«…άλλοι μιλάνε για τον εαυτό τους όταν μιλάνε για αφηρημένα πράγματα.

Εγώ μιλάω για τους άλλους όταν μιλάω για τον εαυτό μου».

Ο Λουκάς Σαμαράς γεννήθηκε το 1936 στην Καστοριά, στα έντεκα του χρόνια μεταναστεύει με την μητέρα του για την Αμερική, για να βρουν τον πατέρα του που είχε ήδη εννέα χρόνια στην Νέα Υόρκη. Το 1955 πολιτογραφήθηκε Αμερικάνος πολίτης όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της μεταπολεμικής μοντέρνας τέχνης.

Το 1995 με υποτροφία σπουδάζει στην Καλών Τεχνών  του πανεπιστήμιου Rutgers, μία σχολή που θεωρείται σημαντική για την καινοτομία στην τέχνη. Με την αποφοίτηση του λαμβάνει υποτροφία για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Columbia.  Το ενδιαφέρον του για την τέχνη του Performance τον οδηγεί να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στην δραματική σχολή της Στέλλα Άντλερ*.

Ασχολήθηκε με την ζωγραφική, γλυπτική, τις εικαστικές τέχνες, όμως σύντομα τον κερδίζει η φωτογραφία εξειδικεύοντας το στις αυτοπροσωπογραφίες αποτυπωμένες σε Polaroid τις οποίες αναπαραγάγει και μορφοποιεί με τέτοιο τρόπο που συχνά προκαλεί και προβληματίζει.

Οι δημιουργίες του, συνήθως σε κλειστούς χώρους, περιέχουν στοιχεία από την καθημερινή του ζωή. Οι «Αυτό-συνεντεύξεις» του όπως τις χαρακτηρίζει, αποτελούν μέρος της προσωπικής του «αυτό-ανάκρισης», σαν να θέλει να εκφράσει τα συναισθήματά του και να προβεί στην δική του μορφή εξιλέωσης. Το κύριο θεματικό πεδίο στα έργα του είναι ο ίδιος του ο εαυτός, γενικά διαστρεβλωμένος και ακρωτηριασμένος. Όπως λέει ο ίδιος σε μια «αυτό-συνέντευξή» του:

«…άλλοι μιλάνε για τον εαυτό τους όταν μιλάνε για αφηρημένα πράγματα. Εγώ μιλάω για τους άλλους όταν μιλάω για τον εαυτό μου».

Ο Λουκάς Σαμαράς είναι ένας μοναχικός Καλλιτέχνης που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία των θεμάτων του, ερευνά την τέχνη με βασικό θέμα τον ίδιον, μακριά από κλίκες και τάσεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι ναρκισσιστής αλλά ένας ατρόμητος αυτοερευνητής.

Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε σημαντικά Μουσεία ανά τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη, Ακαδημία Τεχνών στην Χονολουλού, Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, Αθήνας κοκ

Με πολλές Εκθέσεις στο καλλιτεχνικό ενεργητικό του αποτελεί από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Παγκόσμιας Σύγχρονης Τέχνης.