Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως, κάποτε, σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… το παρελθόν σου έγινε στενός κορσές:
1. Για πόσο ακόμα θα σε στοιχειώνει αυτό που συνέβη τότε στο λύκειο και που ήταν η αφορμή να σου κολλήσουν το παρατσούκλι εκείνο; Αν θες να το ξεχάσεις, σταμάτα να πηγαίνεις στα reunions, ή, πιο γενναία, αντιμετώπισε μια και καλή την όλη κατάσταση με χιούμορ και δέξου πως ήταν απλά ένα στάδιο της ζωής σου προς την ενηλικίωση. Γιατί, μη γελιόμαστε, πολύ θα ήθελες να μάθεις ποιός συμμαθητής παντρεύτηκε/χώρισε/καράφλιασε/μετανάστευσε.
2. Και στην τελική, ποιός είπε πως οι ταμπέλες είναι κάτι μεμπτό; Ναι, εσύ είσαι το παιδί-φυτό, με τα τεράστια γυαλιά, που διψάει για γνώση. Που θέλει να ξέρει πως ζούνε οι άνθρωποι στην Παταγονία, με τι τρέφονται οι πολικές αρκούδες, που τον ενδιαφέρουν τα μαγειρικά κόλπα -καθώς βαρέθηκες να σου κολλάει η μπεσαμέλ στην κατσαρόλα- που θεωρεί νοητική αδυναμία την ανικανότητα ραψίματος ενός κουμπιού. Αυτός είσαι!
3. Πάταξε τη μάστιγα των εμμονών! Γιατί άλλο πράγμα είναι μια σκέψη βασισμένη σε ένα ερέθισμα και άλλο η επιμονή για υπερανάλυση, ξεχείλωμα και διαιώνιση αυτής. Μίλα λοιπόν με τις σκέψεις που σκοπό έχουν να σε βασανίσουν και να σε οδηγήσουν σε αυτομαστίγωμα. Πες τους ένα όχι μια φορά! Ρίξε μια χυλόπιτα κι εσύ!
4. Απαρνήσου το ρόλο του συλλέκτη. Ό,τι δεν χρησιμοποίησες εδώ και ένα χρόνο, δεν σου ανήκει! Ή, τουλάχιστον, δεν πρέπει να σου ανήκει. Χάρισέ το, απαλλάξου απ’ αυτό με όποιον τρόπο. Μη δένεσαι με υλικές ανοησίες, η μνήμη είναι μια νοητική διαδικασία που δεν απαιτεί υλικά βοηθήματα. Αλλιώς, θα καταφέρεις να κτίσεις μια ζωή Jenga, με τον τρόμο μην κουνηθεί κάποιο κομμάτι και καταρρεύσει το όλον.
5. Γίνε δεκτικός στις αλλαγές. Οι εμπειρίες είναι αέναες, τίποτα δεν κλείνει, απλά μεταφέρει τη δυναμική του σε ένα νέο κύκλο, μεγαλύτερης διαμέτρου και ανθεκτικότητας. Αρκετά όμως με την τριγωνομετρία(?). Θα κάνω λάθος και θα γελάς.
6. Αποσυνδέσου από τα κοινωνικά δίκτυα αν θες να τον/την ξεπεράσεις. Χιλιοειπωμένο αλλά σοφό. Απασχόλησε τον εαυτό σου με πιο δημιουργικές δραστηριότητες (βλ. τεύχος Φεβρουαρίου), μειώνοντας το χρόνο που περνάς στο διαδίκτυο, ή απενεργοποίησε το λογαριασμό σου για όσο χρειαστεί. Τα όρια και η πειθαρχία μας διαφέρουν, φτάσε στο maximum του δικού σου εαυτού, όχι του διπλανού σου. Λίγη yoga θα βοηθούσε.
7. Μη χάνεις χρόνο κάνοντας παράπονα για ό,τι σου συνέβη πιο παλιά. Καλή ή κακή, αυτή είναι η κληρονομιά σου αγαπητέ, ζύμωσέ την ή πλάσε την σαν πλαστελίνη και φτιάξε κάτι εκ νέου. Κι αν σε βαραίνει πολύ, προκαλώντας σου όλα αυτά τα γνωστά ψυχοσωματικά, σκέψου πως όλα αυτά είναι απλά ένα καμπανάκι που θέλει να σου πει: «‘Ει, πειρατή, ξύπνα λίγο και ανασυγκροτήσου!».
8. Καλός ο αυθορμητισμός και η ανεμελιά, αλλά βάλε και μια τάξη με συνέπεια και λίγο προγραμματισμό. Το ποτάμι ρέει, τα πάντα ρει, μη σε ψάχνουμε στο νερό χειμωνιάτικα.
9. Αγκάλιασε την ωρίμανσή σου, ηλικιακά και πνευματικά. Και για να μην ακούγομαι Guru, θα στο πω αλλιώς: δέξου το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι στάσιμο και πως η φυσική μας πορεία είναι μόνο προς τα εμπρός. Φρόντισε λοιπόν να βαδίζεις έχοντας προνοήσει για τις συνθήκες που θα βρεις μπροστά σου. Κράτα ό,τι πολυτιμότερο από αυτά που έχεις ήδη ζήσει.
10. Να το ρωτάς τον εαυτό σου ένα σωρό ερωτήσεις: Ποιός είμαι; Ποιός θέλω να είμαι; Μ’ αρέσει η ταμπέλα που μου φόρεσα; Μου πάει όντως το μπλε, όπως μου λένε; Θέλω όντως να ψηφίσω πατροπαράδοτα; Ταιριάζαμε στ’ αλήθεια μ’ αυτόν που με παράτησε; Θέλω πράγματι να μου στερήσω σήμερα την απόλαυση ενός προφιτερόλ; Με αφορά αυτό που μόλις άκουσα; Τις χρειάζομαι τις “20κάτι” λίστες του καθενός;
11. Βράχο σε θέλω! Να είσαι ανοιχτός στην κριτική. Μην πτοείσαι αν το έργο σου ονομαστεί πατάτα, εκμεταλλεύσου τα όσα ακούς για να γίνεις καλύτερος. Μην παρασύρεσαι από κακούς και λανθασμένους χαρακτηρισμούς. Μην αφήσεις κανέναν να σε γνωρίζει καλύτερα απ’ όσο γνωρίζεις εσύ τον εαυτό σου.
12. Μοίρασε συγχωροχάρτια, έστω και διανοητικά. Ελευθερώσου από κάθε λογής παρεξηγήσεις.
13. Κανένα ζώδιο δεν σε ορίζει. Τελεία.
14. Πέρνα καθημερινά λίγη ώρα σε ένα πάρκο, σκεπτόμενος τους ανθρώπους στη ζωή σου. Επέλεξε αυτούς με τους οποίους μπορείς να προχωρήσεις και βρες το κουράγιο να βάλεις ένα τέλος σε σχέσεις- εμπόδια. Δε χρειάζεται να γίνεις αγενής, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες συνήθως αμφίδρομες είναι, έτσι κι αλλιώς.
15. Κλάψε άφοβα όποτε χρειαστεί. Η λύπη και η απογοήτευση βρίσκονται στην ανθρώπινή μας φύση, μην τις απαρνείσαι. Αντίθετα, εκμεταλλεύσου τες, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσουν και το όχημά σου.
16. Πες και μερικά όχι, δεν είναι ντροπή. Επικεντρώσου σ’ αυτά που πραγματικά σε ενδιαφέρουν, μην κολλάς στις συνέπειες. Όσα στ’ αλήθεια σε ενδιαφέρουν και τα κοιτάς με πάθος θα σε οδηγήσουν μπροστά. Το ‘joined an event’ κάθε λεπτό, δεν είναι εφικτό εκτός οθόνης.
17. Συμβιβάσου με τις αναμνήσεις σου, ακόμα κι αν αυτές πονάνε. Κανείς δεν κατάφερε θαρρώ να λύσει κάποιο πρόβλημα χωρίς να γνωρίζει το ίδιο το πρόβλημα. Πάρε λοιπόν μια βαθειά ανάσα, πάρε δύο, δέκα, όσες χρειαστούν και αντιμετώπισε τα όσα σε στοιχειώνουν.
18. Κι αφού τις αντιμετωπίσεις και βγεις νικητής, πάρε ένα μάθημα και προχώρα, βρε αδερφέ! Αν δράμα θες, έχεις μπροστά σου ένα ολόκληρο μέλλον να το ζήσεις και να το χαρείς με τον τρόπο που θες.
19. Να θυμάσαι πως η επιμονή στις κακουχίες του παρελθόντος αποτελεί ίσως τη συνηθέστερη δικαιολογία για αδράνεια και παραίτηση. Κι εσύ δεν είσαι συνηθισμένος, είσαι;
20. Με νύχια και με δόντια να υποστηρίζεις το δικαίωμά σου στη χαρά!