10-plus τρόποι για να γίνεις διαφορετικός από τους άλλους, έστω και διαδικτυακά… Πολλοί άνθρωποι, συντάκτες, φωτογράφοι, διορθωτές, μεταφραστές έχουν χάσει τη δουλειά τους, όταν ένα από τα παρακάτω έχουν συμβεί. Η ευκολία του να αντλήσεις κάτι από το διαδίκτυο υπάρχει, όμως, πριν το κάνεις αυτό, επίλεξε εκείνα τα μέσα που δημιουργούν πρωτότυπο υλικό, που σηκώνονται από το PC τους και δημιουργούν θέματα, ίσως ακολουθήσουν και άλλοι. Στήριξε την εργασία!

του Γιώργου Αλεξανδράκη

 

1. Αναδημοσιεύεις ένα άρθρο, μην ξεχάσεις να βάλεις πηγή (κάποιος δούλεψε για αυτό μήπως έτσι του δώσεις το αντίστοιχο credit που του αναλογεί για την ώρα ή ώρες που δούλεψε, έτσι ίσως δεν χάσει και τη δουλειά του, αλλά επιβραβευτεί από την ιστοσελίδα ή τον Τύπο που εργάζεται).

2. Κοινοποιείς ένα άρθρο το οποίο απλά διαβάζεις τον τίτλο και είναι τόσο βαρύγδουπος που μόνο από αυτό σε κάνει να το μοιραστείς, μήπως να διάβαζες και το περιεχόμενο;

3. Ανεβάζεις μία φωτογραφία που κάποιος την τράβηξε. Μήπως το σωστότερο θα ήταν να ανεβάσεις μαζί και το όνομα του φωτογράφου; Αντί, λοιπόν, να την υπογράψεις με το δικό σου όνομα ή να το ονομάσεις φωτογραφικό σου αρχείο, δεν κοστίζει τίποτα έστω το όνομα του καλλιτέχνη. Αφού σου αρέσει, γιατί να γίνεσαι εμπαθής. Φωτογραφικό Αρχείο σημαίνει ότι οι φωτογραφίες είτε έχουν αγοραστεί από ένα μέσο είτε ανήκουν σε κάποιον από τους συντάκτες που, προφανώς, δεν θα ήθελε να φανεί το όνομα του.

4. Κοινοποιείς μία νέα έρευνα για τον καρκίνο ή για υψίστης σημασίας θέματα και, μάλιστα, με αναφορά σε γνωστά κέντρα του εξωτερικού που ειδικεύονται στην έρευνα. Όμως ξέχασες κάτι πολύ σημαντικό. Είναι σωστά γραμμένο το συγκεκριμένο ίδρυμα ή απλά είναι ένας τρόπος για μερικές επιπλέον θεάσεις; Την επόμενη φορά, επειδή μπορεί κάποιος που βιώνει ένα ανάλογο θέμα να σε δει, προσπάθησε να κάνεις την έρευνά σου για το τι ανεβάζεις.

5. Διαβάζεις «διαδώστε πριν το εξαφανίσουν», πατάς στην ιστοσελίδα και μέσα απλά είναι ένα βίντεο που δεν πρόκειται να το εξαφανίσουν, αλλά εσύ, χωρίς δεύτερη σκέψη το κάνεις, γιατί μας έχουν εκπαιδεύσει έτσι ώστε να είμαστε οι αγωνιστές του διαδικτύου. Την επόμενη φορά, όταν θα δεις απλά ένα βίντεο χωρίς κείμενο, κοινοποίησε το βίντεο, αφού αυτό θέλουν να διαδώσουμε, τότε δεν νομίζω να παρεξηγηθούν.

6. Εκνευρίζεσαι συχνά από ανθρώπους της τηλεόρασης και ανεβάζεις το βίντεό τους για να κάνεις την ηρωική σου πρόταση εναντίον τους. Αυτό λέγεται διαφήμιση.

7. Κριτικάρεις μία εφημερίδα για την ανήθικη στάση απέναντι σε έναν νεκρό και περνάνε οι μήνες και εσύ συνεχίζεις, γιατί ξέχασες προφανώς την ημέρα που ανέβαζες τα βαρύγδουπα στάτους, κριτικάροντας την στάση τους. Η μόνη λύση φίλε μου είναι ο αποκλεισμός, έστω και διαδικτυακά.

8. Αφού φτάσαμε στο 8 και δεν μασάμε τα λόγια μας και επειδή ό,τι γράφω αφορά και εμάς, για να μάθουμε να τηρούμε νέους κανόνες με πραγματική ηθική απέναντι στους ανθρώπους που μας διαβάζουν, θέλω να σας πω ότι μπορεί να σας φαίνονται όλα αυτά κάπως, αλλά έρχεται σε όλους ο χρόνος που θα αισθανθούν το ίδιο, όχι μόνο γιατί μας έτυχαν τα παραπάνω περιστατικά, αλλά γιατί είναι καιρός να ξεφύγει το μυαλό μας από τα στεγανά που μας έχουν εκπαιδεύσει και να συμφωνούμε στην ενίσχυση  και στήριξη της πνευματικής ιδιοκτησίας.

9. Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε, αλλά να έχουμε το σθένος να το διορθώνουμε. Το επαναλαμβανόμενο λάθος δεν είναι λάθος, αλλά απάτη.

10. Τέλος, επειδή λαμβάνουμε πολλά email, τα πιο πολλά με ευγενική διάθεση, πάντα βρίσκουν μία θέση στο περιοδικό μας. Το θέμα είναι να γίνουμε καλύτεροι και όχι χειρότεροι. Επειδή κάποιοι έκλεισαν την πόρτα σε κάποιους δεν σημαίνει ότι η αντιμετώπιση θα είναι ίδια παντού.

Plus: είναι οι δικές σου σκέψεις info@citycodemag.com Αν έφτασες τελικά εδώ, θα ήθελα να σου πω ότι απλά ήταν μια καταγραφή σκέψεων και όχι λογοτεχνία. Μπορεί να συμφωνήσεις ή διαφωνήσεις, αλλά εδώ είμαστε για να συζητήσουμε και να μιλήσουμε και να βγάλουμε ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα, αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματική ζωή, ας αλλάξουμε τη διαδικτυακή. Τουλάχιστον σε αυτό μπορούμε. Ίσως να μου έχει διαφύγει κάτι, αλλά εδώ είμαστε για να το προσθέσετε και να το συμπεριλάβουμε σε κάποιο επόμενο τεύχος.