Με ήχο indie pop/rock οι CORETHEBAND, η αγγλόφωνη μπάντα που γεννήθηκε στα Χανιά και έχει κατακτήσει την Ευρώπη, αποτελούν το next best thing της μουσικής σκηνής και παρασύρουν ακροατές εθισμένους στον ποιοτικό ήχο.

Στις αρχές Ιουνίου κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «I (don’t) Know», ενώ τον Ιούλιο θα κάνουν το opening act των Arctic Monkeys και των ALT-J στο Rockwave Festival.

Όνομα – τόπος γέννησης, ρόλος στο γκρουπ.

Οι Coretheband, εμείς δηλαδή, είμαστε μια μπάντα από τα Χανιά που αποτελείται από πέντε σφηνάκια ρακί, τον Jacob (Frontman), τον Maxi (Drums, δεύτερα φωνητικά), τον Αρτέμη (Pads, Synth), τον Λευτέρη (Κιθάρα) και τον πολυαγαπημένο μας Σήφη (Μπάσσο).

Ποιο είναι το μουσικό σας background;

Ο Λευτέρης και ο Μάξι ασχολούνται με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Ο Λευτέρης είχε αρχίσει παίζοντας παραδοσιακή κρητική μουσική και ο Μάξι αντίστοιχα άρχισε με το πιάνο. Οι υπόλοιποι ανέπτυξαν ένα πάθος για τη μουσική στις αρχές της εφηβείας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσετε τους Coretheband; Πώς έγινε η σύνδεση μεταξύ σας;

Η δημιουργία της μπάντας προέκυψε από μια τυχαία απόφαση του Jacob να δηλώσει τον εαυτό του και τον Μάξι (οι οποίοι έπαιζαν μαζί μουσική στο σχολείο) σε ένα χανιώτικο φεστιβάλ. Όταν λοιπόν κατάλαβαν πως έπρεπε να αρχίσουν τις πρόβες και δεν είχαν τα υπόλοιπα απαραίτητα μέλη, έψαξαν στον «Χρυσό Οδηγό» και βρήκαν τον βασιλιά Σήφη. Μετά από λίγα χρόνια μπήκαν στην οικογένεια ο Λευτέρης και ο Αρτέμης, οι οποίοι ήταν φίλοι του Jacob.

Πόσα χρόνια είναι η μπάντα;

Αρχίσαμε να παίζουμε σαν ομάδα το καλοκαίρι του 2012, αλλά αποφασίσαμε πως θέλαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με τη μουσική το 2015, την ίδια χρονιά που μπήκαν στην μπάντα ο Λευτέρης και ο Αρτέμης.

Πώς γεννήθηκε το όνομα;

Το αρχικό όνομα της μπάντας ήταν Core και ήταν το όνομα που είχε δηλώσει ο Jacob σε εκείνο το πρώτο φεστιβάλ. Ήταν η πρώτη λέξη που σκέφτηκε όταν έπρεπε να δώσει ένα όνομα στους διοργανωτές. Αργότερα μετατράπηκε σε Coretheband, όταν ανακάλυψαν τα παιδιά πως υπήρχε παλιότερα μπάντα με το όνομα Core, η οποία (fun fact) είχε ένα τραγούδι της στο soundtrack ενός βιντεοπαιχνιδιού πυγμαχίας WWE.

Σε ποια μουσική σκηνή του κόσμου θα θέλατε να βρεθείτε on stage;

Μια σκηνή στην οποία σίγουρα θέλουμε να παίξουμε είναι το Madison Square Garden.

Πώς ονομάζεται το επερχόμενο άλμπουμ σας; Πότε και από ποια εταιρεία θα κυκλοφορήσει;

Το πρώτο μας fulllength album θα λέγεται «I (don’t) know)» και θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουνίου σαν selfreleased project.

Πού έγινε η ηχογράφηση;

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Willich της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της πρώτης ευρωπαϊκής μας περιοδείας, τον Νοέμβριο του 2017. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο στούντιο του πολυαγαπημένου μας παραγωγού, Άρη Καλογερόπουλου.

Πώς αισθάνεστε που θα ανοίξετε τη συναυλία των Arctic Monkeys και των Alt-J στο Rockwave;

Το γεγονός ότι είμαστε η μόνη μπάντα από την Ελλάδα που θα ανοίξει αυτή την απίστευτη συναυλία είναι μια τεράστια τιμή και ευχαριστούμε πάρα πολύ τη διοργάνωση που μας επέλεξε. Ελπίζουμε πως θα αρέσουμε στον κόσμο. Αυτό το διάστημα κάνουμε περισσότερες πρόβες από ποτέ, γιατί θέλουμε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την ευκαιρία που μας έχει δοθεί.

Πώς έγινε η επιλογή του γκρουπ από τη διοργάνωση;

Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε την συναυλία των You Me At Six στο Piraeus Academy 117. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή με τους διοργανωτές του Rockwave Festival. Πιστεύουμε πως αφήσαμε καλή εντύπωση, αφού όταν ήρθε η ώρα να επιλέξουν κάποιον καλλιτέχνη της εγχώριας σκηνής, επέλεξαν εμάς. Θα το πούμε ξανά. Ευχαριστούμε!

Photo by Petros Pattakos

Ποια η άποψή σας για το νέο άλμπουμ των Arctic Monkeys – Tranquility Base Hotel & Casino;

Το tranquility base είναι ένας ιδιαίτερος δίσκος άλλα και διχαστικός. Βέβαια σχεδόν κάθε δίσκος των Monkeys διχάζει τον κόσμο, αφού οι ίδιοι δεν θέλουν ποτέ να μοιάζει ο ένας δίσκος με τον επόμενο και αυτό είναι κάτι που εκτιμάμε στη μουσική τους και προσπαθούμε να εφαρμόζουμε και εμείς σε κάθε δουλειά μας. Ο πειραματισμός είναι η τροφή για την εξέλιξη της μουσικής. Προσωπικά, θεωρούμε πως αυτός ο δίσκος ρισκάρει στο θέμα της γενικής ιδέας της δομής ενός τραγουδιού, πράγμα το οποίο άλλες φορές ανταμείβεται και άλλες φορές κουράζει. Πέρα από αυτό κολυμπάει σε πολλά παλαιότερα μουσικά είδη, είδη που η mainstream μουσική έχει ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Ίσως βοηθήσει κάποιους νέους να κοιτάξουν λίγο την ιστορία της μουσικής των προηγούμενων δεκαετιών.

Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής;

Τα έξοδα μεταφοράς ήταν πάντα η μεγαλύτερη δυσκολία για εμάς, αλλά ούτε αυτά αποτελούν μεγάλο εμπόδιο καθώς όλοι δουλεύουμε για να μπορούμε να τα καλύπτουμε όποτε δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν από οποιαδήποτε διοργάνωση. Όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Είναι απλώς θέμα θέλησης.

Πού μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική σας;

Η μουσική μας υπάρχει στα περισσότερα streaming services, όπως spotify, apple music, soundcloud, youtube κ.λπ. Σύντομα θα μπορέσει ο κόσμος να ακούσει και το «I (don’t) know)» και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό.

* Οι Coretheband αποτελούνται από τους Jacob Gale, Maxi Kabutz, Sifis Lionakis, Lefteris Theodorakis και Artemis Ksomeritakis.