Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που…θες να ξεπεράσεις τα όριά σου:

της Δέσποινας Μονογιού

 Baby steps

1. Greeklish γιοκ! Το αλφάβητο σου έδωσαν ελληνικό. Χρησιμοποίησέ το και κάνε τη διαφορά στον ελληνόφωνο ψηφιακό κόσμο.

2. Πήγαινε για εκείνο το δίπλωμα οδήγησης που όλο αναβάλλεις. Χρόνια εμπειρίας με φέρνουν στην ευχάριστη θέση να σε διαβεβαιώσω πως… από κανένα ιππότη της ασφάλτου δεν κινδυνεύεις. Εκτός κι αν με 30, πάνε μόνο όσοι βρίσκονται μπροστά μου.

3. Παραμένοντας σε ρόλους David Hasselhoff, μπες σε θάλασσα με γιγαντιαία για τα ελληνικά δεδομένα κύματα, αψηφώντας τη δειλία και τον τρόμο που σε χαρακτηρίζουν.

4. Επιπλέον, μπες σε θάλασσα γυμνιστών, αψηφώντας τις ντροπές και τις συστολές που σε χαρακτηρίζουν.

5. Ξεκόλλα τα οπίσθιά σου από τον καναπέ. Κλείσε την TV.

6. Κουρέψου. Σε χαρήκαμε, σε θαυμάσαμε, μας εντυπωσίασες αμέτρητες φορές με τη μακριά σου αλογοουρά. Ήρθε ο καιρός να μαυρίσει και εκείνη η πλάτη, που χρόνια πάλευε για λίγο φως.

 Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

7. Μάζεψε τα περιττώματα ξένου σκύλου, έτσι όπως ιδανικά, σ’ ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν, θα μάζευες αυτά του δικού σου.

8. Χώρισε. Ναι, ναι. Δεν του κάνεις, δεν σου κάνει. Απλά τα πράγματα, γνωστό το συναίσθημα. Θα περάσει. Και όλες τις καλές στιγμές μην τις φοβάσαι. Αποταμίευε μέχρι να βρεις καλύτερες.

9. Παντρέψου. Να το πάρεις το αγόρι και πάντα να του τραγουδάς: «Εγώ κι εσύ, πάμε μαζί και μη φοβάσαι, εγώ κι εσύ, κι ας έχει βάσανα η ζωή.»

10. Ωσάν τον άγγλο Hugh Grant ανέβα ένα λόφο, αλλά κατέβα ένα βουνό (1995), αφού απαλλαχθείς από την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία και ξαναγεννηθείς, γεμάτος αυτοπεποίθηση και ηρωισμό.

 

 Καμιά φορά, η καλύτερη κίνηση, είναι η μη κίνηση

11. Ζήσε χωρίς λεφτά για μια βδομάδα. Ή καλύτερα, ζήσε -με τη δική σου θέληση- χωρίς λεφτά για μια βδομάδα. Ζήσε τα πλούτη της ζωής και μην κολλάς στα χαρτικά.

12. Απαλλάξου από το ρόλο του καταναλωτή για μια βδομάδα. Γύρνα την πλάτη σε μαγαζιά και σούπερ-μάρκετ. Αρκέσου σ’ αυτά -τα αρκετά- που ήδη έχεις.

13. Don’t go with the flow. Μην αφήσεις γενειάδα. Άσε τα όρια του εαυτού σου να τα ορίσει ο δικός σου εαυτός. Όχι η τάση, όχι το ρέμα.

Mind the gap

14. Πήδα από ένα αεροπλάνο με αλεξίπτωτο, από μια γέφυρα δεμένος, πάνω σ’ ένα τραμπολίνο.

15. Σέρφαρε στα αυστραλέζικα νερά, πλήρωσε εισιτήριο για Αυστραλία. #extreme_sports

16. Φόρα το πράσινο κασκόλ και ετοιμάσου για γήπεδο, λάτρη της Θύρας με το νούμερο 7. Κόντρα στις συνήθειές σου, κόντρα στις εμμονές σου. Έστω για μια φορά.

 Ο νόμος που είμαι, δεν θα με υποτάξει*

17. Μάζεψε τα ρούχα σου και ξεκίνα μόνος για το ταξίδι που είχες πάντα στο μυαλό. Αμέτρητους φίλους και εμπειρίες θα βρεις μπροστά, δεν σε φοβάμαι.

18. Μοιράσου τα μεγαλύτερά σου μυστικά. Ανακύκλωσέ τα! Σπάσε τα δεσμά της μυστικοπάθειάς σου!

19. Ερωτεύσου βαθειά κι αληθινά χωρίς επιφυλάξεις. Ζήσε άφοβα όλο το παραμύθι, καθώς το άχαρο έργο της μετέπειτα αναστήλωσής σου θα το αναλάβουν οι φίλοι.

20. Στοιχημάτισε για μια μέρα, μια βδομάδα, ένα μήνα χωρίς παράπονα και γκρίνια. Για πολλά πρωινά που θα σε βρουν ευγνώμων και γεμάτο ζωή.

21. Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι.**

*Οδυσσέας Ελύτης

**Άλμπερτ Καμύ