«Η Paula είχε μια πονηρή λάμψη και την ίδια στιγμή μια κάποια μελαγχολία. Ήταν πολύ νέα, μόλις 20 χρονών, αλλά η ερμηνεία της ήταν πολύ ώριμη. Μπορούσε να ενσαρκώσει την αθωότητα ενός κοριτσιού και τη δύναμη μιας γυναίκας. Έχει ένα εντυπωσιακό εύρος και την ικανότητα να ζωντανεύει έναν χαρακτήρα. Και είναι απίστευτα φωτογενής» αναφέρει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος François Ozon για την νεαρή πρωταγωνίστρια του Frantz.

Πείτε μας για την πρώτη σας συνάντηση με τον σκηνοθέτη.

Έκανα διακοπές όταν η εταιρεία παραγωγής ήρθε σε επαφή μαζί μου. Τρεις μέρες μετά, μου έστειλαν δύο σκηνές και την επόμενη μέρα πήγα στην οντισιόν. Δεν ήξερα το σενάριο και ήταν η πρώτη μου οντισιόν στα γαλλικά, οπότε ήταν κάπως αγχωτικά. Αλλά μόλις βρέθηκα με τον François, όλα πήγαν καλά. Ταιριάξαμε. Δουλέψαμε πάνω στις δύο σκηνές και μου είπε για την ιστορία, την Anna και την ταινία που ήθελε να κάνει. Δύο εβδομάδες μετά, ήμουν στο Παρίσι για την οντισιόν με τον Pierre Niney. Μετά με κάλεσε ο François να μου ανακοινώσει ότι θα έπαιζα την Anna.

Πώς σας φάνηκε το σενάριο;

Με συγκίνησε η ιστορία και τα θέματα που αγγίζει. Την ειλικρίνεια, τον έρωτα, την απώλεια, τα ψέματα, το να αφήνεις το παρελθόν, την αποφασιστικότητα, την όρεξη για ζωή. Όλα είναι διακριτικά ειπωμένα, με ευαισθησία και μια κάποια ελαφρότητα σε ό,τι αφορά τη φιλία της Anna με τον Adrien. Η προσωπική εξέλιξη της Anna είναι καταπληκτική. Στην αρχή είναι ήσυχη και ειδικά μετά τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της είναι σαν χαμένη. Όταν συναντάει τον Adrien, βρίσκει ξανά τη χαρά της ζωής που ένιωθε πριν και ανθίζει πραγματικά, γεγονός που κάνει το χτύπημα που δέχεται αφού μαθαίνει την αλήθεια ακόμα πιο οδυνηρό. Τότε, στο δεύτερο μέρος, αποκτά απίστευτη δύναμη. Ήμουν τόσο χαρούμενη που έπαιξα αυτόν τον απίθανο ρόλο.

Πώς προετοιμαστήκατε για να παίξετε αυτόν τον χαρακτήρα που μαθαίνει για τον έρωτα και γίνεται γυναίκα;

Η Anna εξελίσσεται πολύ μέσα στην ιστορία, οπότε ήταν σημαντικό για μένα να καταλάβω τα διαφορετικά στάδια που περνάει. Πώς την άλλαξε ο πόλεμος; Πώς ήταν πριν; Ποια ήταν η επίδραση του Adrien πάνω της; Ποιες επιθυμίες της ξυπνάει; Ήταν καταλυτικό να καταλάβω τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω της, τον πόνο της σε αντίθεση με την επιθυμία της να ζήσει και να αγαπήσει ξανά.

Ένα σημαντικό στάδιο για την Anna ξεκινά όταν ο Adrien της λέει την αλήθεια.

Ναι, είναι απίστευτο σοκ. Αποφασίζει να προστατεύσει τα πρώην πεθερικά της από τον πόνο και κουβαλάει το φορτίο του ψέματος και την ευθύνη αυτού. Είναι μια κρίσιμη στιγμή που εγείρει ερωτηματικά. Γιατί προστατεύει τον Adrien;

Πώς σας φάνηκε το γύρισμα στη Γαλλία;

Πολύ ωραίο. Είναι λίγο διαφορετικό από ένα γύρισμα στη Γερμανία, δεν είναι εύκολο να το εξηγήσω. Είναι διαφορετική απόλαυση. Το συνεργείο ήταν φανταστικό! Μόλις άρχισα να κάνω πρόβες, κατάλαβα ότι το να παίζω στα γαλλικά θα ήταν πρόκληση για μένα. Έχω μικρή εμπειρία σε αυτή τη γλώσσα και το σώμα μου δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στις γαλλικές λέξεις όπως στις γερμανικές. Δούλεψα σκληρά για να συνδεθώ συναισθηματικά, οπότε και να απελευθερώσω το παίξιμο μου.

Πώς σκηνοθετεί ο François Ozon;

Ανακάλυψα μια εντελώς καινούρια μέθοδο δουλειάς. Ο François με ενέπλεξε νωρίς, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Με ρώτησε τη γνώμη μου, πώς ένιωσα για τον χαρακτήρα και την ιστορία. Έτσι μου έδειξε ότι με εμπιστεύτηκε και με απελευθέρωσε στο γύρισμα. Δεν το κατάλαβα αμέσως, αλλά ήμουν και λίγο ανήσυχη για το πόσο ελεύθερη με άφησε. Όμως βρήκαμε γρήγορα έναν τρόπο να επικοινωνούμε και η δουλειά έγινε πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Η Anna είναι η μόνη που φτάνει στο σημείο να συμφιλιωθεί με την αλήθεια και να αντιμετωπίσει τις επιθυμίες της.  Όταν τη φιλά ο Adrien, θεωρείτε κι εσείς ότι τελικά είναι έτοιμη να αποδεχτούν την αλήθεια των συναισθημάτων τους;

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν η Anna τον ποθεί μέχρι το τέλος. Δεν είμαι σίγουρη. Νομίζω ότι έχει ωριμάσει πολύ για τον Adrien. Έβαλε φωτιά στην επιθυμία της, τη συγκίνησε, ερωτεύτηκε και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι για να τον βρει ξανά. Στην πραγματικότητα, το ταξίδι της ήταν τόσο μακρύ που τελικά τον προσπέρασε. Φυσικά, όταν βρίσκει την οικογένεια του Adrien, ήταν χαρούμενη που τον είδε, ξανά, αλλά κάτι δεν κολλάει πια μεταξύ τους. Ο Adrien είναι εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση και δεν έχει τη δύναμη να φύγει. Η Anna πρέπει να ζήσει τη ζωή της.

frantz-poster_35x50cm_gr_webuse

20 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood