Είσαι λάτρης της σοκολάτας, όπως είναι και το 90% του πληθυσμού που κατοικεί πάνω σε αυτόν τον πλανήτη (υπάρχει κι ένα 10% που δεν του αρέσει κι, αλήθεια, απορώ ή, δυστυχώς, είναι αλλεργικός). Η σοκολάτα, το πιο δημοφιλές γλυκό/υλικό καταναλώνεται σε υπερβολικές δόσεις ανά τις χώρες.

Μαύρες, λευκές, γάλακτος, με γέμιση, με extra σοκολάτα, στερεές, ρευστές, επεξεργασμένες, βιολογικές, με ξηρούς καρπούς και, αν συνεχίσω, μπορεί να γράψω πολλά είδη ακόμα. Όλα αυτά είναι δεδομένα που οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- μας γνωρίζουμε.

Μπροστά σε κάτι που περιέχει έστω κι ελάχιστη σοκολάτα όλα φαίνονται όμορφα. Είναι, όμως, όντως έτσι όπως νομίζουμε; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχονται οι σοκολάτες που καταναλώνεις; Θα μου πεις: «Δεν μας αφήνεις ήσυχους; Παντού προβλήματα βρίσκετε!». Ναι, δίκιο έχεις! Αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ;

Μεταξύ μας, εγώ…όχι! Η στιγμή της απόλαυσης είναι τόσο μικρή και σύντομη, που δεν αφήνει περιθώρια για πολλές σκέψεις εξάλλου. Παρόλ’ αυτά, σε στιγμές χαλάρωσης το Youtube μπορεί να σου προσφέρει αρκετά «μαθήματα» και γνώσεις.

Πληκτρολόγησα στην «Αναζήτηση» συνταγές με σοκολάτα (τι άλλο;) και, τυχαία, έπεσε το βλέμμα μου σε ένα video-ντοκιμαντέρ για τη σοκολάτα, επομένως επέλεξα να δω αυτό και νομίζω πως συγκλονίστηκα. Για να μη μακρηγορώ και σε κουράσω, το ντοκιμαντέρ αυτό πραγματευόταν τον κόσμο των σοκολατο- βιομηχανιών, την παραγωγή κακάο, το παιδικό δουλεμπόριο και πώς όλα αυτά αλληλεπιδρούν. Δεν θυμάμαι πόσες φορές άκουσα λέξεις, όπως “child labor”, “slavery” και “trafficking”.

Στην Αφρική, λοιπόν, και συγκεκριμένα σε περιοχές της Ακτής του Ελεφαντοστού, γίνεται το λεγόμενο “traf- ficking”, όπου παιδιά ηλικίας από 11 έως 15 ετών δίνονται σε ιδιοκτήτες φυτειών κακάο προκειμένου να μαζεύουν τους καρπούς. Η δουλειά μπορεί να διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες ημερησίως, ενώ, εάν κάποιο από τα παιδιά φέρει αντίρρηση σε οποιαδήποτε εντολή, θα υποστεί και τις ανάλογες συνέπειες. Οι γονείς των παιδιών είναι συνυπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος, μιας και τις περισσότερες φορές αυτοί είναι που ωθούν τα παιδιά τους στη δουλεία. Δεν εξαιρούνται περιπτώσεις, όπου παιδιά κλέβονται από τους ιδιοκτήτες των φυτειών…

Έτσι απλά. Από το 46λεπτο ντοκιμαντέρ δεν λείπουν και οι δηλώσεις τόσο από παιδιά όσο και από ιδιοκτήτες μεγάλων βιομηχανιών. Η 12χρονη Mariam Marico έρχεται να πει πως γι’ αυτήν τη δουλειά της υπόσχονται χρήματα (ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν τα παίρνει) και πως οι γονείς της, εάν επιστρέψει χωρίς κάποιο εισόδημα, θα θυμώσουν μαζί της. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες βιομηχανιών δηλώνουν είτε πως δεν έχουν γνώση επί του θέματος είτε πως είναι εντελώς αντίθετοι με το δουλεμπόριο παιδιών και σαφώς δεν το επιτρέπουν (τι ειρωνεία!).

Η πόλη Abidjan είναι η περιοχή στην οποία εδρεύουν όλες εκείνες οι βιομηχανίες κι επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών ειδών, προϊόντων που περιέχουν κακάο και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων πολύ γνωστές εταιρείες παραγωγής σοκολάτας, ενώ, παράλληλα, φέρνει τα περισσότερα έσοδα στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και στα περίχωρα. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ εσύ δίνεις στα παιδιά σου προϊόντα Brand names σοκολάτας (μία αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα διαπιστώσεις ποιες εταιρείες είναι), κάποια άλλα στον ίδιο πλανήτη που ζεις…υποφέρουν.

Για την ιστορία, το εν λόγω ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2012, ενώ πρόκειται για μία ιδέα κι έρευνα των Miki Mistrati και U. Robert Romano.