MUSICXFRESH του Γιώργου Μπίλιου

Οκτώβριος 2014

email: info@citycodemag.com

 Θάνος Πολύδωρας

Ο Θάνος Πολύδωρας υπηρετεί με συνέπεια, εδώ και χρόνια, το ελαφρό τραγούδι ή αλλιώς ρετρό – και όχι μόνο – όπως έχει τελευταία επικρατήσει να λέγεται. Το εντυπωσιακό με τον Θάνο είναι η θεατρικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κάθε τραγούδι είτε αυτό είναι μια αισθαντική μπαλάντα είτε ένα σκετσάκι της καθημερινής ζωής των ηρώων της εποχής. Μεταλλάσσεται, χωρίς να αλλοιώνεται. Μέσα από τη δική του προσωπικότητα δίνει πνοή στους χαρακτήρες. Το εύρος της φωνής του, καθώς και η ερμηνευτική του δεινότητα είναι εύκολα αντιληπτές από την πρώτη στιγμή που θα τον ακούσεις. Έχει πολλές και αξιόλογες συνεργασίες , όπως με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Παπαστεφάνου, Μπάμπη Τσέρτο, ενώ, τελευταία, είναι σχεδόν «μόνιμος» συνεργάτης του Δαυίδ Ναχμία.

1495425_10202555064467383_1038580604_o

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με αυτό το είδος μουσικής;

Αν κάτι ξεχωρίζω και με συγκινεί ιδιαίτερα στο ελαφρό τραγούδι είναι η αγνότητα, η ευγένεια που εισπράττω από την εποχή που αντιπροσωπεύει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη περίοδος ήταν αγνή ή δεν είχε τα προβλήματα της. Αυτή κι αν είχε. Απλά αυτές οι μελωδίες δίνουν έναν χαρακτήρα, στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, δεν μιζεριάζουν, δεν κλαίγονται, δεν χτυπιούνται. Διατηρούν την ψυχραιμία τους. Ο στίχος είναι 100% λαϊκός, αλλά δεν περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενες πονηρές ατάκες, είναι ιστορίες, αφηγήσεις, τις περισσότερες φορές με αρχή μέση και τέλος, όπως σε ένα σενάριο, η μελωδία υψηλού επιπέδου και αισθητικά ασύγκριτη, κατά την προσωπική μου άποψη, με άλλα είδη ελληνικής μουσικής που αγαπώ βέβαια, αλλά… 1484132_10202627167989926_238575205_n

Μπορώ πλέον σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια στον χώρο της μουσικής, να αιτιολογήσω στον εαυτό μου τι με χαλούσε στο λαϊκό τραγούδι (και γι’ αυτό δεν το ακολούθησα και τώρα είμαι οικονομικά ασθενέστερος – πιο ασθενέστερος δεν γίνεται – από αυτούς που τραγουδάνε για τον λαό) και θέλω να το μοιραστώ με τον κόσμο, χωρίς να αρχίσουμε τις αντιπαραθέσεις τύπου Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Η κοινωνιολογική-ψυχολογική μου προσέγγιση για το λαϊκό τραγούδι είναι ότι τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα προσωπικό δράμα για το οποίο πάντα φταίει ο άλλος, ακόμα και όταν «φταίμε κι οι δυο» (τυχαίο παράδειγμα), άτιμη κοινωνία, καταραμένη φτώχεια. Είναι το είδος που, αντί να προβληματίσει και να ξυπνήσει συνειδήσεις, σπρώχνει όλο και περισσότερο πιο βαθιά την ψυχή του λαϊκού κόσμου, τσιγάρο, ποτό, σε μια γωνιά να κλαίει τη μοίρα του, για την οποία δεν φταίει αυτός , ποτέ δεν φταίει αυτός, η τύχη, η φτώχεια, η γυναίκα που τον πρόδωσε και δως του άλλη μια τζούρα, μια γουλιά από το πικρό ποτήρι. Δεν τον αφήνει να κάνει την αυτοκριτική του, να παραδεχτεί τα λάθη του και να ανυψωθεί.

Από την άλλη, η ταμπέλα ότι ο Θάνος Πολύδωρας τραγουδά μόνον ελαφρό δεν ισχύει. Ίσως το κατέχω σε πολύ υψηλό βαθμό. Δεν αποποιούμαι την εποχή μου, απλά την υπηρετώ με αξιοπρέπεια. Την αγαπώ την εποχή μου. Και η δική μου εποχή έχει μεγάλα τραγούδια, τα οποία τα τραγουδώ σε ανάλογους χώρους. Το ρεπερτόριό μου μπορεί να ξεκινά χρονικά από το 1901, αλλά φτάνει μέχρι σήμερα και γουστάρω να λέω και τραγούδια του Χατζηγιάννη, του Ρέμου, του τεράστιου Αντώνη Βαρδή, των Κατσιμιχαίων, του Μαχαιρίτσα, του Θαλασσινού του Κότσιρα, του Χαρούλη της Μποφίλιου κ.α.

Αν δεν ήσουν αυτός που είσαι ποιος θα’ θελες να είσαι και γιατί;

Αν δεν ήμουν ο Θάνος θα ήθελα να ήμουν ο Θάνος με πολύ λιγότερη ανασφάλεια, με πολύ λιγότερη τεμπελιά, και με 3 εκατομμύρια ευρώ στην άκρη για να τα μοιράσω σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν τους νταβατζιλίδικους φόρους.

Πώς φαντάζεσαι τη μουσική σου πορεία σε βάθος 5 χρόνων;

Δεν φαντάζομαι πια, μικρότερος ναι. Τα όνειρα έχουν μπει σε ένα μπαούλο, αναμένουν. Όμως επιμένω και περιμένω. Κινούμαι γύρω γύρω από τον κύκλο και ίσως κάποια στιγμή να μπω και εγώ μέσα. Τότε θα ανοίξει αυτόματα και ίσως να εντυπωσιαστώ και εγώ με αυτά που σκεφτόμουν κάποτε και που έχω πια ξεχάσει.

https://www.youtube.com/watch?v=Ui_bUbY0zoc

https://www.youtube.com/watch?v=QRTxTn3a7gc

https://www.youtube.com/watch?v=H3jHd3yCABY