Συνέντευξη με τη δραματολόγο Νίνα Σκριβάνου για την παράσταση “Ο Γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία”, το αδημοσίευτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη.
Συνέντευξη: Ηλέκτρα Λήμνιου
“Ο Γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία” είναι η παράσταση στην οποία συμμετέχετε με την ιδιότητα της δραματολόγου. Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο της δραματολόγου σε μια παράσταση γενικότερα αλλά και ειδικά στη συγκεκριμένη δουλειά.
Ο ρόλος του δραματολόγου κατά την προετοιμασία μίας παράστασης είναι η ανάλυση του θεατρικού κειμένου, δηλαδή η «εξερεύνηση» όλων των θεματικών αξόνων –φανερών και αφανών – που ενυπάρχουν στο εκάστοτε έργο. Είναι ένας ρόλος που ακροβατεί μεταξύ θεωρητικού και πρακτικού πεδίου, καθώς λειτουργεί σαν «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στο συγγραφέα (και στο έργο του) και στους καλλιτέχνες (σκηνοθέτη, ηθοποιούς).
Βασικός ιδεολογικός άξονας της λευκήςΣΚΗΝΗΣ είναι ο Λόγος του κειμένου και του συγγραφέα. Επομένως, η ανάλυση του θεατρικού έργου έχει εξέχουσα σημασία στην προετοιμασία της εκάστοτε παράστασής μας.
Στην περίπτωση του «Γύρου του κόμπου», η αναζήτηση των βαθύτερων νοημάτων του έργου έμοιαζε εξαρχής μία δύσκολη υπόθεση. Σε στενή συνεργασία, λοιπόν, με το σκηνοθέτη της παράστασης, Γιώργο Δούλο, αρχίσαμε να μελετάμε το έργο – λέξη προς λέξη – και να εισχωρούμε όλο και πιο διεισδυτικά στο σύμπαν του Δημήτρη Δημητριάδη.
Καθώς το έργο «συνδιαλέγεται» με τον Πλάτωνα, μελετήθηκαν, παράλληλα και αρκετοί πλατωνικοί διάλογοι, όπως ο Χαρμίδης, η Πολιτεία, ο Φαίδρος, ο Φίληβος, κ.ά.
Η συγκεκριμένη διαδικασία ακούγεται καθόλα θεωρητική και απομακρυσμένη από το παραστασιακό γεγονός, όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: μέσα από τις πολύωρες συζητήσεις, τις διαφωνίες και τις συμφωνίες, τα αδιέξοδα και τις ανακαλύψεις, «κτίστηκαν» τα θεμέλια της παράστασης, που μας συνόδευσαν από τις αναγνώσεις και τις δοκιμές μέχρι και σήμερα, λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα μας.
Παρατηρώ ότι πέρα από δραματολόγος είστε και υπεύθυνη της οργάνωσης παραγωγής στην παράσταση. Συνηθίζεται στις μέρες μας λίγα άτομα μέσα σε μια ομάδα/παράσταση να αναλαμβάνουν περισσότερες από μία αρμοδιότητες. Πόσο εύκολο ή και πόσο ελκυστικό είναι αυτό για ένα νέο άνθρωπο;
Ναι, είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο, όμως δεν είναι ούτε εύκολο αλλά ούτε και ελκυστικό, πιστέψτε με! Μιλάμε, για δύο ολότελα αντίθετες λειτουργίες, μία θεωρητική και μία πρακτική, οι οποίες κάποιες φορές αλληλοτροφοδοτούνται και άλλες συγκρούονται. Βέβαια, τόσο ως δραματολόγος όσο και ως υπεύθυνη οργάνωσης της παραγωγής το ίδιο όραμα «υπηρετώ», για την ίδια παράσταση εργάζομαι μεθοδικά, απλά, σε δύο ταχύτητες.