Guillaume de Kadebostany aka William Jeremiah aka Kadebostany

Μία από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού, όπως αποδεικνύουν οι sold out εμφανίσεις τους αλλά και οι πρώτες θέσεις στα charts.

Από την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ελβετία μέχρι την Ουκρανία, τη Λιθουανία, την Ιταλία και την Ελλάδα οι Kadebostany προσθέτουν συνεχώς νέα μέρη και συναυλιακούς χώρους ανά τον κόσμο έχοντας κατακτήσει το κοινό με τη μουσική και τις ερμηνείες τους που έχουν κοινό σημείο αναφοράς την ποιότητα, την αισθητική και την εξέλιξη.

photo by Benoit Jeannet

Ο δημιουργός, συνθέτης και παραγωγός των Kadebostany μίλησε στο CITY CODE για την πορεία της μπάντας, το όραμά του και τις άλλες μορφές τέχνης που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Ποια είναι η δομή των Cadebostany;

Δημιούργησα το συγκρότημα πριν από δέκα χρόνια, το concept, τη μουσική (τρία άλμπουμ), την εμφάνιση και την αισθητική των live. Συναναστρεφόμουν με διαφορετικούς καλλιτέχνες, όπως απαιτείται. Επομένως, μια περίοδος 10 χρόνων αντιπροσωπεύει περίπου 50 άτομα.

photo by Benoit Jeannet

Πώς ήρθατε σε επαφή με την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό;

Όλα ξεκίνησαν με το τραγούδι «Walking with a Ghost». Ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για την Ελλάδα με την κρίση και υποθέτω ότι ένα μέρος της ελληνικής νεολαίας αισθάνθηκε ότι αυτό το τραγούδι αντιπροσωπεύει την κατάσταση που επικρατούσε.

Πώς είναι για έναν καλλιτέχνη να εμφανίζεται πρώτη φορά σε χώρα διαφορετική από τη χώρα όπου δημιουργεί;

Μοιάζει εξωπραγματικό! Είναι κάτι που σε ξεπερνάει!

Πώς αισθάνεστε που οι εμφανίσεις σας στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται λόγω ζήτησης από το κοινό;

Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα δύο φορές και αυτό ο κόσμος το γνωρίζει. Ξέρουν ότι θα επινοήσω κάτι διαφορετικό, νέο και απρόσμενο.

Η Ελλάδα είναι απλώς ένας επιχειρηματικός προορισμός ή θα την επιλέγατε για ψυχαγωγία ή για να ανακαλύψετε τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό;

Θα μπορούσα να ζήσω στην Ελλάδα. Αγαπώ το φαγητό και τον τρόπο ζωής. Ανυπομονώ να περάσω περισσότερο χρόνο σε αυτή τη χώρα.

Εκτός από τη μουσική ποιες άλλες τέχνες κερδίζουν το ενδιαφέρον σας;

Το θέατρο, η όπερα, η σύγχρονη τέχνη, κυρίως δημιουργίες ανθρώπων που δεν είχαν σκοπό το κέρδος.

Έχετε αναφέρει σε συνεντεύξεις σας ότι στόχος σας είναι η εξέλιξη της μουσικής. Από την άλλη, παγκοσμίως η μουσική βιομηχανία κινείται σε εύκολα ακούσματα που βρίσκονται στην κορυφή των τσαρτ. Δύσκολος δρόμος το νέο, το διαφορετικό; 

Δεν κάνω καμία παραχώρηση και είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Υποθέτω ότι αυτός είναι ο τρόπος μου και η μοναδική επιλογή για εμένα. Μερικές φορές είναι δύσκολο, όμως κανείς δεν είπε ότι θα ήταν εύκολο.

Ρισκάρετε ακόμα και αν πάρει χρόνο να γίνει αποδεκτό;

Σκέφτομαι σπουδαίους καλλιτέχνες που αναγνωρίστηκαν μετά θάνατον και κάποιες φορές αυτό με ηρεμεί.

Ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν ότι το να είσαι μουσικός στην Ελβετία, η οποία θεωρείται χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο, είναι πιο εύκολο από το να είσαι μουσικός σε μια άλλη χώρα που βρίσκεται σε κρίση και όπου οι καλλιτέχνες αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες και διαφορετικές δουλειές για βιοποριστικούς λόγους. Η τέχνη απαιτεί ευμάρεια; 

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Μένω στην Ελβετία αλλά κερδίζω χρήματα εκτός Ελβετίας. Το σύστημα δεν έχει δημιουργηθεί για να συντηρεί εκείνους που επιλέγουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Επομένως, δουλεύεις σκληρά στο επάγγελμά σου για να αποδείξεις ότι ο ιδανικός τρόπος ζωής που έχεις επιλέξει είναι εφικτός.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης στην Ελβετία; 

Για να είμαι ειλικρινής, η χώρα που έχω επιλέξει δεν αντιπροσωπεύει τη δημιουργικότητά μου. Όταν δεν βρίσκομαι σε περιοδεία, περνάω τον περισσότερο χρόνο ταξιδεύοντας σε στούντιο σε όλο τον κόσμο και επιδιώκοντας συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες. Μου αρέσει η Ελβετία επειδή είναι μια όμορφη χώρα, όπου οι θεσμοί λειτουργούν σωστά και ο κόσμος έχει σεβασμό.

Ποιο είναι το όραμα, οι στόχοι και τα σχέδια των Kadebostany;

Δημιούργησα ένα οπτικό και μουσικό σύμπαν, το οποίο ονομάζεται «Η Δημοκρατία των Kadebostany» («Republic of Kadebostany»). Θέλω να ακολουθήσω αυτή την κατεύθυνση και να πείσω τον κόσμο να γίνει μέρος αυτού του κινήματος. Αυτή τη στιγμή είμαι σε περιοδεία με το σόου «MONUMENTAL», από το ομώνυμο άλμπουμ «MONUMENTAL». Ακούστε το, ελάτε να παρακολουθήσετε το σόου και δεν θα το μετανιώσετε!

Το motto του περιοδικού μας είναι «Κοίταξε μέσα σου» επειδή πιστεύουμε ότι από εκεί ξεκινούν όλα. Ανακαλείς κάποια στιγμή στην οποία έκλεισες τα μάτια σου για να ονειρευτείς, να σκεφτείς, να ηρεμήσεις…. Ποιο είναι το motto της ζωής σου;

Μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί…