Code 20 της Δέσποινας Μονογιού

Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… θες τη σκέψη σου «έξω απ’ το κουτί»:

1. Αγκάλιασε τη δημιουργικότητα για να ξεμπλοκάρεις το μυαλό απ’ ότι το απασχολεί. Μάθε τέχνη και χρησιμοποίησέ την, στο σπίτι, στην εξοχή, στο γραφείο, επί πληρωμής, εθελοντικά, αμισθί, με φίλους, ομαδικά, μοναχικά.

2. Αγκάλιασε τη διαφορετικότητα αν θες ως ιδιαίτερος και διαφορετικός να αγκαλιαστείς κι εσύ. Τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα συνθέτουν μια πλούσια ταπετσαρία -σε ελεύθερη μετάφραση- είπε κάποτε η MayaAngelou. Εκτός κι αν είσαι αμετανόητος μινιμαλιστής.

3. Αποδέξου το μεγαλείο και τη σπουδαιότητα έργων και ημερών, ακόμα κι αν δεν σου είναι κατανοητά. Ο Μπρακ και ο Πικάσσο δεν σχεδίαζαν κουτάκια αλλά αντίθετα εισήγαγαν μια νέα αισθητική θεωρία και μια άλλη ματιά στον κόσμο. Ως ευάερος και ευήλιος άσε το φως να σε διαπεράσει.

4. Παρουσίασε τον εαυτό σου όπως σε εκφράζει, χωρίς να δίνεις δεκάρα για την άποψη των άλλων. Αν ο Marilyn Manson κολλούσε σε επικρίσεις, πιθανών να ήταν γνωστός στη γειτονιά ως λογιστής, υπάλληλος εργοστασίου, τραγουδιστής των 2 επιτυχιών ή φούρναρης.

5. Γίνε αγρότης και ζήσε σε μια φάρμα, αν η ζωή στην πόλη δεν σε εκφράζει πια, αν οι δουλειές ξεπούλησαν από νωρίς τα εισιτήριά τους. Ποιός είπε πως ο άνθρωπος ετάχθη να υπηρετήσει την ιατρική και το νόμο μόνο;

6. Ονειρέψου στον ξύπνιο σου γιατί έτσι θα δώσεις ώθηση στη φαντασία σου και θα καταφέρεις να επιλύσεις διάφορα προβλήματα που απασχολούν το πρακτικό και λογικό μέρος του εγκεφάλου. Μην το παρακάνεις παρόλα αυτά και μην αφήσεις το ύφος σου να σε χαρακτηρίσει αλαφροΐσκιωτο και αλλοπαρμένο.

7. Βόλταρε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα -αν είσαι τεμπέλης. Αυτό θα σε βοηθήσει σε όσα έχουν ειπωθεί και ήδη έχουν εμπεδωθεί, στο νούμερο 6. Επιπλέον θα βοηθήσουν στο λιώσιμο της σόλας και θα σε αναγκάσουν να αγοράσεις καινούρια παπούτσια χωρίς ενοχές για περιττά έξοδα.

8. Δίνε το παρών σου καθημερινά στη ντουζιέρα για να καθαρίσεις απ’ όλα τα περιττά και να απομείνεις με την ουσία και την καθαρότητα του εαυτού σου. Ή αυτό έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας ως προς την επίτευξη διαύγειας ή εγώ είμαι παράφρων.

9. Μελέτησε έννοιες που δεν γνώριζες μέχρι τώρα για να μπορέσεις να πας τις ιδέες σου παραπέρα. Γνώρισε τις επιλογές σου για να διαλέξεις που θες να πας.

10. Να έχεις μαζί σου ένα σημειωματάριο για να καταγράφεις κάθε φωτεινή ιδέα ή ερέθισμα σε χτυπήσει κατακούτελα στο δρόμο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις εκείνες τις ατελείωτες και βασανιστικές ώρες όπου θα προσπαθείς να επαναφέρεις αυτό που σκέφτηκες τότε, εκεί, όταν.

11. Κάνε τη ζωή σου μούσα σου! Προσάρμοσε την καθημερινότητά σου, το χώρο διαμονής σου, έτσι ώστε να δέχεσαι αβίαστα πηγές έμπνευσης.

12. Μίλα με κόσμο που δεν γνωρίζεις. Βγες απ’ τον μικρόκοσμό σου. Ξεφάντωσε σε πάρτι αγνώστων, κέρασε το διπλανό αν σε παίρνει οικονομικά.

13. Εσύ και ο υπολογιστής σου σε ένα καφέ. Η εναλλαγή εικόνων, οι ομιλίες, οι περαστικοί, ο καφές που χύθηκε, ο αναστατωμένος πελάτης, το μουσικό σεντόνι, όλα, όλα μπορούν να διευρύνουν το φάσμα ιδεών στο μυαλό σου!

14. Απομακρύνσου από το πρόβλημα για λίγο. Η καλύτερη λύση θα βρεθεί όταν πετάξεις από πάνω σου τη στολή του δύτη και ανέβεις για λίγο στην επιφάνεια για αληθινό αέρα χωρίς μάσκες και φιάλες.

15. Επιπλέον, άσε τον ύπνο να θεραπεύσει το πρόβλημα ή να σκαρφιστεί καινούριες ιδέες. Γιατί όχι μόνο ο αδερφός μου έλυσε το μαθηματικό πρόβλημα στον ύπνο του, αλλά και ο PaulMcCartney ξύπνησε μια μέρα σιγοτραγουδώντας το Yesterday.

16. Προτού βγεις απ’ το κουτί, εξερεύνησε καλά το χώρο σου, κάθε εκατοστό του εμβαδού του. Φρόντισε να ξέρεις καλά το που βρίσκεσαι, τι μέχρι σήμερα κατέχεις.

17. Μην το απαρνιέσαι το κουτί στο οποίο ανδρώθηκες και στο οποίο σε θαυμάσαμε παραστάτη, τελειόφοιτο, απόφοιτο. Πάνω σ’ αυτό να πατήσεις για να τη βγάλεις καθαρή και απ’ έξω.

18. Γίνε ένας χαρούμενος άνθρωπος. Μην προσδοκάς τα πάντα, αλλά αυτά για τα οποία έχεις μοχθήσει. Μην στηρίζεις τη ζωή σου σε απανωτές κληρώσεις.

19. Εργάσου ομαδικά όπου χρειάζεται. Άλλωστε η ζωή είναι ένα πάρτι με εκατομμύρια καλεσμένους που χρειάζεται πολλά χέρια να στηθεί.

20. Μην παιδεύεσαι να ξεπεράσεις τους άλλους παρά τον ίδιο σου τον εαυτό! Αυτή τη φορά, κάντο όπως ο Usain Bolt!