Ο Miguel Ángel Zotto, χορογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής τού Tango Por Dos, κάνει μία αναδρομή στην ιστορία του χορού, ζωντανεύοντας με τις χορογραφίες του μία πορεία που ξεκινά από τη γέννηση του τάνγκο στην καρδιά της λατινικής Αμερικής, το σμίλευμα του χορού στα χαμαιτυπεία, τη θριαμβευτική είσοδό του στα μεγάλα σαλόνια και την τελική στέψη του ως απόλυτου χορού του έρωτα και του πάθους.

Tango Por Dos σημαίνει τάνγκο για δύο, αλλά η σπουδαία ομάδα του Miguel Ángel Zotto αποτελείται από 18 εξαιρετικούς χορευτές και 6 βιρτουόζους μουσικούς, έτοιμους να ανάψουν τη φωτιά του πάθους του αυθεντικού αργεντίνικου τάνγκο στα τέλη Μαρτίου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής.

Με αφορμή την παράσταση “Tango por Dos” στην Αθήνα, ο Μιγκέλ Άνχελ Σότο παραχώρησε συνέντευξη στο CITY CODE.

Η Αργεντινή των εφηβικών σας χρόνων, η Αργεντινή τού σήμερα…

– Η Αργεντινή των εφηβικών μου χρόνων ήταν μία άλλη Αργεντινή, ο κόσμος κοιμόταν με τις πόρτες ανοιχτές, οι γείτονες συναντιόταν στις αυλές για ένα ποτηράκι κρασί, γιόρταζαν μαζί την Πρωτοχρονιά και τις μεγάλες γιορτές.

Στη δικιά μου οικογένεια ήμασταν 7 αδέλφια, είχαμε μία τηλεόραση, όλοι οπαδοί της Boca Juniors, περονιστές, με δύο πολύ σκληρά εργαζόμενους γονείς. Πάντα είχαμε ένα πιάτο φαΐ κι ένα διαθέσιμο κρεβάτι για όποιον ερχόταν στο σπίτι μας και είχε ανάγκη.

Η Αργεντινή σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα, μία χώρα σε κρίση, με ανεργία και πληθωρισμό, με άστεγους και εγκληματικότητα. Και μεγάλο πρόβλημα ναρκωτικών δυστυχώς.

Ένα κυριακάτικο μεσημέρι στην πόλη του Buenos Aires…

– Για μένα ένα όμορφο κυριακάτικο μεσημέρι στο Buenos Aires είναι να είμαι με την οικογένειά μου, να φάμε ψητό (asado) με τους φίλους μας και μετά να πάω στο γήπεδο να δω την αγαπημένη μου Boca Juniors ή, αν δεν έχει αγώνα, να πάω στον ιππόδρομο.

Το τανγκο είναι μία διέξοδος για τους νέους στην Αργεντινή; Η χώρα σας δίνει κίνητρο στους νέους για την επαγγελματική τους ενασχόληση με τον χορό;

– Η χώρα δεν δίνει κανένα οικονομικό κίνητρο. Το κίνητρο έρχεται από την λαϊκή κουλτούρα και από τη δίψα των νέων να κερδίσουν τη ζωή, να επιβιώσουν με τα δικά τους μέσα και να γνωρίσουν τον κόσμο ταξιδεύοντας

Σας έχουν δώσει το τίτλο του ζωντανού μύθου του Τανγκο αλλά και έχετε βραβευτεί πολλάκις. Πέρα από βραβεία και αναγνώρισης της προσφοράς σας, τι είναι εκείνο που εσείς αισθάνεστε ότι υπήρξε η μεγαλύτερη επιβράβευση στη ζωή σας;

– Η δικιά μου επιβράβευση είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπηρέτησα το τάνγκο με πίστη, ειλικρίνεια και πολλή δουλειά.

Έχετε βρεθεί το 2009 αλλά και το 2011 στην Αθήνα όπου πραγματοποιήσατε με μεγάλη επιτυχία κάποιες παραστάσεις. Ποιες οι αναμνήσεις σας από το αθηναϊκό κοινό και τη χώρα μας; Αν και υπήρξε μικρή επαφή λόγω της σύντομης παραμονής σας, αισθάνεστε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία με την Αργεντινή; Πως αισθάνεστε που επιστρέφετε με το tango por dos (tango x 2) στην Ελλάδα;

– Έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές όχι μόνο για παραστάσεις, αλλά και για master class, όπου γνώρισα πολύ αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους κρατώ μόνιμη επαφή. Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία σαν λαοί κι αυτό φάνηκε και στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την κρίση που χτύπησε τις χώρες μας. Πάντα επιστρέφω στην Ελλάδα με μεγάλη χαρά.

Με την Daiana Gúspero είστε ζευγάρι στην σκηνή και στη ζωή. Υπήρχαν δυσκολίες στο να διαχωρίσετε το προσωπικό από το επαγγελματικό;

– Με την Daiana έχουμε μια πάρα πολύ αρμονική σχέση και στη σκηνή και στη ζωή. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και πρέπει να πω ότι η μητρότητα βοήθησε πάρα πολύ τη Daiana να ωριμάσει και καλλιτεχνικά. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη σχέση μας. Υπάρχει αρμονία στη σχέση μας, στην κοινή ζωή μας όπως και στη σκηνή.

Info παράστασης

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2017

3 παραστάσεις