Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… θες από βρικόλακας να γίνεις άνθρωπος:

της Δέσποινας Μονογιού 

Φωτεινό μαύρο (το απόλυτο δεν συναντάται στη φύση)

1. Έχεις δει Walking Dead; Εγώ όχι. Όχι ακόμα. Θες το φόρτο εργασίας, θες οι απαιτήσεις του ζωντανού στο σπίτι; Οι ήδη υπάρχουσες και τρέχουσες σειρές στο top 5 list σειρών που παρακολουθώ; Εν πάση περιπτώσει. Φήμες θέλουν τους ήρωες της σειράς, προσβεβλημένοι από τον επικίνδυνο-μη σου τύχει -τύφλα να ‘χει ο έμπολα-ιό, να αντιγράφουν το ύφος των ανθρώπων που συναντάς τα πρωινά στο μετρό. Παρακολούθησε με τόλμη λοιπόν τη δική σου αντανάκλαση στο τζάμι του ασφυκτικά γεμάτου άγχος βαγονιού και σιγουρέψου πως δεν παίζεις στη σειρά. Όχι τσάμπα τουλάχιστον. Πρωί είναι. Σηκώθηκες; Ξύπνα λοιπόν!

2. Βάρα τον αρνητισμό στο δόξα πατρί, Bruce Lee. Απαλλάξου από μίζερες σκέψεις και αδιέξοδες καταστάσεις που θα οδηγήσουν εσένα αλλά και τους γύρω σου -όσους δηλαδή θα έχουν απομείνει- σε βαριές καταθλίψεις και εξουθένωση. Προς τι τέτοια αναστάτωση;

3. Τερμάτισε καταστάσεις και συνθήκες που σε αλλοιώνουν και που εύλογα θα οδηγούσαν τρίτους στο να σε παρομοιάσουν με ξινισμένο γαϊδουρινό γάλα. Μια κακοπληρωμένη δουλειά-εκμετάλλευση, μια σχέση «να ‘χουμε να σχετιζόμαστε”, μια διατροφή που προκαλεί καθημερινές καούρες, δεν επιδέχονται χαϊδέματα, βελτιώσεις και συγχωροχάρτια.

4. Γίνε ένας θετικός δότης (θετικών) μηνυμάτων. Spread the word από το εκάστοτε βήμα (σε παρέα, σε συζήτηση, στα social media) που θα σου δοθεί, για έναν κόσμο που δεν αντικρίζει τον ήλιο το πρωί με σκοπό να καταγγείλει, να προλάβει -πρώτος- να καταδικάσει, να ενοχοποιήσει. Κάποια χρήσιμα είναι μεν, όλα στην ώρα τους δε.

5. Κέρδισε τη ζωή σου με το δικό σου σπαθί. Αίμα αλλουνού να μη χυθεί στην προσπάθειά σου για ανέλιξη και επιτυχία. Όποιος λερώσει, αυτός θα σκουπίσει, να ξέρεις.

6. Δάγκωσε τη γλώσσα σου παρά ξένου το λαιμό, στη σκέψη εκδίκησης πρώην συντρόφου που δεν υπέγραψε τα αιτήματά σου ως συμβαλλόμενος Β’ στη σχέση.

7. Σήκω με κέφι απ’ το κρεβάτι το πρωί και ξαναγύρνα το βράδυ σ’ αυτό, έχοντας καταναλώσει την ημερήσια σου ενέργεια. Τη δική σου ενέργεια!

8. Εν συνεχεία, το ξεζούμισμα των αντοχών του άλλου για να κρατηθείς όρθιος λίγο ακόμα, δεν θα επιτύχει τίποτ’ άλλο, παρά μόνο να αλλοιώσει τον φυσιολογικό κύκλο της ημέρας σου. Κάποια πράγματα είναι σχεδιασμένα να τελειώνουν.

9. Και επειδή ένα είναι βέβαιο, κι αυτό είναι το τέλος ολονών, φρόντισε να πορευτείς με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς την πορεία του καθενός.

 Λευκό (του ιγκλού)

10. Αντιμετώπισε τη μαυρίλα με χαμόγελο, μέχρι να ξεβάψει στην απόχρωση που θες. Ωσαννά θα τραγουδάμε εν τοιαύτη περιπτώσει.

11. Μην βολεύεσαι και μην εφησυχάζεις σε καταστάσεις ρουτίνας που δεν θα σου προσφέρουν τίποτ’ άλλο, παρά μόνο βαρεμάρα και βαριά διάθεση. Ακόμα κι αν κολλήσεις, εδώ είμαστε να σε τραβήξουμε!

12. Ποιός είδε τον Δράκουλα και δεν φοβήθηκε; Ποιός είδε τον Μπραντ Πιτ ως νεότατο βαμπίρ και η καρδιά του δεν σκίρτησε; Το κακό έχει συχνά διπλή όψη. Διάλεξε την καλύτερη!

13. Ενδυνάμωσε σώμα και ανοσοποιητικό, καθώς μέσα σου κουβαλάς ό,τι πολυτιμότερο έχεις, τη ζωή σου!

14. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου και θέσε τα όριά σου! Το να προσπαθείς πάντα να ικανοποιείς τους άλλους, παραμελώντας τις δικές σου ανάγκες, θα σε μετατρέψει σε ζόμπι που περιφέρεται με τρόπο κωμικοτραγικό, σε ταινία του Ρομέρο.

15. Αγάπα την εικόνα σου φροντίζοντας την εμφάνισή σου. Φρόντισε παράλληλα να μην χρειαστεί να θαυμάζουμε το πρόσωπό σου ανά μισή ώρα στις οθόνες της τεχνολογίας μας. Τόσο ο ναρκισσισμός, όσο και ο βαμπιρισμός, οδεύουν προς την ανέλιξη του ατόμου με ύπουλα ή και επικίνδυνα για τον ίδιο μέσα.

16. Πες μερικά σ’ αγαπώ, μερικά μ’ αρέσεις , λίγα ευχαριστώ.

17. Λύσε τα προβλήματά σου, χωρίς να επιβαρύνεις άλλους και να τους απορροφάς τη δική τους ενέργεια. Κακό σημάδι θα είναι αν παρατηρήσεις σκόρδα σε κλειδαρότρυπα φίλων.

18. Πρόσεχε τα λόγια σου. Αυτά έχουν τη δύναμη να τρομάξουν, να σοκάρουν, να πληγώσουν, να τσακίσουν. Και όλα είναι κύκλος να σου πω.

19. Θεράπευσε τυχών τραύματα που μπορεί να σε οδηγούν σε συμπεριφορές αλλόκοτες.

20. Αγάπα τον ίδιο το σύντροφό σου, περισσότερο από αυτά που σου δίνει. Ο εγωκεντρισμός είναι μεταδοτικός. Και είναι περίοδος ιώσεων.