Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που βαρέθηκες να σκύβεις το κεφάλι:

Στην κυριολεξία

1. Στάση σώματος: αυτό είναι το εύκολο. Αν θες βράχος να περνιέσαι, φρόντισε το σώμα σου να μην προδίδει κανένα φόβο και ενδοιασμό. Αν ως ράθυμος βαριέσαι τη γυμναστική, κάντο όπως η Αλίκη στο Δόλωμα.

2. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι: κοκκαλιάρης, κοντός, με σωσίβια στη μέση, με κεφάλι γλόμπο, με χαίτη ‘η φωλιά του κούκου’. Ποτέ μην ντραπείς που αποτελείς κόπια των προγόνων σου! Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις, προσπάθησε να βελτιωθείς, αν έτσι αισθανθείς καλύτερα στη σάρκα σου.

Το παιχνίδι των αισθήσεων

3. Όχι στην υποδούλωση των αισθήσεων! Άνοιξε το ψυγείο και βροντοφώναξε «δεν σε χρειάζομαι μπανόφι!» Αν απαντήσει, κλείσε τ’ αυτιά μέχρι αυτά να μάθουν να αγνοούν.

4. Όχι στην υποδούλωση του μυαλού! Εξολόθρευσε τις αρνητικές σκέψεις, δίνοντας το βήμα σε κάθε τι θετικό και ωφέλιμο.

5. Ναι, μην τις ακούς τις σειρήνες αδύναμων και επιτήδειων εχθρών. Αν κάποιος προσπαθήσει χάμω να σε ρίξει, θα πει πως χίλιες φορές δυνατότερο σε έχει βρει. (Άθλιος χαρακτήρας το τουβλάκι σημαιοφόρος στο ντόμινο).

6. Χυλόπιτα στις στιγμιαίες απολαύσεις, αν αυτές δεν προσφέρουν πνευματική ηδονή και παρατεταμένη ηρεμία. Γνωρίζοντας μάλιστα πως το στιγμιαίο λάθος έχει προ πολλού κατοχυρωθεί και ο συντελεστής φόρου στις προφυλάξεις ακουμπάει πια το 23%.

Let’s play Darts

7. Νισάφι πια με το «έδωσα και τι πήρα;» Εδώ είναι η αλήθεια και ναι, είναι πικρή: ποτέ δεν θα πάρεις όσα πιστεύεις ότι έδωσες. Γιατί καημένε, λάθος delivery boy περιμένεις! Αποστολέας και παραλήπτης, όλα εσύ! Ξεθάρρεψε και δώσε ό,τι μπορείς στον εαυτό σου. Κανείς άλλος δεν γεννήθηκε για να σε ικανοποιεί.

8. Και ωχού μωρέ! Αυτά που σου προσάπτουν οι αυτοοριζόμενοι κριτές με το ύφος πολλών καρδιναλίων, οι αιωνίως σωστοί με το δικαίωμα κριτικής, μην τα πιστεύεις. Άσε να ψάξουν μέσα τους. Μικρός το ήξερες το καθρεφτάκι. Τώρα τι σ’ έπιασε;

9. Στην τελική αγαπητέ, αν το χωράφι σου δεν το ‘χεις περιφράξει, πως θες να αποτρέψεις παρελάσεις ελεύθερων κατασκηνωτών, τροχόσπιτα και σκηνές ιθαγενών;

Το μπόι σου, καλέ!

10. Υπερασπίσου το δίκιο σου με κάθε θεμιτό μέσο, σε όποια πλατεία σε αντιπροσωπεύει, έχοντας πάντα στο μυαλό και αυτό του διπλανού. Εσύ επιλέγεις πλατεία.

11. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι, το ίδιο και οι μονίμως βεβαίως, ναι, πάντα, μάλιστα, μα φυσικά. Το να συμφωνείς με όλα και να κουνάς συνέχεια θετικά το κεφάλι, βρωμάει όσο και το ψέμα και ο αρνητισμός. Να ψαρώσω; Όχι, ευχαριστώ.

12. Πες την άποψή σου, ακόμα κι αν αυτή σπρώξει μακριά ανθρώπους που θες να γοητεύσεις. Αν διαφωνούν μαζί σου, τότε κι εσύ διαφωνείς μ’ αυτούς. Δεν είναι δα και τριγωνομετρία! Και στην τελική, πως θαρρείς πως θα γίνεις εσύ γοητευτικός, χωρίς δικό σου στυλ και προσωπικότητα;

13. Απαίτησε τα δεδουλευμένα, αλλιώς γίνε εθελοντής για την προστασία παραλιών ωοτοκίας της Caretta Caretta (το 2o μπορείς να το κάνεις και με μισθό στη τσέπη).

14. Μην αμφισβητείς τις ικανότητές σου και μην περιμένεις τα δικά σου λόγια να ειπωθούν από ξένα χείλη. Να λες «Μπορώ; Μπορώ!». Και να μπορείς. Μικρή λέξη που θυμίζει ξενικό όνομα, τεράστια έννοια.

Αναμέτρηση

15. Μην κατσουφιάζεις στην πρώτη αποτυχία. Η ζωή είναι σαν τυχερό λαχείο: δεν κερδίζουν όλοι και σίγουρα, όχι αυτοί που δεν παίζουν. Κάνε ό,τι μπορείς για να έχεις την τύχη στα χέρια σου, στα χέρια σου είναι η τύχη σου.

16. Ο κόσμος δεν είναι ούτε κόλαση, ούτε η χώρα με τα αρκουδάκια της αγάπης. Ο κόσμος είναι σκληρός και όμορφος μαζί! Δέξου τον όπως είναι και διάλεξε τον τρόπο που θες να αντιμετωπίζεις τα δύσκολα.

17. Χόρεψε όπως θα χόρευες μπροστά στο σκύλο σου. Έτσι είσαι, τόσο γελοία χορεύεις! Και;

18. Και πριν φτάσεις στην αντίπερα όχθη, άσε τα ναρκισσιστικά σύνδρομα και κοίτα να αποδείξεις, στον εαυτό σου πρωτίστως, πως είσαι αυτός που με λόγια έταζες. Γιατί από δηλώσεις, τύφλα να χουν τα τελωνεία!

19. Γίνε το είδωλό σου και το είδωλο όσων ψάχνουν για είδωλα εκτός της δικής τους περιμέτρου. Να λένε «αυτός είναι που έγραψε στον …τοίχο του θα φτιάξω τοστ και έφτιαξε τοστ».

20. Επαναστάτησε στον ύπνο σου και κάνε τον ξύπνιο σου πραγματικότητα.