MUSIC X-FRESH του Γιώργου Μπίλιου

Η καινούργια δουλειά του Πέτρου Σαριδάκη με τίτλο «Νάμι» που κυκλοφορεί από την PROTASIS Music και είναι το τρίτο κατά σειρά προσωπικό album. Το «Νάμι» είναι ένας διαρκής αγώνας για δικαίωση , για αποδοχή στη κοινωνική ζωή ενός τόπου. Η φήμη η καλή ή κακή εξαρτάται σε ένα μεγάλο μέρος από την ηθική στάση κάθε ανθρώπου. Έτσι και η μουσική δικαίωση έρχεται μέσα σε ένα μουσικό γράφημα που συγκεντρώνει ανησυχίες και το όραμα μιας νέας εποχής. Σε μια εποχή της επανάληψης το Νάμι δίνει φτερά στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής και πρωτοπορεί. Πραγματώνει το κρητικό τραγούδι σε αστικές μελωδίες δημιουργώντας χώρο στον παγκόσμιο χάρτη.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισες ν’ασχοληθείς με τη μουσική;

Ένας βασικός λόγος νομίζω είναι η ελευθερία που μου δίνεται στο να δημιουργώ, να βάζω τα δικά μου όρια και τη δική μου αισθητική στην τέχνη αυτή. Είναι μεγάλο ζήτημα να μπορείς να ισορροπήσεις μέσα από την μουσική. Η ικανοποίηση που μου δίνει αυτός ο τρόπος ζωής που έχω επιλέξει και το λέω αυτό επειδή έχω περιπλανηθεί αρκετά, με κάνει να πιστεύω πως όταν αγαπάς πολύ κάτι, όλα συνωμοτούν για το πολυπόθητο.

Απόφοιτος Marketing και δεξιοτέχνης παραδοσιακών οργάνων. Πως αυτά τα δύο συνδυάζονται;

Να σου πω την αλήθεια πιστεύω πως αυτά τα δύο είναι ένα τυχαίο γεγονός. Όλοι ξέρουμε πως ο επαγγελματικός προσανατολισμός στην Ελλάδα δεν είναι κάτι το οποίο το συναντάς το βρίσκεις και στο τέλος σε λυτρώνει από κάποια επαγγελματική επιλογή ή και το αντίστροφο. Όλα είναι θέμα επιλογών.

Αυτό που με βοήθησε πάρα πολύ στο συνδυασμό, που με ρωτάς , είναι το ότι η γνώση για το μάρκετινγκ και η μουσική σχετίζονται σε ένα βαθμό, όσον αφορά τον προγραμματισμό κάποιων πραγμάτων. Είναι εφόδια της ζωής.

Ξέρεις κάποτε λέγαμε ότι η ζωή είναι μαθηματικά, όχι βέβαια ότι έχει πάψει να είναι, αλλά νομίζω πλέον ότι ένα πράγμα που δεν θα ξεχάσω και με έχει σημαδέψει είναι το motto «όλα είναι μάρκετινγκ».

Στον καινούριο δίσκο ακούμε ιδιαίτερες μουσικές αναμοχλεύσεις, πέραν του παραδοσιακού μοτίβου. Πως προέκυψε;

Σε αυτόν τον δίσκο φαίνονται κυρίως οι παραδοσιακές μουσικές μου καταβολές αλλά και οι επιρροές που έχω δεχτεί κατά καιρούς από την παγκόσμια μουσική σκηνή. Ήθελα πάντοτε να έχω αυτήν την μουσική άποψη που δείχνει στον ακροατή ότι η παραδοσιακή μουσική μπορεί να είναι και με αυτό τον τρόπο. Χωρίς καλούπια, χωρίς «πρέπει», με γνώμονα πάντοτε την καλή αισθητική απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ασχολήθηκα πολλά χρόνια με την αναζήτηση και την διάσωση αλλά κι αν θες και την διατήρηση της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Δημιούργησα τρεις δίσκους οι οποίοι είχανε μέσα τους άρωμα Κρήτης , σκοπούς και μελωδίες μυσταγωγίας και πάρα πολύ μεράκι. Σε αυτόν το δίσκο Το Νάμι δίνουμε αυτή την άποψη. Πώς φανταζόμαστε την κρητική μουσική αργότερα . Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι ασχοληθήκαμε διεξοδικά και χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να καταλήξουμε εδώ. Μια δουλειά που βοήθησαν πολύ οι συνεργάτες μου Χ. Τζελεπόπουλος, Κ. Καλατζής, Α. Γερογιάννης και ο Μάριος Ζάρκος.

Το «Νάμι» είναι κάτι που το προκαλείς ή σε βρίσκει;

Νομίζω πως το προκαλείς και φυσικά δεν κρύβεται. Η ζωή μας είναι μόνο φήμες και πράγματα τα οποία σ’ ακολουθούν και σε διαφημίζουν. Γι’ αυτό είναι και ασπρόμαυρο το εξώφυλλο. Δύο πλευρές της ζωής. Το καλό νάμι είναι αυτό που πραγματεύομαι σε αυτή τη δουλειά. Αυτό που χαρίζει χρόνια στη ζωή μας και δίνει αρχή για την γιορτή της μουσικής. Άλλωστε τίποτα δεν έχει νόημα αν πρώτα δεν το προκαλέσεις.

Αν δεν ήσουν αυτός που είσαι ποιος θα’ θέλες να είσαι και γιατί.

Δεν φαντάζομαι τη ζωή μου κάπως αλλιώς. Άλλωστε σε αυτήν τη ζωή μόνο με μικρά βήματα πορεύτηκα και δεν αναζήτησα ματαιόδοξα πράγματα. Χαίρομαι και απολαμβάνω την μουσική μας όπως όταν ξεκίνησα και θα είμαι πάντα ευγνώμων για ό,τι έχω ζήσει.

Πώς φαντάζεσαι τη μουσική σου πορεία/εξέλιξη σε βάθος 5 χρόνων;

Το κυριότερο είναι να υπάρχει υγεία να μπορούμε να είμαστε παρόντες κι εγώ και οι συνεργάτες μου. Τα σχέδια είναι πολλά. Θα ήθελα να παρουσιάσω τη δουλειά μου σε κάποιους χώρους που θέλω και επίσης να εκφράζομαι μέσα από τους δίσκους όπως παλιότερα, που όλα ήταν πιο εύκολα. Η κρίση βέβαια ακμάζει τις τέχνες.

Facebook Page: Πέτρος Σαριδάκης / Petros Saridakis