γράφει η Δέσποινα Μονογιού
Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να ξέρεις σε περίπτωση που… το σύμπαν συνωμότησε και σ’ έφερε Κεφαλονιά:
1. Κατέβα στο λιμάνι του Πόρου και προσπάθησε να έχεις το στόμα κλειστό όταν έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον παράδεισο. Βουνά επιβλητικά και βλάστηση πυκνή σε μια ονειρική polaroid να αγκαλιάζουν την Ιόνια θάλασσα.
2. Να έχεις το στόμα κλειστό, το τονίζω, γιατί ο παράδεισος δεν φτιάχτηκε για μας. Σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται μέλισσες, σκνίπες και σφήκες που σε καλωσορίζουν τσιμπώντας σε τρυφερά, στο νησί των κουρλών.
3. Τρελούς αποκαλούν τους Κεφαλλονίτες οι εξωσχολικοί και οι ντόπιοι κάνουν λόγο για κληρονομική κουρλαμάρα, συνέπεια διαφόρων ασθενειών που έφερναν μαζί τους οι ναυτικοί (περί της ισχύς της εξήγησης δεν κόβω τον λαιμό μου και με ταπεινότητα το καταγράφω). Με την καλή έννοια να τους χαρίσεις τον χαρακτηρισμό του τρελού κι αυτοί θα σε φιλέψουν κρεατόπιτα, κουνέλι, σκορδαλιά, μπακαλιαρόπιτα.
4. Γιατί οι νησιώτες αυτοί έχουν μια τρέλα για ζωή, χαλάρωση και διασκέδαση, χωρίς αυτό να αναιρεί την εργατικότητά τους, που στο παρελθόν έστειλε πολλούς σε καράβια και εργοστάσια τυριών εις τις χώρες του εξωτερικού.
5. Παντού θα βρεις έναν Κεφαλλονίτη μου είχε πει κάποτε μια φίλη και, παρόλο που κανόνα δεν το έχω στη ζωή μου, πληροφορήθηκα πως στο νησί, σε στοίχιση θα βρεις κάπου 36.000 (χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953). Άλλοι στο Αργοστόλι να κουνάνε το καπέλο με αέρα πρωτευουσιάνου, άλλοι στην αντίπαλη κερκίδα του Ληξουρίου, στο λιμάνι της Σάμης, στο κοσμοπολίτικο και για χοντρότερα πορτοφόλια Φισκάρδο, στη γραφική Άσσο, στην αγαπημένη Αγία Ευφημία, στα εκατοντάδες χωριά με κατάληξη -άτα.
6. “Bella bambina at 2 o’ clock”. Αγαπημένο χωριό και λιμάνι σκαφών η Αγία Ευφημία που φημίζεται για την Χολιγουντιανή της αίγλη, καθώς στις ταβέρνες της θα ακούσεις συχνά “σ’ αυτό το τραπέζι έτρωγε η Πενέλοπε και ο Κέιτζ όταν γύριζαν το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι”. Στον Δήμο Πυλαρέων, οι πρωταγωνιστές και το υπόλοιπο cast, καθώς και οι ντόπιοι κομπάρσοι, εθεάθησαν επίσης να κινηματογραφίζονται στην παραλία του Μύρτου.
7. Ο Μύρτος. Η παραλία καρτ ποστάλ που δεν εστάλη από τη Γαλλική Πολυνησία. Η παραλία με την κακή φωτογένεια, αφού όσο και να τη φωτογραφίζεις από ψηλά, το αποτέλεσμα δεν θα πλησιάζει ποτέ την πραγματικότητα. Η ελληνική παραλία με πραγματική καριέρα στο εξωτερικό, καθώς οι τουρίστες καταφθάνουν με μαγιό στο νησί και χωρίς να χάσουν χρόνο συρρέουν προς τη διάσημη εξωτική παραλία με τα καταγάλανα νερά. Δεν υπερβάλλω. Δεν κατάγομαι από την Κεφαλονιά.
8. Tip: Στις πρώτες χειραψίες να συγκρατείς ονόματα, γιατί οι ντόπιοι μιλάνε με ψευδώνυμα, κληρονομικά ή πρωτότυπα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην χαθείς στην μετάφραση και γίνεις αγενής, αν σκοπεύεις να μείνεις για καιρό στο νησί.
9. Κι άλλο tip: γαλήνη και πραγματική απόλαυση της θάλασσας του Ιονίου θα βρεις σε μικρούς κόλπους και ακρωτήρια που θα συναντήσεις παντού στο νησί. Αν νοικιάσεις και βάρκα, μπορείς να καρφώσεις την προσωπική σου σημαία σε ερημικές παραλίες ως κατακτητής.
10. Αν απ’ την άλλη σου αρέσουν τα πλήθη και η εικόνα των ηνωμένων λουομένων, ξαπλωμένοι και ηλιοκαμένοι σε σεζλόνγκ να ρουφάνε το ποτό τους, η Αντίσαμος -επίσης Χολιγουντιανή- είναι μια ιδανική επιλογή, με υπέροχο φυσικό σκηνικό, καθαρά νερά, φαί, ποτό, μουσική, βουνό, θάλασσα, λαοθάλασσα.
11. Τον Αύγουστο φόρα τα καλά σου γιατί τα πανηγύρια διαδέχονται το ένα το άλλο, με κορύφωση αυτό στις 16 Αυγούστου για τον προστάτη του νησιού, τον Άγιο Γεράσιμο. Ξέχνα ό,τι ατάκες ξέρεις γι’ αυτά, γιατί οι Κεφαλλονίτες ξέρουν από γιορτές με ποιότητα, με παραδοσιακούς χορούς, φαγητό, βιολί, ταγκό.
12. Τρίτο tip: Φώναξε περπατώντας “γεια σου Γεράσιμε” και στο επόμενο λεπτό θα μετράς 5 καινούριους φίλους.
13. Στον Καραβόμυλο να πας για βαρκάδα στη λίμνη Μελισσάνης. Έναν μακρύ διάδρομο θα διαβείς για να κατέβεις στο σπήλαιο με την κρυμμένη λίμνη, όπου μεταξύ 11:00 και 15:00 το φως λαμπυρίζει μοναδικά στα νερά της και δίνει ένα τυρκουάζ χρώμα στο σπήλαιο και ο βαρκάρης σου εξιστορεί τα σχετικά με την ανακάλυψή της.
14. Στις 24 Αυγούστου, ημέρα του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, αν η Κεφαλονιά σε έχει κερδίσει για τα καλά και βρίσκεσαι ακόμα στο νησί, αξίζει ο κατήφορος προς Άσσο μεριά για βαρκαρόλα. Η βαρκαρόλα δεν τρώγεται. Από την ιταλική λέξη barca=βάρκα, πρόκειται για ένα έθιμο από την εποχή της Ενετοκρατίας, όπου ένα καΐκι με κανταδόρους μπαίνει στο λιμάνι και γύρω του μικρές βάρκες με κόσμο απλό να το πλαισιώνουν. Στην πλατεία θα βρεις φαγητό από κυριλέ catering επιπέδου λευκό τραπεζομάντηλο και λουκουμάδες. Γραφικά. Μοναδικά. Ρομαντικά. Νοσταλγικά.
15. Για λογαριασμούς και τραπεζικές δουλειές, θες δεν θες θα πας ταξίδι στο Αργοστόλι. Μια πόλη με τα όλα της. Μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ, αεροδρόμιο, γιατρούς, κτηνιάτρους, πεζόδρομο, Μακρύ, Πλατύ Γιαλό. Οι τελευταίες είναι δύο τεράστιες και γειτονικές παραλίες για οργανωμένο έγκλημα καλοκαιριού.
16. Στη Σκάλα, στα νότια του νησιού, ετοιμάσου για αμμουδερή παραλία, alas (πονέσανε τα πόδια μας τόσο καιρό)! Παραθαλάσσιο θέρετρο, σαν-από-άλλη-ιστορία-φερμένος-τόπος, διασκέδαση, νεολαία.
17. Χρώματα. Στον εθνικό δρυμό Αίνο, πέρα από τα ημιάγρια αλογάκια, θα συναντήσεις ένα σπάνιο και προστατευόμενο είδος ελάτου σε μαύρο χρώμα. Στην παραλία Ξι στο Ληξούρι, θα ξαπλώσεις πάνω σε κόκκινη άμμο, για τσάμπα σπα με άργιλο. Χρυσό θα δεις να λαμπυρίζει στο στόμα των κατσικιών που θα συναντήσεις σε όλες τις διαδρομές του νησιού, καθώς σαν ράπερς τα δόντια τους χρυσίζουν, λόγω των μετάλλων που υπάρχουν στην πλούσια φύση. Πράσινες καρέτα-καρέτα θα ανταμώσεις στο Αργοστόλι.
18. Μονοήμερες αποδράσεις μπορείς να κάνεις με μικρά κρουαζιερόπλοια με προορισμό την Ιθάκη, τον Σκορπιό, τη Λευκάδα και διάφορες παραλίες. Οδικώς προς Φισκάρδο μπορείς να πάρεις μια καλή γεύση από Ιθάκη, οδηγώντας παράλληλα με το γειτονικό νησί.
19. Κοιμήσου ξέγνοιαστα με ανοιχτά τα παντζούρια. Είσαι ασφαλής.
20. Και αφού το παλάτι του Οδυσσέα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ερευνητές και αρχαιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο το νησί να αποτελεί την Ομηρική Ιθάκη. Προσωπικά, δεν ξέρω αν ο Οδυσσέας σ’ αυτή την πατρίδα γυρνούσε, δεν ξέρω αν η Πηνελόπη και οι εραστές τον περίμεναν καρτερικά αγκαλίτσα σ’ αυτό το νησί, ξέρω όμως πως το δικό σου βαπόρι για Κεφαλονιά θα σαλπάρει ξανά και ξανά και ξανά.