Συνέντευξη: Γιώργος Αλεξανδράκης

Ευγενικός και ταλαντούχος άνθρωπος είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να παρουσιάσουμε ανθρώπους με μεράκι σε αυτό που κάνουν.

Ποια είναι τα χρήσιμα υλικά της ζωγραφικής σου;

Η δουλειά μου είναι minimal, έτσι και τα υλικά μου. Χρησιμοποιώ μαρκαδόρο πάνω σε χαρτί ή καμβά. Η έννοια της ζωγραφικής, στον δικό μου καλλιτεχνικό κόσμο, είναι διάθεση και έμπνευση που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα έργα μου.

Τι σημαίνει η ζωγραφική στη ζωή σου;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί η συγκεκριμένη ερώτηση. Από μικρό παιδί με θυμάμαι να ζωγραφίζω. Μιλούσα στο τηλέφωνο, ζωγράφιζα. Χάζευα στο σχολείο, ζωγράφιζα. Θαρρείς και αποτελούσε μέρος των βασικών λειτουργιών του οργανισμού μου. Τι σημαίνει η ζωγραφική στη ζωή μου; Με μια κουβέντα, είναι κομμάτι της ύπαρξής μου!

Αγαπημένος σου εν ζωή ζωγράφος;

Αν το λέτε με την έννοια του μέντορα-πρότυπου, δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο. Μπορώ να σας απαριθμήσω δεκάδες έργα που με έχουν ταξιδέψει, όχι ενός, αλλά πολλών ζωγράφων, γνωστών και αγνώστων. Είναι κάποια έργα που με μαγεύουν, με συγκινούν, με γεμίζουν εικόνες και συναισθήματα, χωρίς αυτό να ταυτίζεται απαραίτητα με το συνολικό έργο ενός καλλιτέχνη.

Χρησιμοποιείς στους πίνακές σου, κατά βάση, το λευκό και το μαύρο. Το χρώμα τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Η ζωή και η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη αντιθέσεις. Το άσπρο και το μαύρο αποτελούν τον απόλυτο συμβολισμό της αντίθεσης. Δύο άκρα που αλληλοσυμπληρώνονται με μοναδική αρμονία.

Ενώ, λοιπόν, ζω μέσα στα χρώματα, το σπίτι μου, τα ρούχα μου είναι γεμάτα χρώματα, τίποτα άλλο δεν με γεμίζει, τη στιγμή της καλλιτεχνικής μου δημιουργίας, όσο το λευκό και το μαύρο.

Η ζωγραφική είναι ταξίδι; Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Ένα έργο μπορεί να σε ταξιδέψει σε κόσμους που δεν έχεις ποτέ ονειρευτεί να βρεθείς. Η ζωγραφική, για μένα, είναι το μέσο που χρησιμοποιείς για να ξεκινήσεις ένα ταξίδι, χωρίς να ξέρεις τον προορισμό. Και σίγουρα δεν είναι τρόπος για να ξεφύγεις από τα προβλήματά σου -ο τρόπος είναι να τα αντιμετωπίσεις. Όταν ζωγραφίζω, μπαίνω σε έναν κόσμο απόλυτης ισορροπίας, ελευθερίας και πληρότητας.

Έχεις εντάξει τη ζωγραφική ως δημιουργικό παιχνίδι στη ζωή των δύο παιδιών σου;

Η ζωγραφική είναι ένα ζωντανό κομμάτι του σπιτιού μας. Τα παιδιά, από μωρά, με έβλεπαν να ζωγραφίζω και έτσι έμαθαν να διασκεδάζουν και να εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική. Πιστεύω, μάλιστα, ότι έχουν πλουσιότερο ταλέντο από τη μαμά τους!

Πώς προέκυψε ο τίτλος της έκθεσής σου «Λαβύρινθοι»;

Κάθε έργο Τέχνης οδηγεί σε δεκάδες διαφορετικούς προορισμούς. Υπό μια έννοια, λοιπόν, θυμίζει λαβύρινθο, στον οποίο ο κάθε θεατής καλείται να επιλέξει το μονοπάτι που θα ακολουθήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγω να βάζω τίτλους στα έργα μου. Δε θέλω να επηρεάζω στο ελάχιστο τον θεατή, ούτε να «καθοδηγώ» τη σκέψη του, δίνοντας μια δική μου ερμηνεία σε αυτό που βλέπει. Επιθυμώ να τον αφήνω ελεύθερο και ανεπηρέαστο στην αναζήτηση του δικού του προορισμού.

Τι αναμνήσεις σου έχουν ξυπνήσει όλον αυτόν τον καιρό που συγκεντρώνεις τα έργα σου για την πρώτη ατομική σου έκθεση;

Όλα τα έργα μου έχουν μια συνέχεια, αποτελούν κρίκους της ίδιας «αλυσίδας». Δεν πρόκειται για έργα που είχα δημιουργήσει παλιότερα και είχα ξεχάσει ότι υπάρχουν. Απλώς, είναι η πρώτη φορά που αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ με τον κόσμο αυτή την «αλυσίδα». Δεν σας κρύβω ότι αυτό μου δημιουργεί απίστευτη χαρά. Είναι πραγματικά όμορφο να μοιράζεσαι με τον κόσμο κάποιες άγνωστες πτυχές του εαυτού σου…

 Σύντομο Βιογραφικό

 Η Μαρίνα Κουφιδάκη γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Το Σεπτέμβριο του 1989 ξεκίνησε σπουδές Γραφιστικής στη Βακαλό, απ’ όπου αποφοίτησε το 1992. Τα επόμενα χρόνια δούλεψε ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορες διαφημιστικές εταιρείες. Το 1997, παράλληλα με τη ζωγραφική της, σπούδασε Ψυχολογία και το 2000 έφυγε στο Λονδίνο, όπου διακρίθηκε στις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ψυχαναλυτική. Από τότε, Ζωγραφική και Ψυχολογία βαδίζουν παράλληλα στη ζωή και στη δουλειά της. Το 2014 ένα έργο της επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του βιβλίου της HelenGermanos που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο 2015 με τίτλο “SilentPain: How Stress and Trauma may lead to Chronic Fatigue Syndrome” από τις εκδόσεις Matador Publishing, London.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Info Έκθεσης

Η ατομική έκθεση της Μαρίνας Κουφιδάκη με τίτλο «Λαβύρινθοι» θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά, Τηλ.: 210 8019 975

 Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στις 19:30

 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη 11:00 – 19:00 και Σάββατο 11:00 – 15:00

Διάρκεια: 13 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2014

www.marinakoufidaki.gr