Ζώντας σε μία DIY εποχή, το να δημιουργήσουμε ευφάνταστα και χρήσιμα για εμάς πράγματα με τα πιο απλά υλικά είναι κάτι το σύνηθες. Το ίδιο ισχύει και στον χώρο της τέχνης. Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα μιλώντας για τα μέσα του 20ου αιώνα, ο Miroslav Tichý με τα αγαθά που είχε στη διάθεσή του καινοτόμησε κατασκευάζοντας φωτογραφικές μηχανές. Η καινοτομία του έγκειται στον τρόπο που τις δημιούργησε χρησιμοποιώντας τσίγκινα σκεύη, σωλήνες και χαρτόνια για τους τηλεφακούς, αλλά και κόντρα πλακέ με σύστημα τροχαλίας για το σώμα των φωτογραφικών μηχανών, κάνοντάς τες όμως απόλυτα λειτουργικές. Ακόμα και στις μέρες μας, ο Tichý θεωρείται ένας αντισυμβατικός ή και πρωτότυπος φωτογράφος, λόγω του τρόπου προσέγγισής του στη φωτογραφία.
Χωρίς να προσέχει ιδιαίτερα τα πλάνα του ή να φροντίζει να είναι τα θέματά του καλοστημένα μπροστά στον φακό, ο Τσέχος φωτογράφος συνήθιζε να απαθανατίζει φευγαλέα σώματα γυναικών με στίγματα κι ατέλειες. Η αδεξιότητά του αυτή και η μη συγκεκριμένη τακτική του κατέληξαν να είναι ολόκληρη η ομορφιά των φωτογραφιών του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κοντοστεκόταν σε στάσεις λεωφορείων, σε κεντρικές πλατείες και σε δρόμους, με σκοπό να ξεκλέψει μέσω του φακού του βλέμματα γυναικών. Δεν δίσταζε, μάλιστα, ενώ δεν του επιτρεπόταν, να απαθανατίζει γυναικεία κορμιά σε πισίνες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως ένας άκρως καυστικός φωτογράφος, μιας και σχόλιά του, όπως “Ο απαγορευμένος καρπός” στις λεζάντες των φωτογραφιών τραβούσαν το ενδιαφέρον, σε μία εποχή γεμάτη προκαταλήψεις.
Μέχρι και το 2004, ως επί το πλείστον η δουλειά του Tichý ήταν άγνωστη για το κοινό. Το ντοκιμαντέρ “Miroslav Tichý: Tarzan Retired” που έκανε την εμφάνισή του στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Σεβίλλη το 2004 ήταν το μέσο που έφερε στην επιφάνεια μεγάλο μέρος της δουλειάς του άτεχνου καλλιτέχνη, Miroslav Tichý.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=BAA-0pEB08g[/embedyt]
πηγή φωτογραφιών: http://tichyocean.com/