Είναι ο ήρωας των τετράποδων φίλων μας, είναι ένας κτηνίατρος με εμπειρία, γνώση, αλλά και ΑΝΘΡΩΠΙΑ. Αυτό είχα καιρό να το νιώσω, ότι οι συγκάτοικοι μου θα είναι σε ασφαλή χέρια. Πάμε στον Λάζαρο και η ουρά κουνάει σαν τρελή, ξέρουν ότι θα πάρουν λιχουδιά, ξέρουν ότι θα ακούσουν γλυκά λόγια και ό,τι και αν υπάρχει θα το αντιμετωπίσουμε, γιατί έχει τον τρόπο, εκείνον τον τρόπο που κάθε κτηνίατρος θα έπρεπε να διαθέτει, υπομονή, γνώσεις και αγάπη.
1. Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης;
Το κεφάλαιο της στείρωσης είναι από τα πιο πολυσυζητημένα στο χώρο μας, μιας και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι επιφυλακτικοί, έως και κάθετα αρνητικοί. Το κεφάλαιο της στείρωσης είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στον χώρο μας, μιας και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι επιφυλακτικοί, έως και κάθετα αρνητικοί, όταν καλούνται να αποφασίσουν αν θα στειρώσουν ή όχι το ζωάκι τους, κυρίως λόγω της παραπληροφόρησης που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η στείρωση είναι μια επέμβαση που μόνον καλό μπορεί να κάνει στη ζωή του τετράποδου φίλου μας.
Τα σκυλάκια και τα γατάκια μας έχουν από τη φύση τους ορμές και διάθεση να ζευγαρώσουν, όπως άλλωστε κάθε ζωντανό πλάσμα. Για να εκπληρώνονται αυτές οι ορμές πρέπει κάθε φορά που βρίσκονται σε οίστρο, να ζευγαρώνουν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα; Οι ορμές τους δεν εκπληρώνονται και τα ίδια όχι μόνο υποφέρουν, αλλά κινδυνεύει και η υγεία τους, μιας και γίνονται «ευάλωτα» σε ασθένειες των γεννητικών οργάνων, όπως η πυομήτρα και ο καρκίνος της μήτρας και του μαστού.
Στειρώνοντας το κατοικίδιό μας λοιπόν -«απενεργοποιώντας» δηλαδή το αναπαραγωγικό του σύστημα- εξασφαλίζουμε την ηρεμία του –και κατ’ επέκταση και τη δική μας- αλλά και ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να εμφανίσει κάποια ασθένεια γεννητικής φύσεως που ίσως του στοιχίσει τη ζωή.
Με κάθε στείρωση εξασφαλίζεται η Ευζωία του τετράποδου καθώς και η μείωση του αδέσποτου πληθυσμού με όλες τις συνέπειες που παρουσιάζονται στην ζωή τους, εγκατάλειψη, βασανισμός, περιστατικά κακοποίησης καθώς και υιοθεσίες που γίνονται αντιστρόφως ανάλογες με τις γεννήσεις. Λιγότερες γέννες περισσότερες υιοθεσίες ωσότου κάθε αδέσποτο να βρει το ιδανικό σπίτι.
2. Το FIV πώς κολλάει από γάτα σε γάτα. Όταν οι γάτες έχουν και οι δύο στειρωθεί υπάρχει περίπτωση να πάσχουν από τον ιό;
Ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών ή αλλιώς το AIDS των αιλουροειδών (FIV): Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εξάπλωσης της ασθένειας είναι το δάγκωμα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί και σε γατάκια στη μήτρα και μέσω του γάλακτος.Οι περισσότερες γάτες FIV θεωρούνται «ασυμπτωματικοί φορείς» και μπορούν να ζήσουν με τον ιό μέχρι και 10 χρόνια ή και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, αυτές οι γάτες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από μια άλλη ασθένεια. Ωστόσο, όπως ο FeLV, έτσι και ο FIV αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις γάτες περισσότερο επιρρεπείς σε ιούς του ανώτερου αναπνευστικού, λοιμώξεις του δέρματος, εντερικές λοιμώξεις και καρκίνο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε και εδώ θεραπεία για τον FIV, μολονότι ορισμένες πειραματικές θεραπείες έχουν προταθεί. Η σωστή φροντίδα, η καλή διατροφή και η έγκαιρη θεραπεία των ταυτόχρονων ασθενειών είναι πολύ σημαντικό . Ο εμβολιασμός για τους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού είναι επίσης σημαντικός, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα.
3. Σε ποιες περιπτώσεις ένας κτηνίατρος θα προβεί σε ευθανασία;
Η διαδικασία της ευθανασίας είναι μία από τις πιο δυσάρεστες πτυχές του επαγγέλματος του κτηνιάτρου, αλλά δυστυχώς σε ορισμένα περιστατικά, είναι ένα αναπόφευκτο βήμα. Πρόκειται για ζωάκια τα οποία πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες κι ενώ έχουν ακολουθήσει όλα τα πιθανά θεραπευτικά πρωτόκολλα, ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται και η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου –τονίζω- όλες οι θεραπείες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, καλούμαστε οι κτηνίατροι να συζητήσουμε με τον πελάτη μας το ενδεχόμενο της ευθανασίας. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ασθενών ζυγίζουν τα δεδομένα και μην αντέχοντας να βλέπουν τον τετράποδο φίλο τους να υποφέρει, αποφασίζουν να τον «κοιμίσουμε», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα τέλος στο μαρτύριό του.
4. Οι κτηνίατροι είναι οι μικροί μας “Θεοί”, γιατί μπορούν να σώσουν τους τετράποδους και όχι μόνο φίλους μας. Πώς, κατά την άποψη σου, πρέπει να επιλέγουμε έναν κτηνίατρο;
Η επιλογή κτηνιάτρου είναι λεπτό θέμα, μιας και κάθε ιδιοκτήτης θέτει κριτήρια με βάση τις προσωπικές του απαιτήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τις καλύτερες παροχές στο τετράποδο φίλο του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σημαντικό ο κτηνίατρος στον οποίο θα καταλήξει να είναι πτυχιούχος αναγνωρισμένης κτηνιατρικής σχολής και το ιατρείο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση για οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση προκύψει. Βασικό ο χώρος του κτηνιατρείου να είναι καθαρός, προσεγμένος και φιλικός απέναντι στον ιδιοκτήτη και το κατοικίδιο. Τέλος, ζωτικό ρόλο παίζει και η «χημεία» τόσο μεταξύ ιδιοκτήτη-κτηνιάτρου όσο και κτηνιάτρου- κατοικίδιου, που είναι άλλωστε και το κλειδί για μια επιτυχημένη συνεργασία.
5. Ποια η άποψή σου για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στα Κατοικίδια;
Η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική τόσο στον άνθρωπο όσο και στα Κατοικίδια και συχνά έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου άλλες μορφές της ιατρικής δεν έχουν αποδώσει. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των κτηνιάτρων που ασκούν την ομοιοπαθητική. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με αυτόν τον κλάδο και δεν έχω εμπειρία στην καθημερινή πρακτική, αλλά πραγματικά με ενθουσιάζει η ιδέα της εναλλακτικής ιατρικής είτε αυτό λέγεται ομοιοπαθητική είτε βελονισμός.
6. Γιατί υπάρχουν διαφορές στις τιμές μεταξύ κτηνιάτρων; Ποιος ορίζει τις τιμές επίσκεψης;
Κάθε κτηνίατρος που ασκεί το επάγγελμά του σε ιδιωτικό ιατρείο είναι υποχρεωμένος να εγγραφεί στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Ο σύλλογος αυτός έχει έναν συγκεκριμένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος ορίζει τόσο τους κανόνες ηθικής έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των κατοικιδίων όσο και τις κατώτατες χρεώσεις για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία. Από εκεί και έπειτα ο κάθε κτηνίατρος ξεχωριστά μπορεί να τιμολογήσει τις υπηρεσίες του με τον τρόπο που αυτός κρίνει πιο ορθά. Όπως, άλλωστε, γίνεται σε όλα τα ελεύθερα συναφή επαγγέλματα υγείας, π.χ. οδοντίατρος, ιατρός.
7. Έχω ακούσει μία περίπτωση που σκυλί διαγνώστηκε με καλαζάρ και όταν αποφάσισαν να κάνουν εκ νέου τις εξετάσεις, αλλά σε άλλον κτηνίατρο, το σκυλάκι ήταν υγιέστατο. Πώς μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό;
Η διάγνωση του καλαζάρ γίνεται συνήθως στο κτηνιατρείο με ένα τεστ ταχείας διάγνωσης. Αν το τεστ αυτό βγει θετικό τότε ο κτηνίατρος στέλνει δείγμα αίματος στο εργαστήριο για περαιτέρω ουρολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα δείξουν το επίπεδο αντισωμάτων του ζώου κατά της ασθενείας και, συνεπώς, το βαθμό μόλυνσής του με συγκεκριμένο τίτλο. Στην ανωτέρω περίπτωση που αναφέρεται, μια συνήθης εξήγηση είναι είτε να μπερδέψει ο κτηνίατρος τα στοιχεία των δειγμάτων κατά την αποστολή είτε το εργαστήριο να κάνει λάθος στην καταγραφή/αποστολή των αποτελεσμάτων. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να διερευνάται και να επαληθεύεται κάθε θετικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να γίνεται έγκυρη και άμεση διάγνωση και να χορηγείται άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.
8. Υπάρχουν κτηνίατροι που σου προτείνουν συγκεκριμένες τροφές ως τις ιδανικές. Τελικά ποια είναι η σωστή διατροφή για τον τετράποδο φίλο μας;
Η σωστή διατροφή του τετράποδου φίλου μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της τροφής του. Σε γενικές γραμμές, προτιμούμε ξηρά τροφή(κροκέτες) ειδική για το είδος του(σκύλος, γάτα κλπ) και προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα σπιτικά φαγητά, τα οποία είναι, κατά κανόνα, θερμιδοφόρα, συμβάλλουν στη δημιουργία πλάκας στα δόντια, στην κακοσμία του στόματος και πολλές φορές αποδεικνύονται βλαβερά για τον οργανισμό του. Επειδή όμως κάθε ζωάκι έχει διαφορετικές ανάγκες(π.χ. λόγω ασθενείας δεν μπορεί να μασήσει καλά, οπότε θα πρέπει να του δώσουμε κονσέρβα αντί ξηράς τροφής), καλό είναι όλοι οι ιδιοκτήτες να συμβουλεύονται τον κτηνίατρό τους, ο οποίος ανάλογα τη φυλή, το φύλο, την ηλικία, το βάρος και την κατάσταση της υγείας του ζώου θα τους προτείνει την τροφή που θεωρεί καταλληλότερη .
9. Σχετικά με τις φόλες, πόσο δύσκολο είναι να σωθεί ένα γατάκι ή σκυλάκι από αυτές;
Φόλες είναι τα δολώματα στα οποία εμπεριέχεται ποσότητα δηλητηρίου. Το δηλητήριο αυτό συχνά είναι φυτοφάρμακο ή ποντικοφάρμακο.
Αυτό που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε στη φόλα είναι η ποσότητα του δηλητηρίου κι αυτό είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Βασικό ρόλο διαδραματίζει και το πόσο έγκαιρα θα γίνει η διάγνωση της δηλητηρίασης και η προσκόμιση του ζώου στον κτηνίατρο.
Η αποβολή του δηλητηρίου που ακόμα δεν έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό του σκύλου πραγματοποιείται εφόσον το ζώο είναι ακόμα όρθιο, κάνοντας μια εμετική ένεση ή δίνοντας εμετικό σιρόπι. Αυτό το κάνουμε μόνο εάν το ζώο είναι όρθιο, και όχι ξαπλωμένο, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί αναρρόφηση.
Η αντιμετώπιση του δηλητηρίου, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στον οργανισμό, επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές με την ατροπίνη, η οποία είναι το καλύτερο αντίδοτο. Είναι φθηνή, χρειάζεται απλώς κάποιες οδηγίες από τον κτηνίατρό σας, για τη δοσολογία και για το πώς θα κάνετε την ένεση.
Καλό θα είναι να έχετε κάνει μια στοιχειώδη εκπαίδευση με τον κτηνίατρό σας, ώστε να μην αγχωθείτε αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση.
10. Η σωστή προετοιμασία ενός χειρουργείου διασφαλίζει και την επιτυχία του; Είναι απαραίτητες οι εξετάσεις πριν από το χειρουργείο για την κατάσταση υγείας του σκύλου ή της γάτας;
Η επιτυχής έκβαση μιας χειρουργικής επέμβασης είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής στον χώρο της επέμβασης, ο κατάλληλος εξοπλισμός, το επαρκές προσωπικό και η εμπειρία του χειρουργού κτηνιάτρου είναι κάποιοι από τους πιο βασικούς. Εξίσου σημαντικό όμως για εμάς τους κτηνιάτρους είναι να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του τετράποδου φίλου που πρόκειται να χειρουργηθεί. Για τον λόγο αυτό, κάνουμε αρχικά ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις στο ζωάκι, με τις οποίες ελέγχουμε την ύπαρξη τυχόν φλεγμονών και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων(νεφροί, συκώτι). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μας βοηθούν να προγραμματίσουμε όλες τις μετέπειτα ενέργειές μας και να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.