Στοιβαγμένες ζωές σε καταφύγια λόγω έλλειψης χώρου, αδέσποτα που είχαν μια οικογένεια αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκής, ψυχές που χρησίμευσαν για χριστουγεννιάτικα δώρα αλλά εγκαταλείφθηκαν λίγο αργότερα με το πρόσχημα της κρίσης, χωρίς καμία ευαισθησία, κουτάβια από παράνομα εκτροφεία στα αζήτητα επειδή δεν αγοράστηκαν ή έγιναν μηχανές αναπαραγωγής και ένα εμπόριο που διαιωνίζεται χωρίς τέλος.

Πολλά περιστατικά και συχνά ακραία επειδή συμπολίτες μας δεν σέβονται τη ζωή δίνοντας προτεραιότητα στη ματαιοδοξία και το φαίνεσθαι.

Αρκετοί δήμοι συνεργάζονται με καταφύγια, όπου οι εθελοντές με υπέρμετρη προσπάθεια και συχνά με προσωπικό κόστος προσφέρουν περισσότερα από όσα μπορούν. Από την άλλη, υπάρχουν δήμοι που κατατρέχουν τα αδέσποτα γιατί μάλλον τους χαλούν την εικόνα των δρόμων.

Ζώα φυλακισμένα σε αυλές, δεμένα σε βαρέλια, φορώντας πνίχτες, αποστεωμένα και άρρωστα, παζάρια ψυχών: και αυτά υποτίθεται ότι ανήκουν σε οικογένειες.

Οι νόμοι άλλαξαν, έγιναν αυστηρότεροι αλλά η νοοτροπία δύσκολα θα αλλάξει καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο της πολιτείας για να ενημερωθούν όλοι για τα δικαιώματα των ζώων, τα οποία οι περισσότεροι τα θεωρούν ιδιοκτησία τους αλλά και υποτιμούν τη βοήθεια που μπορούν να τους προσφέρουν.

Όσοι σκοτώνουν ή βασανίζουν ζώα – συχνά οι ίδιοι βάλλουν κατά των φιλόζωων, τους εξυβρίζουν και τους κριτικάρουν – δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ, είναι συνήθως άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δρουν με την ανοχή των συμπολιτών τους, οι οποίοι όταν αποφασίσουν να αντιδράσουν, ίσως είναι αργά.

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο, σώστε μια ζωή ή βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε για την προστασία τους (εθελοντική εργασία σε καταφύγιο, παροχή τροφής ή φαρμάκων). Αντί να αφήνουμε όλο το βάρος στα φιλοζωικά σωματεία, ας γίνουμε συνοδοιπόροι στο σημαντικό έργο που επιτελούν.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Η σίτιση αδέσποτων επιτρέπεται από τον νόμο.

Η κακοποίηση ζώων με οποιονδήποτε τρόπο επιφέρει πρόστιμα και φυλάκιση.

Απαγορεύεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς για εμπορικούς σκοπούς.

Απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός ζώων συντροφιάς.

Η στείρωση επιβάλλεται τόσο για λόγους υγείας και ευζωίας όσο για μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.

Δεν γιορτάζουμε βλέποντας άγρια ζώα φυλακισμένα σε κλουβιά γιορτάζουμε όταν θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν ελεύθερα στην Φύση.

Αν θέλετε να υιοθετήσετε κάποιο ζώο, επικοινωνήστε με τα καταφύγια της περιοχής σας.