Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… θες ταπεινός να λογίζεσαι:

της Δέσποινας Μονογιού

1. Δοθείσης της ευκαιρίας, σε περίπτωση που τα ‘κανες μαντάρα, σήκωσε το χέρι και παραδέξου την ενοχή σου. Άνθρωπος είσαι, η πιθανότητα για λάθη αναφέρεται και στο manual σου.

2. Μην είσαι επίμονος και αγύριστο κεφάλι. Το να εμμένεις στις δικές σου λανθασμένες απόψεις, αδιαφορώντας πλήρως για εναλλακτικές προτάσεις, θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τοίχο από τούβλα. Με τον οποίο ενδεχομένως να τα βρείτε.

3. Να τους ακούς τους σοφότερους. Απ’ αυτούς θα μάθεις, θα εμπνευστείς, θα αποφύγεις. Μην περιοριστείς σε αντιγραφή-επικόλληση αποφθεγμάτων σε έναν υπολογιστή. Και δη χωρίς εισαγωγικά. Αλητεία!

4. Ποτέ μην επαναπαύεσαι στα όσα μέχρι τώρα έχεις μάθει. Η γνώση είναι άλλωστε απ’ τα λίγα στη ζωή που δεν επιδέχονται μέτρου και ορίων. Όσο περισσότερη, τόσο πιο ωφέλιμη. Είτε αυτή είναι εσωτερική σοφία, είτε μαθήματα Λαμάζ.

5. Κι αν έλυσες τον κύβο Rubik μια φορά, μην κοκορεύεσαι περιχαρής. Εδώ βρισκόμαστε με ανυπομονησία να το ξαναδούμε.

6. Περιόρισε τη χρήση του ‘Εγώ’ σε ώρες αιχμής. Καλή και θεμιτή η αυτοπεποίθηση και η αγάπη προς εαυτόν, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που καθείς αμολάει το δικό του ‘Εγώ’, ασυνόδευτο και χωρίς μέτρο; Είμαστε πολλοί.

7. Παραμέρισε λοιπόν τον εγωισμό σου όπου δεν ωφελεί. Οι δρόμοι είναι περισσότεροι και πιο άνετοι σε μια ζωή χωρίς τέτοιες δεσμεύσεις. Δες το κι έτσι, δες το κι αλλιώς…

8. Αποδέξου τη μοναδικότητα των έξω από σένα, ως οντότητες, αλλά και ως σύνολο προσόντων, ποιοτήτων, ιδανικών, αξιών, ιδεολογιών (αντικειμενικά αποδεκτών #όχιβία), έχοντας αποβάλει από πάνω σου τον τίτλο «Μις μέτρο σύγκρισης ιντερνάσιοναλ».

9. Κάνε πραγματικότητα τα όνειρά σου και κατόπιν θέσε εκ νέου άλλους στόχους, πάντα με στόχο την προσωπική σου πληρότητα. Το να διαλαλείς συνεχώς τα επιτεύγματά σου, είναι σαν να στολίζεις το πρόσφατα μοντέρνα ανακαινισμένο σαλόνι σου με κορνιζαρισμένα πτυχία επιπέδου Lower.

10. Πάντα να συμμετέχεις στις συζητήσεις, ποτέ μην μονολογείς. Οι διαλέξεις γίνονται σε αμφιθέατρα, οι μονόλογοι σε θεατρικές σκηνές κι εσύ δεν είσαι ο Άμλετ.

11. Να μπαίνεις στο σπίτι καθημερινά, αφήνοντας τη δουλειά σου έξω απ’ αυτό. Στην προσωπική σου ζωή, δεν σε ορίζει η επαγγελματική σου ιδιότητα, μα ο αγώνας σου για έναν ποιοτικό βίο. Ή αλλιώς, «εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα».

12. Το να είσαι ευγενικός σε δύσκολους καιρούς, να ξέρεις εκτιμάται δεόντως. Ο καθένας θαυμάζει τον τύπο που φήμες τον θέλουν να παρέμεινε ψύχραιμος και ευγενής στα πάρε δώσε του με την ελληνική γραφειοκρατία.

13. Να είσαι ευγενικός με τους δικούς σου ανθρώπους. Να είσαι κοντά τους στα δύσκολα, ακόμα κι αν εσύ μόλις έχεις κερδίσει ταξίδι και εισιτήριο εισόδου στην Coachella.

14. Να ανεβαίνεις ενίοτε σε ταράτσες και λόφους. Να ανεβαίνεις και να φωνάζεις «I’m the king of the world», αν είσαι εκτός θέματος. Ή να συνειδητοποιείς πόσο μικρή είναι η φύση σου, πόσο γιγάντιος ο κόσμος, αν με παρακολουθείς ακόμα.

15. Να φροντίζεις τον εαυτό σου εξωτερικά, εκτός κι αν έχεις αποφασίσει ότι αργότερα θα καταφύγεις σε πλαστικό για να μοιάσεις στην Donatella. Όπως και να ‘χει, μην ερωτευτείς την εικόνα σου. Άσε χώρο για αληθινούς έρωτες.

16. Άσε περιθώρια ενθουσιασμού, ομολογώντας στον εαυτό σου ότι δεν γνωρίζεις τα πάντα.

17. Άσε περιθώρια θαυμασμού, ομολογώντας στον εαυτό σου πως δεν γνωρίζεις τα πάντα, αλλά κάποιος σύντροφος θα σου διδάξει κι άλλα. Και μετά κάποιος άλλος, κάποια άλλα.

18. Μοιράσου την επιτυχία με όσους συνέβαλαν για να είναι δυνατή. Πάντα υπάρχει ένα ερέθισμα, μια αφορμή, κάποιοι παράγοντες, ένας αγώνας και πίσω απ’ αυτά …The others. Και δεν είναι τρομακτικοί.

19. Κάνε ό,τι καλύτερο, σύμφωνα με τα δικά σου όρια και δυνάμεις . Μοιράσου τη χαρά των επιτευγμάτων σου χωρίς να καυχιέσαι. Τα όρια του καθενός διαφέρουν. Το δικό σου μέγιστο, συχνά ενδέχεται να είναι η αρχή κάποιου δυνατότερου. Φρόντισε να μην ταπεινωθείς.

20. Γίνε πηγή έμπνευσης. Μη γίνεις βαρετός.