Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, επίσημη συνέντευξη τύπου που αφορούσε εκτός του ρεπερτορίου του Ε.Θ.  της περιόδου 2017-2018 και στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου της Πρώτης Κρατικής Σκηνής της χώρας, όπως η παρούσα Καλλιτεχνική διεύθυνση είχε δεσμευτεί προ διετίας.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ανακοίνωσε την άμεση μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, την οριστική ίδρυση Τμήματος Σκηνοθεσίας, τις δράσεις (φυλακές, νοσοκομεία) και τις συνέργειες για τη θεατρική περίοδο 2017-2018.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Λιβαθινός σημειώνει:

«Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός δημιουργίας, έμπνευσης και στοχασμού. Με ισχυρό παρελθόν αλλά κυρίως με όραμα για το μέλλον. Και για αυτό το Αύριο, που πρέπει να ανήκει σε όλους και να μας χωράει όλους, εργαζόμαστε με συνέπεια και συνέχεια. Με στόχους που μπαίνουν για να κατακτηθούν και να αντικατασταθούν έπειτα από οράματα υψηλότερα.

Με παραστάσεις και δράσεις που συνομιλούν με το παρόν και τη ζωή. Με έργα υποδομής. Με την Εκπαίδευση και την Παιδεία στη βάση όλων. Την εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του θεάτρου, την εξειδίκευση και μετεκπαίδευση των καλλιτεχνών αλλά και την εκπαίδευση του κοινού, των σημερινών θεατών και των θεατών του μέλλοντος.

Για την περίοδο 2017-2018 παρουσιάζουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα, σταθερό στους βασικούς άξονες που θέσαμε με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης δύο χρόνια νωρίτερα:

 • Θέατρο συνόλου, μεγάλων απαιτήσεων, προσιτό σε όλους. Νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις παραστάσεων της προηγούμενης περιόδου που το κοινό τις αγκάλιασε και που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τον σκηνικό τους κύκλο.
 • Ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, τόσο στην αφιερωμένη πλέον σε αυτό Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» όσο και με μία σειρά άλλων δράσεων, με εξέχουσα ανάμεσά τους το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου.
 • Εξωστρέφεια και άνοιγμα σε συνεργασίες με το εξωτερικό, ανταλλαγές, φιλοξενίες, εκπαιδευτικά προγράμματα.
 • Στήριξη νέων δοκιμών και τάσεων και ανάδειξη νέων ταλαντούχων ανθρώπων μέσα από τη λειτουργία της Πειραματικής Σκηνής, αλλά και της ευρύτερης δραστηριότητας του Εθνικού Θεάτρου.
 • Δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, με τις οποίες το ΕΘ βγαίνει εκτός των σκηνών του και μεταφέρει το θέατρο όπου το έχουν ανάγκη.
 • Έμφαση στις συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασιών.
 • Θεσμοθέτηση του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από μια σύγχρονη προοπτική.
 • Διευρυμένο πρόγραμμα εργαστηρίων που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από την έως τώρα σχέση τους με το θέατρο.
 • Συνέχιση της εκδοτικής μας δραστηριότητας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν μερικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερης σημασίας:

 • Η δημιουργία του Μικρού Εθνικού – ενός πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές και τους πολίτες του αύριο.
 • Εργασίες υποδομής στους χώρους που διαθέτει το Εθνικό Θέατρο, όπως στο θέατρο Rex και στον χώρο που στεγάζει τα εργαστήρια του θεάτρου στο Ρουφ,  αλλά και τον σταδιακό εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού του θεάτρου. Πρωτίστως όμως, με την αξιοποίηση του Σχολείου της Αθήνας – Ειρήνη Παπά και την εκεί μεταφορά της Δραματικής Σχολής.
 • Έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου, της πρώτης επίσημης κρατικής σχολής σκηνοθεσίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από το έτος 2018-2019. Ένα αίτημα χρόνων, που αποτελεί και καθήκον ενός Εθνικού Θεάτρου, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Το θέατρο είναι ένας τρόπος να δεις, να ζήσεις και να αντιμετωπίσεις τη ζωή. Είναι ένας τρόπος να καλωσορίσεις το Αύριο. Συνεχίζουμε, δουλεύουμε και ανεβαίνουμε….»

Δείτε εδώ το ρεπερτόριο της θεατρικής περιόδου 2017 – 2018.