«Η μεγαλύτερη δικαίωση από όλα όσα έχει πετύχει ο troll είναι οι παραγωγοί του»
Ο Γιάννης έχει μια οικεία, ζεστή, αλλά τραχιά φωνή που, αν άκουγες Red Fm, εκεί στα πρώτα του χρόνια, είναι σίγουρο ότι δεν θα σου περνούσε απαρατήρητη. Πιστός στις αξίες του ελεύθερου μουσικού ραδιοφώνου, τα τελευταία 4 χρόνια οδηγεί με μαεστρία τον Troll Radio στα δύσκολα και απαιτητικά νερά της ιντερνετικής πραγματικότητας.
Πώς αισθάνεσαι που, έπειτα από 7 χρόνια, άλλαξες το FM με το .gr;
Είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι. Είναι ένα καινούριο παιχνίδι που ξεκίνησα από την αρχή. Μια ακόμη πρόκληση. Στο trollradio βέβαια κρατάμε τις αρχές του ραδιοφώνου των FM. Δεν το κάνουμε για πλάκα, δεν το κάνουμε ερασιτεχνικά, το κάνουμε γιατί το αγαπάμε και το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πλέον δεν διακρίνω πάντως τα FM με το .gr. Μπαίνω στο studio και κάνω εκπομπή, άσχετα με τον τρόπο μετάδοσης.
Τι το διαφορετικό έχει δώσει αυτά τα χρόνια ο Troll; Τι σε κάνει να αισθάνεσαι δικαιωμένος για την επιλογή σου;
Ο troll δημιουργήθηκε ως ανάγκη μιας παρέας να μείνει ενωμένη και ως ανάγκη δική μου να μην απογοητεύσω τα παιδιά που με στήριξαν σε μια δύσκολη στιγμή της καριέρας και της ζωής μου. Βάλαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο που να έχει όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικό προσανατολισμό και το καταφέραμε. Η μεγαλύτερη δικαίωση από όλα όσα έχει πετύχει ο troll είναι οι παραγωγοί του. Αποδείχθηκε ένα μεγάλο σχολείο που μπορεί να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο και τις σωστές οδηγίες σε νέα παιδιά, ώστε να κάνουν ραδιόφωνο με αξιώσεις. Με εξαίρεση παραγωγούς που είχαν εμπειρία και μπήκαν στο πρόγραμμα, τα περισσότερα παιδιά ξεκίνησαν μαζί μας. Και σχεδόν όλα μπορούν να σταθούν σε έναν επαγγελματικό σταθμό αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και είναι ακόμα μαζί μας.
Κάπου είχα διαβάσει σε παλιότερη συνέντευξή σου ότι η playlist ήρθε για να διορθώσει την κατάσταση, αλλά την έκανε χειρότερη. Τι ισχύει σε σας; Φαντάζομαι ότι δεν παίζετε κατά βούληση, κάποιο φίλτρο θα υπάρχει…
Παίζουμε κατά βούληση. Δεν υπάρχει καμία playlist. Συμφωνήσαμε να κρατήσουμε μια ταυτότητα του σταθμού που αφορά στη στήριξη που θέλουμε να δώσουμε στην ελληνική (όχι απαραίτητα ελληνόφωνη) rock σκηνή και όσα την περιβάλλουν και ο κάθε παραγωγός παίζει ελεύθερα, μέσα στα όρια αυτά, από την database του σταθμού, τα cd ή τα mp3 που ο ίδιος έχει. Το μοναδικό πράγμα που απαγορεύουμε είναι η αναμετάδοση τραγουδιών από youtube και άλλες τέτοιες πηγές, γιατί δίνουμε μεγάλη βάση στην ποιότητα του ήχου μας. H playlist ήταν μια εύκολη λύση για να κρατήσει ένας σταθμός το ύφος του, αφού ένας άνθρωπος αποφασίζει τα πάντα. Υπάρχει κι άλλη λύση, αυτή της συλλογικότητας. Είναι πολύ πιο παραγωγική, αλλά και πολύ πιο δύσκολη. Όταν βρεις όμως τη χημεία, κρατάς την ταυτότητα του σταθμού και ο καθένας προβάλει και τη δική του ταυτότητα μέσα από τον σταθμό.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Troll έχει ήδη ένα βραβείο στις αποσκευές του. Καλύτερο web-radio το 2013. Πώς αισθάνεται ο διευθυντής του; Ποια είναι η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια;
Αν συνεχιστεί ο θεσμός, θέλουμε να το ξαναπάρουμε(προφανώς). Υπέροχα αισθάνομαι. Όχι για το βραβείο, αλλά επειδή δώσαμε ό,τι έχουμε για να το πάρουμε. Ματώσαμε οικονομικά και ψυχικά για να στήσουμε αυτόν τον σταθμό και είμαι υπερήφανος για το αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό, οι δομές του σταθμού πλέον είναι σε πολύ καλό επίπεδο, θεωρώ ότι είμαστε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα web radios στην Ελλάδα και η μόνη πρόκληση είναι να κάνουμε τον σταθμό κερδοφόρο, για να συνεχίσει να υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα.
Πάντως ως σταθμό δεν σας απασχολεί μόνο η μουσική, όπως αντιλαμβάνομαι. Ασχολείστε και με το τι συμβαίνει γύρω σας, με σχόλια και τοποθετήσεις. Παίρνετε θέση, δεν είστε αμέτοχοι. Είναι προσωπική σας ανάγκη ή ζητούμενο και των ακροατών;
Ο κάθε παραγωγός έχει την προσωπική του άποψη και είναι ελεύθερος να την εκφράσει, αρκεί να είναι σε θέση να την υπερασπιστεί και να την τεκμηριώσει και, βέβαια, να μην είναι υβριστική, φασιστική ή ρατσιστική.
Ως σταθμός έχουμε πάρει ΘΕΣΗ μόνο στην περίπτωση του βάναυσου κλεισίματος της ΕΡΤ. Και εκεί όμως η απόφαση ήταν συλλογική. Αποφασίσαμε ΟΛΟΙ μαζί να πάρουμε θέση και δεν το αποφάσισε η διοίκηση του σταθμού. Οπότε κάναμε αφιερώματα, πήραμε συνεντεύξεις από το ραδιομέγαρο και αναμεταδώσαμε το σήμα της ΕΡΤ τότε. Ακόμα συνεργαζόμαστε με το ertopen και κάνουμε ζεύξη σε μια εκπομπή μας. Θεωρούμε ότι είναι θέμα δημοκρατίας τα όσα έγιναν τότε. Δεν έχει να κάνει με κόμματα, ούτε καν με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Σε κοινωνικό επίπεδο, πάνω και πέρα από κάθε κομματική ανάγκη, θα είμαστε αλληλέγγυοι σε όσους το χρειάζονται και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε.
Κατά τα λοιπά, δεν παίρνουμε θέση ως σταθμός σε πολιτικό επίπεδο. Όπως προείπα, ο κάθε παραγωγός μπορεί να πάρει θέση, αλλά αυτό δεν εκφράζει το σύνολο του σταθμού.
Μπορεί να ανεβάζουμε κάποιες φωτογραφίες ή κάποιο σαρκαστικό σχόλιο για κάποιο θέμα, αλλά η μοναδική ανάγκη που μας ωθεί να το κάνουμε είναι το χιούμορ. Όπως και να το κάνεις, trollradio λεγόμαστε.
Και φέτος προέκυψε και η συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο… Πες μας λίγα λόγια για τα σεμινάρια ραδιοφωνικής παραγωγής και, γενικότερα, για το όλο πλαίσιο που χαρακτηρίζει αυτή τη συνάντηση ραδιοφώνου και βιβλίου.
Η «ραδιοφωνική» μου σχέση με το βιβλίο ξεκινάει σχεδόν με την έναρξη της ραδιοφωνικής μου καριέρας. Το αγαπούσα πάντα και ήταν πάντα θέμα στις εκπομπές μου.
Ένας από τους αγαπημένους μου εκδοτικούς τα τελευταία χρόνια ήταν και παραμένει το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Η συνεργασία μας «έκλεισε» μέσα σε μια συνάντηση των 15′, καθώς μπορέσαμε να συννενοηθούμε άμεσα και ήταν ευεργετική για όλους, και κυρίως για τους ακροατές μας. Μπορέσαμε να διοργανώσουμε εξαιρετικά events στον πολυχώρο των εκδόσεων, που είναι καταπληκτικός, (και ετοιμάζουμε τουλάχιστον ένα ακόμα για το καλοκαίρι) και να φέρουμε τους ακροατές μας πιο κοντά στο βιβλίο με τα ένθετα, αλλά και την εκπομπή «Βιβλιόγατες». Στο studio του σταθμού ήρθαν τη σεζόν 2013-2014 κάποιοι από τους πιο καταξιωμένους, αλλά και ορισμένοι από τους καλύτερους νέους συγγραφείς. Δεν έχω κοιτάξει τα στατιστικά, αλλά νομίζω ότι είμαστε ο σταθμός με τις περισσότερες συνεντεύξεις συγγραφέων στην Ελλάδα. Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό;
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της συνεργασίας είναι τα σεμινάρια που διοργανώσαμε. Μιλάμε για τρεις αυτοτελείς κύκλους με θέμα την προετοιμασία εκπομπής, τη δημοσιογραφία στο μουσικό ραδιόφωνο και τη μουσική επιμέλεια. Τα σεμινάρια πήγαν εξαιρετικά και προσέλκυσαν περισσότερο κόσμο απ’ όσο αρχικά υπολογίζαμε. Το γεγονός ότι ήρθαν μέχρι και άνθρωποι οι οποίοι δεν μένουν στην Αθήνα μας έδωσε τεράστια χαρά αλλά και ελπίδα. Πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα είμαστε ακόμα στην αρχή. Θα κάνουμε πολλά με τη συνεργασία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ την επόμενη σεζόν.
Ποια είναι 2 μυστικά ενός ραδιοφωνικού παραγωγού που θα ήθελες ν’αποκαλύψεις στους αναγνώστες μας; Ποια είναι τα 2 βασικά συστατικά του, ας πούμε;
Η μεθοδικότητα και η συνέπεια. Η αγάπη για το ραδιόφωνο φαντάζομαι ότι είναι δεδομένη, οπότε δεν χρειάζεται να τη μετρήσουμε…Όταν προετοιμάζεις τις εκπομπές σου, διασταυρώνεις τις πηγές σου και δεν κάνεις εκπομπή για να ακουστεί η φωνή σου στο ραδιόφωνο, θα κάνεις τη διαφορά.
Και τέλος Troll festival. Θεσμός, πλέον. Νομίζω ότι όλοι πλέον περιμένουμε τα line up του με ανυπομονησία…Και φταίτε εσείς γι’ αυτό. Ανεβάζετε το επίπεδο. Τι να περιμένουμε τώρα;
Δοκιμάσαμε πολλά αυτά τα 3 χρόνια σε 4 trollfestival. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές πίστεψα ότι ανοίγουμε τα φτερά μας σε μέρη που δεν φτάνουμε. Το τελευταίο festival θεωρώ ότι ήταν και το καλύτερό μας. Αυτό με τον πιο rock και καθαρά συναυλιακό ήχο. Τα trollfestival όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Το επόμενο θα γίνει αν βρεθεί χορηγός να καλύψει το κόστος του, ώστε να έχει ελεύθερη είσοδο, αν οι μπάντες τις οποίες θέλουμε δεχτούν να παίξουν και αν γενικά όλα είναι θετικά ώστε να γίνει.
Να ξέρεις ότι για αυτά τα festival δουλεύουν 30+ άνθρωποι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα για να είναι όλα τέλεια. Είναι ο ορισμός του DIY. Από την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως να μαζέψουμε τα δώρα που δίνουμε, να τα συσκευάσουμε, να ετοιμάσουμε videos ή σπικάζ με τις παρουσιάσεις των συγκροτημάτων, να μαγνητοσκοπήσουμε και να φωτογραφίσουμε τα live, να μοιράσουμε flyer, μέχρι την κατάρτιση του line up και όλα τα τεχνικά. Το κάνουμε με πολλή αγάπη και μεράκι για να περάσουμε καλά και να το κάνουμε δώρο στους ακροατές μας. Επίσης το κάνουμε γιατί δίνουμε την ευκαρία σε νέα συγκροτήματα να βρεθούν σε ένα μεγάλο stage με σημαντικές μπάντες και 100άδες ανθρώπων να τους παρακολουθούν.
Να περιμένετε ότι το επόμενο festival θα γίνει το 2015 και ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είναι ακόμα πιο rock από όλα τα προηγούμενα.
Το προσωπικό μου όνειρο είναι να βρω το budget για να στήσουμε ένα festival και εκτός Αθηνών. Μέχρι στιγμής δεν τα έχω καταφέρει είναι η αλήθεια.
Πες μας 3 καινούρια συγκροτήματα ή καλλιτέχνες που άκουσες τελευταία και τα/τους προτείνεις ανεπιφύλακτα.
Μόνο 3;
Θα σου πω 3 μπάντες που έβγαλαν πρόσφατα τον πρώτο τους δίσκο ή δεν τον έχουν κυκλοφορήσει ακόμα.
Οι Papersmile θεωρώ ότι έχουν πολύ καλά στοιχεία και η πρώτη τους δουλειά είναι αξιοπρόσεκτη. Συναυλιακά δε είναι ακόμα καλύτεροι απ’ ό,τι στον δίσκο.
Οι Brightside από τη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα και θεωρώ ότι έχουν πολλές προοπτικές.
Τέλος οι SixForNine, οι οποίοι δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα δίσκο, αλλά θα το κάνουν σύντομα και θα είναι super. Είναι πολύ σκληροί για έναν φλώρο σαν εμένα, αλλά οι καλοί μουσικοί και η καλή μουσική ξεχωρίζουν από την πρώτη νότα.
Πατήστε ΕΔΩ για να συντονιστείτε στο Troll Radio