Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 η πρωτευοντολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, δρ. Τζέιν Γκούντολ (Dr. Jane Goodall), βρέθηκε ενώπιον περισσότερων από δύο χιλιάδων ακροατών στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έδωσε διάλεξη με τίτλο «Λόγοι για να ελπίζουμε».

Η διάλεξη – σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη και το British Council – ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό από ήχο χιμπατζή που μιμήθηκε η ίδια και όπως τόνισε, αν ήμασταν τυχεροί θα το ακούγαμε στα δάση της Τανζανίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Δρ. Τζέην Γκούντολ έγινε περισσότερο γνωστή από ένα βίντεο που έγινε viral στο Διαδίκτυο πριν από τρία χρόνια, όταν ένας θηλυκός χιμπατζής, η Wounda, επέστρεψε στο φυσικό περιβάλλον του μετά από φροντίδα από την ομάδα της Γκούνταλ.

Πριν επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, η Wounda αγκάλιασε την αγαπημένη της Τζέιν δείχνοντας την ευγνωμοσύνη της για την αγάπη και τη στοργή που είχε λάβει από κείνη, μπορείτε να δείτε το βίντεο:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=5Mw8uXDRTIw[/embedyt]

Η ιστορία και η δουλειά της Τζέιν ξεκίνησε στα 23 της χρόνια, όταν χωρίς καμία πανεπιστημιακή μόρφωση, με ελάχιστες οικονομίες αλλά με μεγάλη ηθική στήριξη από τη μητέρα της, ταξίδεψε στην Αφρική από το Λονδίνο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έπειτα από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων με καράβι, έφτασε στην Τανζανία, στο σημερινό Εθνικό Πάρκο του Γκόμπε, για να μελετήσει τη συμπεριφορά χιμπαντζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Εκεί ξεκίνησε την έρευνα που την καθιέρωσε ως μία από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο και έκανε διδακτορικό στην Ηθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αν και -όπως σχολιάζει η ίδια- «ο καλύτερός καθηγητής ήταν ο σκύλος της».

Μετά από τόσα χρόνια Αφρική η Γκούνταλ συνειδητοποίησε ότι στο βιβλίο που τη στιγμάτισε από την ηλικία των 10 ετών, «Ο Ταρζάν και η Τζέιν» (αγορασμένο μάλιστα από secondhand βιβλιοπωλείο), ο Ταρζάν παντρεύτηκε τη λάθος… Τζέιν.

Τα τελευταία 30 χρόνια αφιερώνει όλο της τον χρόνο ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, μη έχοντας μείνει περισσότερες από τρεις εβδομάδες στο ίδιο μέρος, στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο -και ειδικά τη νεολαία- για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και τη ζωή μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Γκούντολ δουλεύει και παλεύει για τη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος και ώς ένα μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει καθώς η παγκόσμια περιβαλλοντική και ανθρωπιστική οργάνωση της οποίας ηγείται και την οποία ίδρυσε με μαθητές στην Τανζανία, η Roots and Shoots, μετρά ομάδες δράσης σε 130 χώρες βοηθώντας τους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να αφιερωθούν στην κοινωνία και τον κόσμο γύρω τους.

Info: rootsandshoots.gr