Μαρία Πακτίτη

Συνέντευξη: Γιώργος Μπίλιος

Πώς προέκυψε η ιδέα του Listen to the Road; Ποια ανάγκη ήρθε να καλύψει;

Το Listen to the Road ξεκίνησε ως μία ιδέα για την ανάδειξη ποικίλων πολιτισμικών εκφράσεων στο δημόσιο χώρο, προσφέροντας βήμα σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και δημιουργώντας συγχρόνως ερεθίσματα στους περιπατητές της πόλης ώστε να αλλάξει η καθημερινή τους διαδρομή σε αυτή. Η ανάγκη λοιπόν που έρχεται να καλύψει είναι διπλή. Αφενός, η δημιουργία μιας διαφορετικής βιωματικής εμπειρίας στο δημόσιο χώρο, μέσα από την ουσιαστική εμπλοκή των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτόν, και αφετέρου, η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού όχι μόνο στον ψηφιακό αλλά και στον πραγματικό χωροχρόνο.

Η πλατφόρμα έχει ήδη πολλούς καλλιτέχνες υπό την σκέπη της; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους; Πώς φτάσατε σε αυτούς;

Η ανταπόκριση που έχουμε λάβει από τους καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα θετική στις εβδομάδες που έχουμε διανύσει. Μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια ολόκληρη κοινότητα καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Αρκετοί μάλιστα έχουν δείξει και ενδιαφέρον να συνεργαστούν μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ θετικό για εμάς, όταν δηλαδή καλλιτέχνες ανακαλύπτουν άλλους δημιουργούς με τους οποίους αισθάνονται μια εγγύτητα αισθητικά και καλλιτεχνικά. Επίσης, είναι μεγάλη μας χαρά όταν ολοκληρώνοντας τις εμφανίσεις τους στα σημεία της Αθήνας είναι ενθουσιασμένοι από την εμπειρία της έκθεσης στο δημόσιο χώρο και την αλληλεπίδραση που είχαν με τους περιπατητές, καθώς επίσης για το οπτικοακουστικό υλικό που τους παρέχουμε εμπλουτίζοντας το portofolio τους και παρουσιάζοντάς τοι μέσα από την πλατφόρμα και τα κοινωνικά μας δίκτυα.

Αν είδα καλά το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου. Μετά πώς έχετε στο μυαλό σας να το λειτουργήσετε;

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Δεκέμβρη. Έχοντας παρουσιάσει δεκάδες καλλιτέχνες στο δημόσιο χώρο μέσα σε αυτό το διάστημα, στόχος μας είναι αφού αξιολογηθεί η όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα, να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία φιλοδοξούμε να είναι πιο διευρυμένη χρονικά και χωρικά. Σχεδιάζουμε από τώρα την επέκταση του δικτύου των σημείων μας και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας όπως Κυψέλη, Πατήσια, Πετράλωνα κ.ά.

Ποια είναι τα κριτήρια για να συμμετέχεις – ως καλλιτέχνης – σε αυτό το πρόγραμμα; (Καταλαβαίνω ότι είναι ανοιχτό, αλλά φαντάζομαι ότι δεν μπαίνει ο καθένας, κάποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί).

Το κάλεσμα συμμετοχής του Listen to the Road είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να εκφραστούν και να παρουσιάσουν το έργο τους διαδικτυακά αλλά και στο δημόσιο χώρο. Η πρόσκληση έχει τεθεί μέσα από οκτώ κατηγορίες: μουσική, παραστατικές τέχνες, χορός, stand-up comedy, circus, κουκλοθέατρο, εικαστικές τέχνες και storytelling. Θέσαμε αυτές τις κατηγορίες ώστε να εμπνεύσουμε τους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους ένα πρώτο πλαίσιο, χωρίς όμως να τους περιορίζει. Στόχος μας είναι να εκφραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες, ώστε να παρουσιάζεται καθημερινά στην πόλη ένα πολυδιάστατο θέαμα.

 Maria Paktiti

Community Manager

[divider]Δελτίο Τύπου[/divider]

Το Listen to the Road σε προσκαλεί στο πρώτο του Street Party!

PARTY

Η ομάδα του Listen to the Road σε προσκαλεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Βαρβακείου σε ένα πάρτυ γεμάτο μουσική και χορό! Έχοντας ήδη φιλοξενήσει πολλούς καλλιτέχνες, συναντιόμαστε στη στέγη του συνΑθηνά και μπαίνουμε σε εορταστικό κλίμα από τις 14:00 μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Listen to the Road

To Listen to the Road είναι ένα δίκτυο σημείων έκφρασης στο δημόσιο χώρο της Αθήνας. Με ένα ανοιχτό κάλεσμα ​δίνουμε την αφορμή σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό και να φέρουν τους περαστικούς σε επαφή με διαφορετικά καλλιτεχνικά δρώμενα αλλάζοντας​ τον τρόπο που κινούμαστε στην πόλη. Πρόκειται για παραστάσεις διαφορετικών ειδών ​(μουσική, χορός, κουκλοθέατρο, circus performing, εικαστικές τέχνες, stand up comedy, παραστατικές τέχνες, storytelling, κτλ) οι οποίες πραγματοποιούνται από τις 11:00 έως τις 15:00 ​στα παρακάτω σημεία στο ιστορικό κέντρο: ​Καλαμιώτου και Ευαγγελιστρίας​, ​Πλατεία Καραμάνου, Μητροπόλεως 72, Πλατεία Βαρβακείου και​ Πλατεία Αγίας Ειρήνη​ς​.

Η πρώτη φάση του Listen to the Road θα διαρκέσει έως το τέλος του Δεκέμβρη. ​Η ανοιχτή πρόσκληση τρέχει καθ’όλη τη διάρκεια της δράσης και οι καλλιτέχνες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή εδώ.

Info

12.12.2015 | 14:00

Πλατεία Βαρβακείου, Στέγη ΣυνΑθηνά

FB Event

www.listentotheroad.gr

#ListenToTheRoad #ThisIsAthens