Συνέντευξη: Γιώτα Δημητριάδη

Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ευρύ κοινό μέσα από τους ρόλους στην μικρή οθόνη, ενώ παράλληλα έχει διαγράψει μια σπουδαία πορεία στο θεατρικό σανίδι.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς όμως, πέρα από σπουδαίος ηθοποιός είναι και ένας καλλιτέχνης με άποψη που δεν μασάει τα λόγια του, κάτι που ανακαλύπτεις από τα πρώτα λεπτά, όταν ξεκινάς να μιλάς μαζί του.

Αυτό το Καλοκαίρι περιοδεύει με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» σε πόλεις της Ελλάδας και τον απολαμβάνουμε σε διπλή διανομή στους ρόλους του Ήφαιστου και του Ωκεανού.

Ο ίδιος μας είπε γι’  αυτό:

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το οποίο επαναλειτούργησε για να υποδεχθεί την παράσταση σας. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό για εσάς;

Είναι κάτι ξεχωριστό και μπορεί να ακουστεί, λίγο εγωιστικό αυτό που θα πω, αλλά το λέω μόνο με χαρά. Όταν είχε κλείσει το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είχα παίξει την «Άλκηστη»του  Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου, οπότε ήταν ακόμα πιο ιδιαίτερη η συνθήκη  για μένα που ξανάπαιξα ,τώρα που άνοιξε ο χώρος. Βέβαια νομίζω, ότι επαναλειτούργησε μόνο για την παράσταση μας. Μακάρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται εκεί και να ξανασταθεί στις πέτρες του. Αυτός ο πολύ ιδιαίτερος χώρος , που βρίσκεται σ’ αυτή την μοναδική γεωφυσική θέση. Όπως άλλωστε τα περισσότερα αρχαία θέατρα ήταν χτισμένα σε ιδιαίτερες τοποθεσίες, γιατί η επίσκεψη τους ήταν  μια μικρή λατρεία για τους ανθρώπους .

Ο Ηφαιστος , ο ένας από τους δύο ρόλους που υποδύεστε στην παράσταση, δεν θέλει αλλά αναγκάζεται από τον Δία και το Κράτος να δέσει τον Προμηθέα. Θα μπορούσατε να παραλληλίσετε κάποιο πολιτικό πρόσωπο αυτής της περιόδου με την ιστορία του Ήφαιστου;

Θεωρώ, τα περισσότερα, από τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και μιλάω για τα τελευταία πενήντα χρόνια, τόσο ευτελή που δεν μπορώ να τα παραλληλίσω μ’ ένα πρόσωπο, που έχει γράψει ο Αισχύλος . Θα  ΄ταν  ύβρις για μένα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προδώσει σαράντα χρόνια την πατρίδα μας και δεν θέλω να τους κάνω, έστω και την τιμή να  παραλληλίσω κάποιον από αυτούς με τον Ήφαιστο. Αυτοί είναι παράνομοι. Ο Ηφαιστος δεν είναι καθόλου παράνομος.

Η παράσταση δηλώνει μια πολιτική στάση απέναντι στα πράγματα;

Θεωρώ ότι η περίοδος που διανύουμε-αν και αυτό θα έπρεπε να γίνεται πάντα-  μας επιβάλλει να βλέπουμε τα πράγματα με μια σκοπιά πολιτική. Γιατί η αποχή μας ήταν ένας από τους λόγους που έχει οδηγηθεί η χώρας μας και η κοινωνίας μας σ΄αυτή την ευτέλεια. Μ’ αυτό τον τρόπο και η μη πολιτική θέση είναι πολύ πολιτική, αλλά μ’ έναν επικίνδυνο τρόπο. Δηλαδή, όσοι λένε ότι είναι «α-πολιτίκ» είναι πολύ  «πολιτίκ» μ’ έναν λανθασμένο και επικίνδυνο τρόπο. Είναι σαν να μην παίρνεις την ζωή σου στα χέρια σου.
Ναι, νομίζω ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα το έργο. Μας έκανε σ’  όλους εντύπωση με πόσο αιχμηρό, προκλητικό και ωμό τρόπο, ο Αισχύλος  στέκεται απέναντι στην εξουσία και την καθυβρίζει.

Σε παλιότερη συνέντευξη σας είχατε δηλώσει πως η έλλειψη παιδείας και ο παραπολιτισμός σας εξοργίζουν στην ελληνική πραγματικότητα και πιο συγκεκριμένα είχατε πει : «Πριν τρεις  δεκαετίες ο λαός διασκέδαζε με μελοποιημένη ποίηση, με Γκάτσο και Ελύτη και τώρα την βρίσκει με το ¨Σφύριξα και έληξες¨ και άλλα σκυλοκαψουροτράγουδα» Αυτό το δύσκολο Καλοκαίρι για την χώρα μας, ακόμα και το διάστημα που οι τράπεζες ήταν κλειστές, είδαμε αρκετό κόσμο να στηρίζει τον πολιτισμό να πηγαίνει στις παραστάσεις ακόμα και στην Επίδαυρο. Πιστεύετε πως όλο αυτό που ζούμε μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση θετικά στον τομέα του πολιτισμού;

Θα ήθελα μια θετική απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση! Θα  ΄ταν βάλσαμο για την ψυχή μου. Θεωρώ ότι είμαστε μειοψηφία, ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον πολιτισμό και με την τέχνη και είναι χρέος μας να προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και περισσότεροι .Νομίζω, πως η τέχνη είναι από τα λίγα εργαλεία που έχουν μείνει για να μπορέσει αυτό το πλάσμα να καταλάβει ότι μπορεί  να χειραφετηθεί απέναντι σ’ όλα αυτά που του διαλύουν την ψυχή και τη ζωή του. Οπότε μακάρι! Ένα «Είθε!» μονάχα μπορώ να πω.

Την σημερινή εποχή που οι ήρωες και τα ιδεώδη δύσκολα γίνονται διακριτά. Ποιο είναι το δικό σας σημείο αναφοράς;

Η λέξη ήρωας σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ένα από αυτά που σημαίνει, είναι κάποιος ο οποίος θέτει εαυτόν στην υπηρεσία μια ιδέας, στην υπηρεσία κάποιων συνανθρώπων του. Δηλαδή βάζεις τον εαυτό σου, ως όργανο για να πραγματοποιηθούν λέξεις,  όπως  είναι η αλληλεγγύη , η συντροφικότητα, η ομαδικότητα, η κοινωνία.
Σ’ όλη αυτή την επέλαση του ατομικισμού που ζούμε αυτές τις δεκαετίες, στην επέλαση του φαίνεσθαι, στην επέλαση του εγώ αντί του εμείς. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα και το περιεχόμενο αυτών των λέξεων.  Δηλαδή, όταν πριν από μερικά χρόνια σε κάτι reality βλέπαμε να κερδίζει ένας τύπος και να λέει η τηλεόραση «Τιμές ήρωα επιφύλασσαν στον τάδε» επειδή κέρδισε σ’ ένα reality! Καταλαβαίνεις λοιπόν, πόσο έχουν χάσει το νόημα τους οι λέξεις και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Αν αυτός  λοιπόν είναι ήρωας, ο ήρωας τι είναι; Νομίζω, ότι ζούμε σκοτεινές και ζοφερές μέρες γιατί μεγάλωσαν πολλές γενιές χωρίς πραγματικές ηθικές αξίες. Δηλαδή, γκρεμίστηκαν πράγματα από τις παλιότερες γενιές των πατεράδων μας και των παππούδων μας και δεν μπήκαν στην θέση τους ίσης αξίας και βάρους έννοιες και σκέψεις.

Ο Προμηθέας θυσιάζεται για μια ιδέα.

Ναι,ο Προμηθέας είναι ένα τέτοιο σύμβολο ,θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία κάποια ιδέας. Στερείται την φυσική του ελευθερία και επιλέγει τα δεσμά για να’ χει δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση. Είναι πολύ μεγάλο αυτό σαν ιδέα.  Δεν ξέρω, αν πρέπει να ξαναβρούμε τους επαναστάτες μας, αλλά πρέπει ο καθένας μέσα του να φροντίσει τη δική του επανάσταση. Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να έχουμε ελεύθερη βούληση; Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε αυτό εδώ το κινητό για παράδειγμα; Αυτά όλα τα πράγματα που κατακλύζουν τη ζωή μας υπάρχουν για να την κάνουν πιο εύκολη. Δεν είναι όμως η ύπαρξη μας. Η ύπαρξη μας είναι για παράδειγμα, η ελευθερία της βούλησης μας. Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε γι’  αυτό; Ας αναρωτηθεί ο καθένας μόνος του.

Την ελεύθερη βούληση, για την οποία μιλάμε τόση ώρα, αλλά και άλλες έννοιες για τις οποίες θυσιάζεται ο Προμηθέας όπως η αμφισβήτηση, η αξιοπρέπεια και η αυτοδιάθεση. Μπορούμε να πούμε πως τις βλέπουμε στην Δημοκρατία μας σήμερα, όταν το «Όχι» ενός δημοψηφίσματος μετατρέπεται σε «Ναι» εφόσον τα σκληρά μέτρα θα ψηφιστούν;

Πρέπει να είμαστε το λιγότερο αφελείς για να νομίζουμε ότι αυτά τα πενήντα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπήρχε δημοκρατία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλο αυτό το πράγμα που έχει στηθεί, μας αποδεικνύει καθημερινά πως δεν γίνεται αυτό που οι λαοί επιθυμούν. Ο άνθρωπος  δέχεται μια ανελέητη επίθεση από το χρήμα και πρέπει να βρούμε τα εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε. Είμαστε μια υποδουλωμένη χώρα. Δεν ξέρουμε,  τι είχαν υπογράψει αυτοί οι άνθρωποι. Δεν ξέρω τι ήθελε η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Αντώνης Σαμαράς. Είμαστε μια υποδουλωμένη χώρα και έχει βρεθεί ένα πολιτικό προσωπικό και που κινείται στα όρια της παρανομίας να προδίδει αυτή την χώρα πενήντα χρόνια τώρα. Δεν ξέρω, θα τα γράψει η ιστορία. Ας αντιληφθούμε, ότι κάθε μέρα που περνάει είμαστε και ένα κομμάτι ,της σελίδας της ιστορίας, που γράφεται. Ας το έχουμε αυτό, στο μυαλό μας και ας μην βγάζουμε μονάχα selfies.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης»

 Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Κίνηση-καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού
Σκηνικά-κοστούμια: Kenny MacLellan
Μουσική: Lost Bodies
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτις: Εριφύλη Στεφανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη
Βοηθοί Σκηνογράφου: Σοφία Κατσουλιέρη, Άννα Σαπουνάκη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ανθούλα Μάμαλου
Φωτογραφίες : Θωμάς Χρυσοχοΐδης
Φωτογραφίες πρόβας/προγράμματος: Κική Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός Επικοινωνίας (video, artwork) : ΠΑΝΚ ΤΑΝΚ

Διανομή :
Προμηθέας: Τάσος Νούσιας
Ήφαιστος, Ωκεανός: Γεράσιμος Γεννατάς
Κράτος, Ερμής: Δημήτρης Κουρούμπαλης
Ιώ: Marlene Kaminski
Α’ Κορυφαία Χορού: Κατερίνα Λούρα
Β’ Κορυφαία Χορού: Ίριδα Μάρα

Χορός: Δέσποινα Λαγουδάκη
Χριστίνα Μπίτου
Βιβή Μπουτάτη
Πηνελόπη Μωρούτ
Νατάσα Σαραντοπούλου

Στο χορό συμμετέχει όλος ο θίασος