Ο Χάρης Μαργαρίτης (Harris Margaritis ), πολυθεματικός ζωγράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, αντλεί έμπνευση από τη φύση, αλλά και από θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Άλλοτε πάλι δημιουργεί έργα της φαντασίας του και που μπορούν να αναγνωστούν με πολλούς τρόπους. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στην ζωγραφική απεικόνιση των ερπετών που δημιούργησε για λογαριασμό εκδοτικού οίκου.
1α
 
Ποια η αφορμή να καταπιαστείς με ένα θέμα όπως είναι τα ερπετά που ο περισσότερος κόσμος, εν αγνοία του, φοβάται ή πιστεύει ότι είναι επικίνδυνα;
Με αφορμή την επαγγελματική πρόταση που δέχτηκα για την εικονογράφηση των ερπετών της Ελλάδας, προσπάθησα να ξεπεράσω και την δική μου ενστικτώδης φοβία απέναντι στα φίδια. Κατά την διάρκεια της εικονογράφησης και τον σχεδιασμό της κάθε φολίδας, με ακολουθούσε ταυτόχρονα και μία ανατριχίλα σε όλο μου το σώμα. Δεν κατάφερα να ξεπεράσω την φοβία μου δυστυχώς, αλλά έμαθα να αναγνωρίζω το κάθε είδος που θωρώ ότι κάτι είναι κι αυτό. Η αλήθεια με τα ερπετά είναι, ότι ελάχιστα από τα είδη που έχουμε στην Ελλάδα είναι δηλητηριώδη, οπότε όταν βρισκόμαστε στον χώρο τους, στην φύση, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε οι εισβολείς. Αν εισέβαλε κάποιος ξένος στο σπίτι σας πως θα αντιδρούσατε;
Πόσο σημαντική η ζωγραφική στην εξοικείωση του αναγνώστη-θεατή με θέματα που μπορεί να θεωρηθούν ταμπού;
Έχω αντιμετωπίσει αρνητική κριτική για έργο μου με θέμα που θεωρείται ταμπού και οι ισορροπίες ήταν πολύ εύθραυστες. Είχα να αποδείξω ότι ο σκοπός μου δεν ήταν να προκαλέσω και ότι απλώς ανήκω στην άλλη πλευρά που δεν θεωρούν το συγκεκριμένο θέμα, ταμπού. Προσωπική άποψη, η ζωγραφική είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της γνώσης. Ο θεατής δεν πρέπει να μένει στην εικόνα αλλά να ερευνά επίσης. Να συζητά για το κάθε έργο και να είναι  ανοιχτός ως προς την αποδοχή της διαφορετικής άποψης.
2α
Τα έργα με τα ερπετά που παρουσιάζονται πραγματοποιήθηκαν για το βιβλίο «Αμφίβια και ερπετά της Ελλάδας» των Παφίλη Π. και Βαλάκο Δ. Σ.(2012)  που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.