γράφει η Δέσποινα Μονογιού

Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… όλα πάνε ρολόι:

1. Δε μπορεί, κάτι δεν έκανες λάθος. Δεν τα σκάτωσες πουθενά. Τα ένωσες ορθότατα τα κομμάτια του παζλ. Ήταν και θέμα τύχης, θέμα συγκυριών και καλού timing. Σου χρώσταγαν και οι θεοί στιγμές ηρεμίας. Αν μη τι άλλο, ευλαβικά να αποτίνεις φόρο τιμής στις κακοτράχαλες στιγμές που σε έφεραν εδώ, σε ετούτη τη νιρβάνα ευτυχίας, δυνατότερο και σοφότερο από ποτέ, δικαίως να σιγομουρμουρίζεις «Co cong mai sat; co ngay nen kim».

2. Είναι θέμα χρόνου -λένε- να επουλωθούν οι πληγές και ο χρόνος να πάρει στο διάβα του εμμονές, ανασφάλειες και υποθετικές ανοησίες. Ήταν θέμα χρόνου να επουλωθούν οι πληγές και τώρα που τα ξόρκια έπιασαν και οι προσευχές εισακούστηκαν, άρπαξε την αισιοδοξία από τα μαλλιά και εις ανώτερα. Μην εφησυχάζεις τώρα που ο δρόμος δεν είναι πια ανηφόρα. Εξερεύνησε-αυτοεξερευνήσου.

3. Παράλληλα, μικρή Ντόρα, παραδώσου στο ρου της ζωής. Άσε να γίνει. Μην προσπαθείς αέναα και διακαώς για τα πάντα. Γιατί οι αυτάρκεις άνθρωποι επιβραβεύονται με περιθώρια ανάπαυσης και πνευματικής ησυχίας. Και εσύ άλλο τη φασαρία δεν την αγαπάς.

4. Το βρήκες δεν το βρήκες το ταίρι σου, ποσώς να σε απασχολεί. Αντιθέτως, να βράζει μέσα σου η λαχτάρα, ατόφιο να λαμπυρίζει το είδωλό σου στο νερό. Και τώρα που με τον εαυτό σου τα έχεις βρει, τώρα είναι η ώρα για φλερτ και αγάπες. Γιατί το ταίρι, μον σερί, ασυνόδευτο και ξεροσφύρι δεν φέρνει την άνοιξη, παρά μόνο με τη συνοδεία ψυχολογικής ωριμότητας και γαλήνης.

5. Αποδέξου την χαρούμενή σου εικόνα και αναγνώρισέ σου αυτό το δικαίωμα στη χαρά.

6. Μη βανδαλίζεις τον τοίχο των επιτευγμάτων σου με μουτζούρες φόβου. Γιατί ο φόβος είναι πράγμα… παράνομο, απεχθές, επονείδιστο, μη βιώσιμο. Σε κάποιες περιπτώσεις, το να αφαιρείς είναι σοφότερο.

7. Κι αν για την ώρα το έχεις λυμένο ή αν έστω, κουτσά στραβά, το αντιμετωπίζεις αξιοπρεπώς το οικονομικό κομμάτι και δεν βουλιάζεις σε απόγνωση, αξιοποίησε τον χρόνο σου για δραστηριότητες που ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσεις στο παρελθόν.

8. Καλύτερες μέρες θα έρθουν, το έζησες και οφείλεις πια να το πιστεύεις. Γίνε πομπός θετικών συναισθημάτων και ενεργειών και αγκάλιασε τον κόσμο που σου προσφέρεται. Αγάπη ολούθε.

9. «Αν όλα πάνε καλά, τότε κάτι έχεις παραβλέψει». Επειδή πάντα κάποια επί μέρους σημεία θα χρήζουν διόρθωσης ή επίλυσης, για αυτά προσπάθησε τώρα που δεν παιδεύεσαι με υπερμεγέθη προβλήματα και βιβλικές καταστροφές.

10. «Αν κάτι δεν μπορεί να πάει στραβά, θα πάει έτσι κι αλλιώς». Το πιστεύεις; Να το πιστεύεις αν δεν κουνάς πια ούτε δαχτυλάκι.

11. Να γιορτάζεις τη χαρά σου και την εξάλειψη των προσωπικών σου σκοτούρων, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τη βελτίωση ζωής των άλλων. Αν δεν μοιράσεις την τούρτα σε κομμάτια, η υπέρμετρη γλύκα θα σου γυρίσει μπούμερανγκ, μοναχοφάη.

12. Μην καταφύγεις σε επιπόλαιες πράξεις λόγω μεγάλου ενθουσιασμού, όπως το να χτυπάς τατουάζ όπου βρεις κι όπου σταθείς και δη με εφήμερη θεματολογία. Μπορεί οι αγώνες σου να απέδωσαν, μη χάσουμε και τα μυαλά μας.

13. Άδραξε την ευκαιρία και εκμεταλλεύσου τη νηνεμία δημιουργικά. Εν απουσία προβλημάτων και κουραστικών αναλύσεων, το μυαλό είναι σε θέση να κρίνει, να διακρίνει και να χτίσει με νηφαλιότητα.

14. Άναψε φώτα, άνοιξε κουρτίνες, άσε το φως να λούσει τα μέχρι πρότινος, μονάχα φεγγαρόλουστα.

15. Χωρίς αναλύσεις, σημείωσε στα τετράδια του μυαλού σου βήματα και καταστάσεις που συνέτειναν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τι… έφταιξε; Αυτό που έφταιξε, αυτό να επαναλάβεις σε κάποια στιγμή κρίσεως στο μέλλον.

16. Προσπάθησε να διατηρήσεις την εσωτερική γαλήνη που σου προσφέρει η τάξη στη ζωή σου. Σου δίνω μερικές εναλλακτικές: υποσυνείδητο/ καλοπέραση/ μοίρα/ Θεός/ μουσική/ yoga/ χειρονακτικές εργασίες/ διασκέδαση/ φίλοι/ έρωτας/ ψυχολόγος/ λάντζα/ εραστές/ πλέξιμο/ ανώτερες δυνάμεις/ βιταμίνη C/ προσωπική δύναμη/ γράψιμο/ σβήσιμο/ φαΐ/ νερό/ γενναιοδωρία/ ύπνος / γονείς/ τρέξιμο/ λουίζα.

17. Γίνε ο σούπερμαν! Μην επιχειρήσεις parkour για το επιτύχεις, αλλά προσπάθησε βοηθώντας ανθρώπους σε ανάγκη, με όποιον τρόπο μπορείς. Μην καυχιέσαι στην πορεία, ο Κλαρκ δεν θα το έκανε ποτέ. Η Λόις το ανακάλυψε μόνη της. Ο Κλαρκ είναι ο σούπερμαν.

18. Οργάνωσε παρέλαση για να γιορτάσεις την όποια σου επιτυχία.

Σημείωση1: Επιτυχία δεν είναι κάποιο οικονομικό όφελος ή η εδραίωση μιας θέσης, αλλά η αδιάκοπη πορεία προς το καλύτερο.

Σημείωση2: Μην κλείσεις δρόμους άνευ άδειας, είναι παράνομο.

19. Όχι άλλη πάλη! Σταμάτα να παλεύεις με τον εαυτό σου, τους στόχους σου, τα όριά σου, τους φόβους σου, τα προβλήματά σου, τα προβλήματα άλλων και αφέσου στα χέρια μιας σταθερής αναπνοής και ενός καθαρού μυαλού.

20. Υποκλίσου στον ήλιο, στο φεγγάρι, στις δυνάμεις του σύμπαντος για τα όσα έχεις. Να είσαι ευγνώμων για αυτά, όπως και το σαλιγκάρι για το κέλυφός του, στο οποίο και επιβιώνει κλεισμένο για μήνες χωρίς νερό, σε περίοδο ξηρασίας. Γιατί με όσα έχεις καταφέρει, δύσκολα θα σε παρομοίαζε κανείς με γυμνοσάλιαγκα.