Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως, κάποτε, σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… θες να είσαι δημιουργικός:
της Δέσποινας Μονογιού
1. Διάβασα κάποτε, πως σύγχρονοι και θρασείς ερευνητές, ακυρώνουν εντελώς τον κύριο Καρτέσιο που κάποτε είπε φωναχτά, «Σκέφτομαι άρα υπάρχω» και ενθαρρύνουν μια πιο ολιστική χρήση του εγκεφάλου, όπου δεξί και αριστερό ημισφαίριο χορεύουν στο ίδιο πάρτι. «Υπάρχω (και αισθάνομαι), γι’ αυτό σκέφτομαι» είναι το νέο trend, με ισότιμη πια συμμετοχή του δεξιού ημισφαιρίου. Εκείνου δηλαδή που στεγάζει τη δημιουργικότητα, το συναίσθημα, τη φαντασία, τη διαίσθηση. Κι αφού στα εξήγησα όλα επιτυχώς, επιστημονικά και εμπεριστατωμένα, καιρός είναι να βάλεις λίγο λάδι στη σκουριασμένη μηχανή, αναλαμβάνοντας projects τα οποία ξέρεις πως θα σνόμπαρε η λογική, με τον πρακτικό και μεθοδικό της χαρακτήρα, αλλά πολύ θα τα χαιρόταν η ψυχή σου.
2.Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που θέλει την περιέργεια να βγάζει τη γάτα εκτός παιχνιδιού. Νεκρή. Ψόφια. Από την άλλη, υπάρχει και ένα τεράστιο έργο που άφησαν πίσω ιδιοφυείς καλλιτέχνες και επιστήμονες περασμένων αιώνων, που μαρτυράει πως η παθιασμένη τους περιέργεια για τη ζωή και τη φύση, τους οδήγησε σε δρόμους που λίγοι κατάφεραν να φτάσουν. Διαλέγεις και παίρνεις.
3. Διώξε το άγχος. Πέρα απ’ ότι παχαίνει, σου βάζει τρικλοποδιές σαν υποψιαστεί πως θες να πας τη φαντασία και τα ένστικτά σου βήματα πιο πέρα, όταν θες να παραμερίσεις τους προβληματισμούς και τα μαύρα σύννεφα που γεννάει η επίμονη υποταγή στον ορθολογισμό. Οι νέες και λαμπρές ιδέες έλκονται από καθαρά μυαλά, νεαρέ μου.
4. Φλέρταρε με την ηρεμία λοιπόν. Παίδεψε το μυαλό και το σώμα σου με ευχάριστο τρόπο. Βοήθα τον οργανισμό σου με υγιείς και… νόμιμες μεθόδους, να κάνει το έργο του, απελευθερώνοντας όση ποσότητα ντοπαμίνης χρειάζεται για να έχεις καλή διάθεση και μπόλικη ενέργεια.
5. Μελέτησε παλιούς και σύγχρονους, γνωστούς και άγνωστους, σημαντικούς και άσημους. Λάβε όσα ερεθίσματα μπορείς και κλέψε θεμιτά ιδέες για να τις αναπτύξεις με τη δική σου παλέτα ιδεών. Αν δε, πιστεύεις στην παρθενογένεση, με πιάνεις αδιάβαστη.
6. Αν αγαπάς κάτι και δεν έχεις τον τρόπο να το κάνεις, τότε ζήτα από ένα παιδί να σου δείξει. Οι ζωγραφιές τους μπορεί να στερούνται σωστής τεχνικής, είναι όμως αυθόρμητες, όλο φαντασία, αληθινές, χωρίς κανόνες και έγνοιες. Κατάλαβες που το πάω;
7. Κράτα σημειώσεις για πράγματα που σε εντυπωσιάζουν παντού και κάθε στιγμή, σαν να είσαι το μεγαλύτερο geek του πλανήτη ετούτου. Η ζωή η ίδια είναι το πιο μεγάλο και αυθεντικό ερέθισμα. Αυτή θα σου δείξει το δρόμο.
8. Φτιάξε έναν μαυροπίνακα και σημείωσε πάνω όλα τα μικροπράγματα που θα ήθελες να κάνεις. Κατόπιν, ξεκίνα να τα πραγματοποιείς. Εμένα μ’ αρέσει και ο πράσινος πίνακας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Στα χρωματοπωλεία σου φτιάχνουν ό,τι χρώμα θες. Σκάω.
9. Επικεντρώσου σ’ αυτό που σε ενδιαφέρει, ακόμα και χωρίς καμία έμπνευση. Αν για παράδειγμα σ’ αρέσει το γράψιμο μα το μυαλό σου σε έχει προδώσει, γράψε γι’ αυτή σου την κατάσταση. Κοιμήσου με βιβλία στο χέρι, κράτα ημερολόγιο, γράψε για σένα μέχρι το μολύβι να γίνει προέκταση του χεριού σου. Ναι, ναι! Το μολύβι, όχι το πληκτρολόγιο! Με αγάπη και στοργή. Χωρίς πιέσεις.
10. Θέσε ένα στόχο και δούλεψέ τον με όρεξη, επιμονή, συνέπεια και στωικότητα. Θα γνωρίζεις, άλλωστε, το παράδειγμα του Ντα Βίντσι, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της τέχνης, δουλεύοντας παράλληλα με βάση τις γνώσεις του στην αρχιτεκτονική, ανατομία, βιολογία κλπ. Λεονάρντο μπορεί(=σίγουρα) να μη γίνεις, ικανοποίηση όμως, σίγουρα θα πάρεις.
11. Δοκίμασε ό,τι έχεις στο μυαλό χωρίς να το υπεραναλύεις, να το προδικάζεις και να το ανακυκλώνεις. Αν δεν σου βγει, προχώρα στο επόμενο, προτού ξενερώσεις και αρπάξεις το τηλεκοντρόλ. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Τσίμπα κάτι.
12. Βάλε γύρω σου ομορφιά. Επέλεξε εσύ τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές που θες να σε περιβάλλουν και να σε ερεθίζουν. Απόβαλε αυτά που σε μπλοκάρουν, με την ίδια ευκολία που θα έδιωχνες έναν κακόβουλο ιό από τον υπολογιστή σου.
13. Κοινωνικοποιήσου όσο μπορείς και λάβε πληροφορίες, γνώσεις και εμπειρίες που θα διεγείρουν και θα αναζωπυρώσουν αυτό που έχεις μέσα σου, ακόμα και υποσυνείδητα. Η συνεχής απομόνωση θα σε μετατρέψει σε φτωχό συγγενή της φαντασίας και της έμπνευσης.
14. Αν δεν σε πιέζει συγκεκριμένο ωράριο δουλειάς, επέλεξε εσύ ποιά περίοδο της μέρας αισθάνεσαι περισσότερο παραγωγικός. Σε πολλές περιπτώσεις, η νύχτα είναι πιο ιδανική. Τότε δηλαδή που τα τηλέφωνα σταματούν να χτυπάνε, ο πλασιέ θα περάσει αύριο, το άγχος καταλαγιάζει, το φαί έχει τελειώσει, το περίπτερο έχει κλείσει, οι φίλοι σου δεν θέλουν άλλο καφέ κι εσύ μπορείς να υποκριθείς ότι κοιμάσαι.
15. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Διαφορετικά, συγχαρητήρια αποτύχατε πριν καν ξεκινήσετε! Και άντε να ξεκινήσεις μετά. Μεταξύ μας, πάντα θα υπάρχουν χιλιάδες καλύτεροι από σένα, ή πιο ευγενικά, διαφορετικοί.
16. Επέμενε στη δική σου προσωπικότητα. Μην ακολουθείς πιστά τη μόδα -μπόρα είναι θα περάσει- μην εμπιστεύεσαι την εφήμερη δόξα των γύρω, κλείσε την τηλεόραση. It’s all lies darling, που λένε και στο tumblr.
17. Απαρνήσου για λίγο τη high-tech τεχνολογία. Χρησιμοποίησε το κινητό, μόνο για το λόγο που φτιάχτηκε: για κλήσεις! Πάρε την κάμερα και αποτύπωσε τη δική σου άφιλτρη ματιά σε φωτογραφίες. Ζήσε όσο μπορείς σε έναν chip-less κόσμο.
18. Κοίτα συχνά τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Κοίτα τον και ρώτα τον τι θέλει. Σεβάσου την απάντησή του.
19. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Αλί και τρισαλί αν δεν είσαι ο μεγαλύτερός σου φαν! Άσε τις πεταλούδες να φτερουγίζουν στο στομάχι σου, τη φωτιά να σε καίει στα εσώτερα. Το καντήλι του πάθους σου ποτέ να μη σβήσει, ακούς;
20. Μην κλαψουρίζεις σαν παιδί επειδή γεννήθηκες χωρίς ταλέντο. Η δημιουργικότητα δεν βασίζεται σε κάτι έμφυτο (ούτε έχει αποκλειστική σχέση με τις τέχνες). Αντίθετα, καλλιεργείται κατά τη διάρκεια της πορείας μας στον κόσμο αυτόν, τον όλο προκλήσεις. Μια φορά μαθητής, πάντα μαθητής! Ραντεβού στο προαύλιο!