτεχνικός κλάδος που να μπορείς να ζήσεις από αυτό που κάνεις, όταν είσαι ανερχόμενος ειδικά. Αυτό που συναντούμε στη καθαρά χιπ χοπ σκηνή όμως είναι η έννοια και ύπαρξη παράλληλα μιας Underground σκηνής ή καλλιτέχνη που εξ’ ορισμού δεν βιοπορίζεται από τη μουσική του. Προσωπικά, το ένα μου κομμάτι είναι η μουσική το άλλο μου κομμάτι είναι η διδασκαλία. Εδώ και πέντε χρόνια, είμαι δασκάλα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δασκάλα γαλλικών. Η πλειοψηφία των ατόμων που ασχολούμαστε ενεργά με τη μουσική, ο μισθός μας είναι για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες ενός δίσκου, προβών σε στούντιο κ.ο.κ.

Η επιλογή των γαλλικών έχει να κάνει με τον ρυθμό και τις ρίμες ή με τη μουσικότητα που η γλώσσα διευκολύνει; Είναι λιγότερο εύκολο από το να είχες ελληνικό στίχο ή απλώς σου βγαίνει πιο φυσικά;

Εξαρχής, επέλεξα τα γαλλικά για διάφορους λόγους. Ήταν η οικειότητά μου με τη γλώσσα μιας και μιλάω γαλλικά από το νηπιαγωγείο αλλά και η οικειότητά μου με το ξενόγλωσσο ραπ. Για μένα, τα γαλλικά έχουν από μόνα τους εύηχο τόνο, μουσικότητα και ρυθμό. Για όλους αυτούς τους λόγους, επέλεξα να ραπάρω με γαλλικό στίχο και δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ραπάρει στα ελληνικά πλέον, ίσως λόγω συνήθειας.

Σου έχει περάσει από το μυαλό να βγεις εκτός «συνόρων», να συμμετέχεις σε φεστιβάλ του εξωτερικού, γενικά το ψάχνεις προς τα έξω;

Είναι κάτι που έχω στο νου μου εδώ και καιρό αλλά όπως λέω για όλα ,κάθε πράγμα στον καιρό του.

Ποιο ήταν το πιο αστείο, εκνευριστικό ή αμήχανο σχόλιο που άκουσες όταν σε ρώτησαν με τι ασχολείσαι και εσύ απάντησες ότι είσαι ράπερ;

Αν και σπάνια λέω αυτολεξεί “είμαι ράπερ», μου έχει τύχει να μου πουν “Τι είναι αυτό;”

Γνωστές ράπερ (όπως οι Nicki Minaj, Missy Elliot, Queen Latifah ή Iggy Azalea κ.ά.), αν και του πιο εμπορικού χιπ χοπ, πιστεύεις ότι άλλαξαν τη νοοτροπία παγκοσμίως ότι το ραπ δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση και ότι η ραπ δεν αφορά γκέτο και βία; (ανεξαρτήτως αν σε έχουν εμπνεύσει ή όχι)

Οι γυναίκες στη ραπ σκηνή εισήλθαν πολύ γρήγορα από τις αρχές του χιπ χοπ, όπως οι Salt n Peppa που έβγαλαν και γνωστές κυκλοφορίες. Στο εξωτερικό το κοινό είχε ήδη εξοικειωθεί με την ιδέα αυτή και τον στίχο πέρα από τα γκέτο και τη βία. Το μόνο γεγονός που παραμένει ίδιο με σήμερα και τότε είναι ότι συγκριτικά με τους άντρες οι γυναίκες που ραπάρουν είναι λιγότερες.

Πώς αισθάνεσαι όταν οι άνθρωποι λειτουργούν με στερεότυπα τύπου το ραπ είναι ανδρική υπόθεση, είναι για τους σκληρούς, εμπεριέχει βωμολοχίες; Γενικά πώς νιώθεις όταν συνάνθρωποί μας συνδέουν κάτι με κάτι άλλο και τους φαίνεται περίεργο όταν κάποιος άνθρωπος τούς το αποδομεί, όπως στην περίπτωσή σου;

Γενικότερα, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των κομματιών μου είναι η απομάκρυνση από μια συγκεκριμένη θεματολογία ,ενός συγκεκριμένου flow και ήχου που προσδιορίζεται από κάτι “σκληρό”. Είναι πολύ περιοριστικό να κλείνεις τα αυτιά σου σε μια μίξη ήχων και σε κάτι διαφορετικό από ότι έχεις συνηθίσει σαν ακροατής. Από τη μία πλευρά, όσοι κάνουμε μουσική αναλαμβάνουμε την ευθύνη να παιδεύουμε το μουσικό κοινό, από την άλλη όλα αυτά είναι και θέμα γούστου και αισθητικής και δεν κατακρίνουμε κανέναν.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες, οι οποίοι ενδεχομένως σε εμπνέουν ή τους έχεις ως πρότυπα για τη μουσική σου;

Αυτή τη χρονική περιόδο ,επειδή συνέχεια μελετάω νέα άλμπουμ και κυκλοφορίες μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά των Noname, Akua Naru, Anderson Paak και Αdhia Victoria.

Πιστεύεις στον διαχωρισμό της μουσικής ή σε ένα πιο ανοιχτόμυαλο κοινό; Πόσο ανοιχτή είσαι στο να ακούς νέους ήχους ή φωνές που δεν έχουν σχέση με το είδος που υπηρετείς;

Το πιο όμορφο πράγμα είναι να είσαι ακροατής και μουσικόφιλος. Αυτό σημαίνει θα ακούσεις σχεδόν τα πάντα αρκεί αυτό που ακούς να σε αγγίζει. Για μένα η μουσική είναι μία και έχει 7 νότες. Το ίδιο το χιπ χοπ κι όλας τράφηκε από τη Funk, τη Soul και τη Jazz. Συνήθως μια πολύ καλή παραγωγή χιπ χοπ ή ένα πολύ καλό Flow προέρχεται από κάποιον με διάφορα μουσικά ακούσματα κι εγώ η ίδια θα ακούσω πολύ συγκεκριμένους καλλιτέχνες του χιπ χοπ και περισσότερους ήχους από άλλα είδη .

Τα επόμενα σου σχέδια, εμφανίσεις;

Μόλις κυκλοφόρησα το νέο μου σινγκλ με τίτλο TOUT και παράλληλα εργάζομαι με μια καταπληκτική ομάδα μουσικών για κάτι πολύ διαφορετικό που ετοιμάζω στο μέλλον. Η επόμενη προγραμματισμένη μου εμφάνιση είναι στο Six Dogs, στις 21 Απριλίου για τη συναυλία των ΒΝC & The Disco Vampire Band .

SOCIAL MEDIA  / ΡΟΗ
FACEBOOK PAGE: pohmusicfr
Soundcloud: roipustaz
Youtube Channel: ΡΟΗ Official
CREATIVE CREDITS
Photos: Dimitris Kapantais,  Make up artist: Coreinna, Styling/hair: ΡΟΗ