CODE 20 της Δέσποινας Μονογιού

Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως, κάποτε, σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… αποφάσισες να μεταναστεύσεις:

1. Προτού βάλεις τέρμα τη Βιτάλη να σου τραγουδάει το «Πάμε γι’ άλλες πολιτείες ερωτικές», μάζεψε μερικά αναγκαία και πήγαινε να γνωρίσεις για κάποιες μέρες από κοντά τον προορισμό σου. Οι πιθανότητες να μην είναι για σένα, εντέλει, η χώρα που αποφάσισες να πας, δεν είναι μηδαμινές.

2. Γύρισες ευχαριστημένος. Επιμένεις στην αρχική σου απόφαση. Ψάξε εξ αποστάσεως για μια θέση εργασίας, έστω και προσωρινή.

3. Αν είναι δυνατόν -και αναγκαίο- φρόντισε να βρεις συγκάτοικο. Πρώτον, θα έχεις ένα έτοιμο σπίτι να σε περιμένει και, δεύτερον, αυτός ο γνωστός του γνωστού σου θα σου δείξει τα κατατόπια, ακόμα κι αν στην πορεία καταλάβεις ότι δεν έχετε κανένα κοινό.

4. Αν δεν μπορείς να βρεις συγκάτοικο, μην το πάρεις κατάκαρδα. Συνέχισε τον αγώνα σου για την εύρεση ενός σπιτιού που δεν θα είναι χαμένο στα λιβάδια και την απομόνωση. Καλό θα ήταν να μελετήσεις χάρτες και δρομολόγια τρένων/λεωφορείων.

5. Φρόντισε να έχεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα προτού αποχαιρετήσεις την Αλεξάνδρεια που χάνεις. Οι άνθρωποι με τις στολές στα τελωνεία δεν αρέσκονται σε αγκαλιές.

6. Πες αντίο σε κάθε συμφωνία που έχεις με τηλεφωνίες, ηλεκτρικές υπηρεσίες κ.λπ. Σίγουρα δεν θες να σου ‘ρθει ο κούκος αηδόνι, καθώς μια μέρα μπορεί να αποφασίσεις να επαναπατριστείς.

7. Κάνε ένα μικρό ή μεγάλο (περί ορέξεως) πάρτι και φώναξε τους αγαπημένους σου για μη δακρύβρεχτα «εις το επανιδείν». Είτε η μετανάστευση ήταν δική σου επιθυμία ή για όλα έφταιξε η άτιμη κοινωνία, έχε στο νου πως κάθε αλλαγή είναι βήμα προς τα εμπρός.

8. Βάλε τέρμα τη Βιτάλη να σου τραγουδάει το «Πάμε γι’ άλλες πολιτείες ερωτικές», μάζεψε όλα τα αναγκαία και πήγαινε να αγαπήσεις από κοντά τον προορισμό σου.

9. Πήγες. Σε θυμόμαστε γλυκά. Ανυπομονούμε να σε επισκεφτούμε. Αν τα χιλιόμετρα ήταν πολλά, σκέψου διπλά αν είναι καλή η ώρα να μας πάρεις τηλέφωνο περιχαρής. Προσαρμόσου στο νέο περιβάλλον και τη διαφορά ώρας με την πατρίδα.

10. Δείξε τον καλύτερό σου εαυτό στην καινούρια σου δουλειά. Οι νέοι συνάδελφοι είναι ίσως και οι πρώτοι σου φίλοι στη χώρα αυτή, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία, κάθε βδομάδα κρύβει ένα Σάββατο βράδυ.

11. Να τον ακούς τον Jarvis Cocker. “Everybody hates a tourist, especially one who thinks it’s all such a laugh”. Προσπάθησε να ενταχθείς στην καθημερινότητα και τη ζωή του νέου τόπου διαμονής σου, για να νιώσεις πιο γρήγορα οικεία και να μη χρειαστεί να γυρίσεις πίσω μόλις αναπολήσεις το σουβλάκι και τα γεμιστά.

12. Να τον ακούς, φυσικά, αλλά μην τον θεοποιείς. Η πρώτη συνάντηση με τον τόπο, τα πρώτα σας flirt και οι πρώτες εξερευνήσεις είναι πάντα μαγικές. Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει λίγο τουρίστας, με επισκέψεις σε μουσεία, πάρκα, γειτονιές, περίχωρα.

13. Κι αν δεν είσαι τύπος μοναχικός, ένας σκύλος θα ήταν ιδανικός σύντροφος. Επιπλέον, αυτός θα σε συστήσει και στη γειτονιά. Μπορεί κάποιο πρωί να ξεμείνεις από ζάχαρη.

14. Συναναστρέψου με ανθρώπους της ιδιοσυγκρασίας σου. Το γεγονός ότι είσαι μόνος δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να εκμεταλλευτείς ό,τι κινείται γύρω σου. Σε καλό δεν θα σου βγει.

15. Θέσε μικρούς στόχους όσον αφορά στην κοινωνικοποίησή σου. Βάλε στο μάτι κάποιο μπαράκι ή καφετέρια που ερωτεύτηκες κεραυνοβόλα και απόκτησε το πρώτο σου στέκι. Ποιος είναι ο ξένος τώρα, ποιος;

16. Και τώρα που τα πράγματα μπήκαν όλα στη θέση τους, κάνε μικρές αποδράσεις σε άλλες περιοχές για να γνωρίσεις ό,τι σε περιβάλλει. Πάντα υπάρχει κάτι παραπέρα, αυτό το ξέρεις καλά πια, μετανάστη!

17. Πίεσε τον εαυτό σου να μιλήσει ξένα. Ένα “Bonjour” ή ένα “Guten Morgen” θα εκτιμηθεί δεόντως στην αρχή.

18. Μάθε τυχόν απαγορεύσεις και νομοθεσίες που διαφέρουν απ’ αυτά που γνώριζες. Στο κελί 33 ποιος θα σε κλάψει στην ξενιτιά;

19. Μην αναβάλλεις τη ζωή επειδή είσαι μακριά. Δεν έχει σίδερα η καρδιά για να σε κλείσει, δεν έχει σίδερα για να σε φυλακίσει. Αυτό δεν το είπε ο Βολταίρος;

20. Σε θυμόμαστε. Δεν χανόμαστε. Να μας καλέσεις σύντομα!