Η Δήμητρα Παπίου επέστρεψε και κάνει μοναδικές εμφανίσεις στην ατμοσφαιρική μουσική σκηνή τού «El Convento Del Arte» με νέα τραγούδια αλλά και παλιότερα σπουδαίων δημιουργών, όπως των Μάνου Ελευθερίου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Λίνας Νικολακοπούλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκου Γκάτσου, Σταύρου Ξαρχάκου, Λάκη Παπαδόπουλου, Γιάννη Ζουγανέλη, Ισαάκ Σούση κ.ά.

Η ποιοτική φωνή της ερμηνεύτριας συνοδεύεται από πιάνο, κόντρα μπάσο, τσέλο και μαντολίνο, φλάουτο και σαξόφωνο και οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ήδη talk of the town.

Με αφορμή την επιστροφή της, τις παραστάσεις αλλά και το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Παραβολές» μίλησε στο CITY CODE Paper.

Χρίστος Θεοδώρου, Δήμητρα Παπίου & Φρόσω Κορρού (Σκηνοθέτις της παράστασης)

Τα τελευταία χρόνια κρατήσατε από επιλογή μια απόσταση από τις αθηναϊκές μουσικές σκηνές και γενικότερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πώς προέκυψε η ανάγκη να περάσετε στη θέση των θεατών;

Πιστεύω πως πρέπει να δίνεις στο σώμα και στο μυαλό σου χρόνο και κάποια διαλείμματα ώστε να ωριμάζουν ξανά η λαχτάρα και το κέφι. Αυτό που υπερασπίζομαι είναι ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα να απολαμβάνεις ομορφιές γύρω σου που αν έχεις την ένταση της δουλειάς, δεν έχεις το χρόνο να τις γευτείς. Έχω βάλει σε προτεραιότητα την προσωπική μου ζωή και δεν το έχω μετανιώσει. Το τραγούδι για μένα δεν είναι πάνω απ’ όλα, όπως συνήθως ακούγεται. Λειτουργεί θεραπευτικά και όταν το έχω ανάγκη. Γι’ αυτό λέω πως δεν είμαι επαγγελματίας με τον ευρύτερο όρο .

Σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν το ελληνικό τραγούδι πώς έχει εξελιχθεί; Αυθεντικά τραγούδια, όπως το δικό σας «Αυτή η νύχτα μένει», δημιουργούνται στις μέρες μας;

Η έμπνευση δεν σταματάει ποτέ. Πάντα θα γράφονται ωραία τραγούδια, απλώς αλλάζουν οι τάσεις. Οι νέοι καλλιτέχνες έχουν την ωριμότητα και αναζητούν τον προσδιορισμό της δικής τους εποχής. Κάθε γενιά εξελίσσεται με διαφορετικά ερεθίσματα και εκφράζει τις δικές της ανάγκες και ανησυχίες.

Φωτογραφία από παράσταση

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο δίγλωσσο τεύχος του CITYCODE Magazine είπατε ότι δεν δίνονται ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες. Ξεχωρίζετε κάποιον νέο καλλιτέχνη; Αν ναι, θα προπαθούσατε με κάποιον τρόπο να προωθήσετε το ταλέντο του;

Βεβαίως και πρέπει να στηρίζονται οι νέοι καλλιτέχνες. Να τους δίνεται η ευκαιρία και το βήμα για να προβάλουν την τέχνη τους. Δυστυχώς οι προτεραιότητες δίνονται αλλού. Από την πλευρά μου κάνω ό,τι μπορώ και όταν μου το ζητάνε.

Αναφέρεστε σε όλες τις συνεντεύξεις σας στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος υπογράφει την παραγωγή του νέου σας άλμπουμ. Τι σας συνδέει μαζί του;

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι ο αγαπημένος φίλος που δεν απέκτησα ποτέ. Τον θαυμάζω ως καλλιτέχνη και τον λατρεύω ως άνθρωπο. Αισθάνομαι τυχερή που συνταξιδεύουμε στη ζωή.

Φωτογραφία από την πρώτη πρόβα

Ανησυχείτε μήπως ο «Χρυσός», το μουσικό και στιχουργικό αριστούργημα που συμπεριλαμβάνεται στο νέο σας άλμπουμ, δεν «φτάσει» στους ακροατές του, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλα τέτοια καλλιτεχνικά δημιουργήματα;

Δεν ανησυχώ, γιατί πιστεύω πως τα καλά τραγούδια τα ανακαλύπτει ο κόσμος, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι είναι ο κανόνας γιατί πολλά αριστουργήματα χάθηκαν στη σιωπή τους. Άλλα, επίσης, άργησαν πολύ να αναγνωριστούν. Όπως έγινε με το τραγούδι «Αυτή η νύχτα μένει» που άρχισε μετά από ένα χρόνο να παίζεται στα ραδιόφωνα για να αγαπηθεί σιγά σιγά από τον κόσμο.

Ο «Χρυσός» είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικό τραγούδι του Γιώργου Καλογερόπουλου, ενός νέου καλλιτέχνη που πιστεύω στο ταλέντο του. Και αυτό λοιπόν το τραγούδι θα πάρει τον δρόμο της αξιολόγησης στην αγάπη του κόσμου.

Άλλωστε κανένα από τα δώδεκα τραγούδια που τραγούδησα σε αυτό τον δίσκο δεν γράφτηκαν με στόχο την επιτυχία. Με αυτά ταξίδεψα, τα απόλαυσα και τα καταθέτω. Την τύχη τους θα την ορίσει ο κόσμος.

Πέντε χρόνια μετά τις τελευταίες εμφανίσεις σας επανέρχεστε σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο. Τι αποκομίσατε από την «αποστασιοποίηση» που επιλέξατε και πώς νιώθετε με την επιστροφή σας στα καλλιτεχνικά δρώμενα;

Πέντε χρόνια είναι αρκετά για να μαζέψει κανείς ενέργεια, διάθεση, κέφι και την ανάγκη της έκφρασης. Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και τα απαραίτητα κίνητρα. Και αυτά μου τα έδωσε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Έτσι έχω τη διπλή χαρά να παρουσιάσω ταυτόχρονα την καινούργια μου δουλειά (το cd «Παραβολές») και την παράσταση στο «El Convento Del Arte», στην οποία ακούγονται και μερικά από τα νέα μου τραγούδια. Εισπράττω την αγάπη του κόσμου και αυτό είναι αρκετό.

* Η τελευταία παράσταση στο El Convento Del Arte θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 Μαρτίου 2018.

Σκηνοθεσία :  SO 7 (ΦΡΟΣΩ ΚΟΡΡΟΥΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΑΛΗΣ)
Παίζουν οι μουσικοί:
Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, επιμέλεια προγράμματος, ενορχήστρωση)
Αντώνης Αρβανίτης (κόντρα μπάσο)
Σταύρος Παργινός (τσέλο, μαντολίνο)
Αλέξανδρος Ζουγανέλης (φλάουτο – σαξόφωνο)