Έφυγε από τη ζωή o Γιώργος Ασημακόπουλος, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνογράφους – ενδυματολόγους του ελληνικού θεάτρου.

Εκτός από εξαίρετος καλλιτέχνης, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα και πολύ αγαπητός στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Άριστος γνώστης της δημιουργικής σκηνογραφίας, σχεδίασε και επιμελήθηκε κοστούμια σε πολλές παραστάσεις. Γνώριζε επακριβώς πώς να «ντύσει» μια παράσταση και να την απογειώσει τόσο σκηνογραφικά όσο και ενδυματολογικά.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επαγγελματικής φύσης του ήταν ότι αναλάμβανε μόνο παραστάσεις που θα του έδιναν το έναυσμα για κάτι καινούργιο και πάντα διάβαζε το έργο από τη σκοπιά εκείνη που είχε καλεστεί ως δημιουργός.

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του («Βήμα», 1999), πριν από τη δημιουργία σκηνικού ή κοστουμιών, διάβαζε το εκάστοτε έργο όσες φορές χρειαζόταν για να μην του διαφύγει κάποια σημαντική λεπτομέρεια: «Μία φορά για το σκηνικό, μία για τα κοστούμια, μία για τον κάθε ήρωα και βγάζω στην επιφάνεια αυτά που θέλω»

Το σημαντικότερο κριτήριο για συνεργασία ήταν να αποτελεί για εκείνον κάτι καινούργιο και όχι κάτι που θα τον γύριζε πίσω, ούτε επηρεαζόταν αν κάποιος φίλος του τού ζητούσε τη συνδρομή του.

Το έργο του Γιώργου Ασημακόπουλου ξεκινάει πολύ πριν από το 1997 αλλά -όπως ο ίδιος είχε πει- η παράσταση «Βίρα τις άγκυρες» (Εθνικό Θέατρο, 1997-1998) υπήρξε εκείνη η δουλειά εκείνη που έδειξε τις δυνατότητές του –85 σκηνικά και 890 κοστούμια– αποκτώντας μια τεράστια εμπειρία που τον ακολούθησε στη μετέπειτα πορεία του για δημιουργία.

Πιο πρόσφατες δουλειές του ήταν στις παραστάσεις «Η αρρώστια της νιότης» στο ΚΘΒΕ, «Η Μαργαρίτα Γκωτιέ ταξιδεύει απόψε» στο θέατρο Άνεσις, αλλά και στο «Σεσουάρ για δολοφόνους» στο θέατρο Αποθήκη.

Οι σκηνογραφικές δημιουργίες του δεν περιορίζονταν μόνο στο θέατρο αλλά «έντυναν» τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, πολιτιστικού ή ενημερωτικού περιεχομένου. Όπως για τις τηλεοπτικές σειρές «Οι δύο ορφανές» (ΑΝΤ1, 1991), «Ο πύργος του Μοσκώφ» (ΕΤ1,1991), «Μονάχους Μονάχους» (Mega, 1998), καθώς και για τις εκπομπές «Ελλάς υπό το μηδέν» (Mega, 1991), «Τρίτο κουδούνι» (ΕΤ1, 1995).

Η αυλαία, λοιπόν, έκλεισε αλλά το σπουδαίο έργο του Γιώργου Ασημακόπουλου παραμένει στη μνήμη και στα θεατρικά προγράμματα για να μας θυμίζει πόσο σπουδαίος επαγγελματίας υπήρξε.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στις 14:00 στο Α’ Νεκροταφείο (Μετς).

Πηγή φωτογραφίας πορτραίτου ΕΦΣΥΝ
Η φωτογραφία που εμφανίζεται εντός του άρθρου είναι από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και την παράσταση «Βίρα τις άγκυρες» (1997-1998)