ιστορίες της διπλανής πόρτας

…στην οποία δεν ξέρεις ποιος μένει!

_____________________________

  “τι εύχονται;

Χρόνια πολλά!

Καλή χρονιά!

Χαρούμενη, χρυσή Πρωτοχρονιά!

Υγεία, ευτυχία!

Ό,τι ποθείς!

Ό,τι επιθυμείς!

Κάθε καλό!

Και του χρόνου διπλός!

Και του χρόνου σπίτι σου!

Και του χρόνου τούμπανο!

Ευχές, ευχές, ευχές, ευχές…! Όλοι γύρω από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, τα φώτα σβήνουν, ο καινούργιος χρόνος μπαίνει κι εμείς ανταλλάσσουμε ευχές. Πολλές ευχές! Πολλές και διαφόρων ειδών! Ευχές με αγάπη, ευχές με χαμόγελο, ευχές με αγκαλιές, ευχές τυπικές, ευχές ξινές, ευχές ψεύτικες. Όπως και να ‘χει όμως… ευχές! Κι εσύ εύχεσαι να πραγματοποιηθούν οι ευχές. Και σκέφτεσαι ποια ήταν η καλύτερη, ποιος σου ευχήθηκε με την ψυχή του, ποιανού ήτανε η πιο πρωτότυπη, ποιος σε σκέφτηκε πραγματικά και ευχήθηκε αυτό που έχεις ανάγκη. Σκέφτεσαι τα πάντα. Τα πάντα εκτός από το βασικό.

Ποιο είναι αυτό; Ότι οι ευχές δεν είναι σαν το ξεμάτιασμα της μάνας μας που μας το λέει και σε πέντε λεπτά έχει πιάσει. Αν ήταν έτσι, έπειτα από κάθε ευχή θα μας έφτυναν και θα μας σταύρωναν κιόλας! Το φαντάζεσαι; «Καλή χρονιά! Φτου, φτου, φτου, φτου, φτου», συνοδεία σταυρού!

Η ευχή έρχεται για να σου δώσει την ενέργεια να πραγματοποιήσεις αυτό που θα σε βοηθήσει, που θα σε κάνει καλύτερο, αυτό που σου χρειάζεται ας πούμε. Πολλές φορές και για να σου υπενθυμίσει την απουσία του απ’ τη ζωή σου ή και τη σημαντικότητα της παρουσίας του σ’ αυτήν. Οπωσδήποτε πάντως δεν έρχεται για να σε ξεματιάσει!!! Ευχή είναι, όχι η κυρά μας η μαμή – στα όρη στ’ άγρια βουνά, στα ξύλα, στα λαγκάδια!

Εσύ δηλαδή την ακούς και οφείλεις να την πραγματοποιήσεις. Οφείλεις να δραστηριοποιηθείς, να πάρεις το πράγμα στα χέρια σου. Να ξεκουνηθείς, ντε! «Ό,τι επιθυμείς» σου λέει ο άλλος. Ε, δεν εννοεί «ό,τι επιθυμείς κάτσε στην καρέκλα και περίμενέ το». Εννοεί ο άνθρωπος να το παλέψεις. Να το κυνηγήσεις. Άμα δηλαδή ξέρεις τι επιθυμείς. Γιατί υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτές κατά τις οποίες ο δεχόμενος την ευχή δεν έχει ιδέα τι επιθυμεί. Ε, εκεί ούτε να παλέψεις έχεις ούτε να κυνηγήσεις ούτε τίποτα. Εκεί έχεις να πιστέψεις μόνο στα θαύματα και στην καλή προαίρεση του σύμπαντος να καταλάβει εκείνο τι μπορεί να επιθυμείς και να βοηθήσει και σένα που δεν ξέρεις την τύφλα σου.

Αν όμως ξέρεις, σήκω απ’ την καρέκλα. Δε θα ‘ρθει το καλό να βρει εσένα, εσύ πρέπει να πας. Ή, τέλος πάντων, να μοιράσετε κάπως την απόσταση, να δώσετε ένα ραντεβού στη μέση, κάπου να βολεύει και τους δυο. Πάντως μόνο του σε σένα δεν θα έρθει, επειδή κάποιος σ’ το ευχήθηκε.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ούτε ο κόσμος ούτε οι ζωές μας ούτε καν οι στιγμές μας δεν αλλάζουν χωρίς να κάνουμε κάτι. Τίποτα δεν αλλάζει απλώς επειδή το θέλουμε ή επειδή το συζητάμε πολύ και το υπεραναλύουμε. Τα πράγματα μάλλον αλλάζουν όταν τα αλλάζεις εσύ. Όταν τα πειράζεις. Όταν τα διορθώνεις. Όταν τα φτιάχνεις ή τα χαλάς, αναλόγως με την ευχή που κάνεις για τον εαυτό σου και εύχεσαι να πραγματοποιηθεί.

Βαλτώνεις σε μία κατάσταση ή συνεχίζεις να τη ζεις με αδιαφορία ή απλώς περιμένεις αυτό που έχεις ευχηθεί, χωρίς να κάνεις τίποτα. Ίσως γιατί πιστεύεις ότι θα το κάνει κάποιος άλλος και βολεύεσαι. Ίσως γιατί το αναβάλλεις και οι μέρες περνάνε και κάποια στιγμή το συνειδητοποιείς αλλά είναι πλέον αργά. Ίσως γιατί πιστεύεις ότι στον διπλανό σου το καλό συνέβη τυχαία και έτσι οφείλει να συμβεί και σε σένα. Ναι, αλλά «τίποτα δε γίνεται τυχαία ούτε τα άσχημα ούτε τα ωραία», τα ‘χει πει και η αοιδός αυτά, τι δηλαδή, θα αμφισβητήσεις εσύ την αοιδό;

Ε, λοιπόν, εγώ δεν την αμφισβητώ. Και δεν με νοιάζει αν στον διπλανό έγινε τυχαία το καλό ή αν θα πάρει την τύχη μου στα χέρια του ένας άλλος ή αν έχω κι αύριο καιρό για να αναλάβω δράση, γιατί προφανώς δεν έχω. Δεν την αμφισβητώ λοιπόν καθόλου και τώρα που είναι όλοι γύρω από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, που τα φώτα σβήνουν και που ο καινούριος χρόνος μπαίνει, εγώ μου εύχομαι να κάνω κάτι σ’ αυτό το νέο έτος για να πραγματοποιηθούν οι ευχές που πήρα. Να μη μείνω άπραγος, τεμπέλης ή και φοβισμένος. Να μη μείνω στις ευχές, αλλά στη δράση που κρύβουν για να γίνουν πράξη. Και το ίδιο εύχομαι σε όλους μας! Όχι απλώς να πιάσουν οι ευχές, αλλά να τις πιάσουμε απ’ το χέρι (απ’ το πόδι, απ’ το μαλλί, απ’ όπου βρει εύκαιρο ο καθένας, τέλος πάντων) και να τις φέρουμε κοντά μας.

Ευτυχισμένο το έτος!!! Πιάστε το απ’ όπου μπορείτε…!!!